przaśne placki

{{headerMessage}}
Przaśny placek drożdżowy czereśniami wypełniony po brzegi :) Uwielbiam czereśnie. Gdzieś na granicy pamięci, już poważnie zatarte pojawiają się migawki z dzieciństwa i wyjazdy do dziadków na wieś. Zobacz więcej
magduska
magduska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W domu Antoludka
Maca

Maca 3056

1
{{headerMessage}}
Każdy z Was wie iż Maca to chleb przaśny spożywany przez żydów podczas święta Paschy. Ja dzisiaj wykorzystałam macę podczas obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków. Połączenie macy z jagnięciną okazało Zobacz więcej
Tradycyjna Kuchnia
Tradycyjna Kuchnia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Tradycyjna Kuchnia
Jeżyki z macy

Jeżyki z macy 120

0
{{headerMessage}}
Nazwa Maca pochodzi z języka hebrajskiego i oznacza chleb przaśny - cienki placek ciasta wyrabiany z mąki i wody, bez użycia zakwasu i bez soli, pieczony około osiemnaście minut. Według tradycji maca Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Porę na jesienne drożdżowe ciacha zainaugurowałam wyjątkowo smacznym plackiem, którego wygląd zupełnie nie zdradza wspaniałego smaku! To niby zwykłe, trochę staromodne, wręcz przaśne lecz naprawdę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Autorka podając recepturę na ziołowe placuszki i pisząc, że są zdrowe nawet dla chorych - miała na myśli te pieczone :) Można je smarować pasztetem z soczewicy, smalcem z gęsi. Smażone podałam do Zobacz więcej
strasznie smaczne
strasznie smaczne Obserwuj blogaObserwujesz bloga
strasznie smaczne
Podpłomyki

Podpłomyki 226

3
{{headerMessage}}
Mąka, woda i sól to składniki, które nie pozwolą nam umrzeć z głodu. Można z nich zrobić ciasto na pierogi, ale te z kolei trzeba czymś nadziać. A co jeśli lodówka świeci pustkami, a w brzuchu Zobacz więcej
o!kuchnia
o!kuchnia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
o!kuchnia
Rustykalna tarta z jagodami

Rustykalna tarta z jagodami 370

1
{{headerMessage}}
na placek grubości około 0,5 cm. Na środek ciasta wykładamy przygotowane jagody pozostawiając od brzegu około 4 cm wolnego ciasta.Ten brzeg zawijamy do środka tarty. Ciasto wraz z papierem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
młodszemu bratu), niekwaszone chleby. Nie brakowało też słodyczy - ciast z migdałami osładzanymi miodem, kompotu z rodzynek i pistacji, placka ze świeżych fig. Każdy przepis autorzy uzupełniają Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W mojej rodzinie placek ten nazywany jest ciastem hiszpańskim. Jak pamiętam jego pierwotną formę to był bardziej przaśny i rustykalny. Jednak z czasem zmieniałem jego formę i treść. Obecna postać jest Zobacz więcej
{{headerMessage}}
cienko wałkujemy na okrągły placek. Z wierzchu posypujemy makiem. smażenie 30 min 30 min 4. Podpłomyki wrzucamy na suchą patelnię (lub skropionej tłuszczem) i smażymy po ok. 2-3 minuty na stronę. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
podkręca) 250g mąki pszennej (używam krupczatki) 2 żółtka 2 łyżki zimnej (ponoć najlepiej służy lodowata) wody Masło kroję w kostkę i na chwilkę (3-4 minuty) odstawiam aby ciut zmiękło i dało się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Idli - puchate placki ze sfermentowanej masy z ryżu i urad dal - jada się w południowych Indiach na śniadanie. Można je kupić na każdym ulicznym rogu. Kawałki ciepłych placków odrywa się i macza w Zobacz więcej
kass
kass Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smaki i aromaty
Bułki do hot-dogów - najlepsze!

Bułki do hot-dogów - najlepsze! 352

1
{{headerMessage}}
Nie będę chyba zbyt oryginalna mówiąc, że wszystkie dania typu 'fast-food' nie należą do moich ulubionych.Wychowałam się w 'komunie', wyrastałam w tradycyjnej kuchni, może i przaśnej, ale myślę że Zobacz więcej
grazyna0071
grazyna0071 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Grażyna gotuje
Szarlotka dla Agi i Oczka

Szarlotka dla Agi i Oczka 322

0
{{headerMessage}}
niemal do północy, tak, jakbyśmy się znały od lat… Wracając do kulinariów, chyba największym powodzeniem cieszył się chlebek drożdżowy z suszonymi pomidorami i zieloną czubrycą : Napiszę o nim Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ciasto, tym smaczniejsza szarlotka :) Gdy już rozwałkujemy do satysfakcjonujących nas rozmiarów, kładziemy nasz placek na postawioną odwrotnie niż trzeba miskę (odrobinę mniejszą niż blaszka) - to Zobacz więcej
{{headerMessage}}
mąką stolnicy lub macie rozwałkować ciasto na gruby na 1 cm placek i wycinać pierniczki, następnie zwijać resztki ciasta i ponownie je rozwałkowywać. Gotowe pierniczki układać na blasze wyłożonej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
„Bannock" to pochodzenia celtyckiego słowo szkockie i północnoangielskie, oznaczające po prostu chleb. Najstarsze ślady użycia tego słowa pochodzą z roku 1000, zaś najstarsza znana definicja pochodzi Zobacz więcej
{{headerMessage}}
mąki, jajko i majonez. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku chilli, pieprzem i majerankiem. Moim zdaniem nie trzeba dodawać soli, bo oscypki są słone. Piekarnik rozgrzać do 220C. Blachę wyłożyć Zobacz więcej
{{headerMessage}}
we wszystkie strony tacką, żeby masa się ładnie rozlała i utworzyła koło wielkości klasycznego naleśnika z patelni. Z pozostałym bananem i umytymi truskawkami (lub innymi owocami) robimy podobnie. Zobacz więcej