przaśne placki

Przaśny placek drożdżowy czereśniami wypełniony po brzegi :) Uwielbiam czereśnie. Gdzieś na granicy pamięci, już poważnie zatarte pojawiają się migawki z dzieciństwa i wyjazdy do dziadków na wieś. Zobacz więcej
magduska
magduska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W domu Antoludka
Maca

Maca 2817

1
Każdy z Was wie iż Maca to chleb przaśny spożywany przez żydów podczas święta Paschy. Ja dzisiaj wykorzystałam macę podczas obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków. Połączenie macy z jagnięciną okazało Zobacz więcej
Nazwa Maca pochodzi z języka hebrajskiego i oznacza chleb przaśny - cienki placek ciasta wyrabiany z mąki i wody, bez użycia zakwasu i bez soli, pieczony około osiemnaście minut. Według tradycji maca Zobacz więcej
Porę na jesienne drożdżowe ciacha zainaugurowałam wyjątkowo smacznym plackiem, którego wygląd zupełnie nie zdradza wspaniałego smaku! To niby zwykłe, trochę staromodne, wręcz przaśne lecz naprawdę Zobacz więcej
To nie naleśniki, ani placki ziemniaczane. Jeszcze coś innego... Składniki : 1 szklanka białej pszennej mąki 1 szklanka mąki orkiszowej 1/2 szklanki mąki ze skiełkowanych ziaren 3 garście Zobacz więcej
strasznie smaczne
strasznie smaczne Obserwuj blogaObserwujesz bloga
strasznie smaczne
Podpłomyki

Podpłomyki 144

3
Mąka, woda i sól to składniki, które nie pozwolą nam umrzeć z głodu. Można z nich zrobić ciasto na pierogi, ale te z kolei trzeba czymś nadziać. A co jeśli lodówka świeci pustkami, a w brzuchu Zobacz więcej
na placek grubości około 0,5 cm. Na środek ciasta wykładamy przygotowane jagody pozostawiając od brzegu około 4 cm wolnego ciasta.Ten brzeg zawijamy do środka tarty. Ciasto wraz z papierem Zobacz więcej
Ania Hosz
Ania Hosz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Galantyna.pl
Leczo… et cetera

Leczo… et cetera 55

1
: „że gdybym wiedziała, gdzie się chowa, tobym jej w pysk z przekleństwem plunęła…” Jakoś nie mam ochoty na eksperymenty kulinarne, na wyszukane dania….zapanowała w domu ”przaśna kuchnia”, ryż z Zobacz więcej
młodszemu bratu), niekwaszone chleby. Nie brakowało też słodyczy - ciast z migdałami osładzanymi miodem, kompotu z rodzynek i pistacji, placka ze świeżych fig. Każdy przepis autorzy uzupełniają Zobacz więcej
W mojej rodzinie placek ten nazywany jest ciastem hiszpańskim. Jak pamiętam jego pierwotną formę to był bardziej przaśny i rustykalny. Jednak z czasem zmieniałem jego formę i treść. Obecna postać jest Zobacz więcej
cienko wałkujemy na okrągły placek. Z wierzchu posypujemy makiem. smażenie 30 min 30 min 4. Podpłomyki wrzucamy na suchą patelnię (lub skropionej tłuszczem) i smażymy po ok. 2-3 minuty na stronę. Zobacz więcej
smak mascarpone. Odstawiam do lodówki, niech się schładzaina tartę czeka. Tymczasem po godzinie (ciasto może poleżakować w lodówce cały dzień ale wtedy trudniej jest je rozwałkować) wyciągam ciasto z Zobacz więcej
Idli - puchate placki ze sfermentowanej masy z ryżu i urad dal - jada się w południowych Indiach na śniadanie. Można je kupić na każdym ulicznym rogu. Kawałki ciepłych placków odrywa się i macza w Zobacz więcej
chciało się coś koniecznie zjeść - jak to się ładnie mówi'na mieście' -to trzeba było udać się np do Baru mlecznego na pierogi lub placki ... lub pójść do cukierni na drożdżówkę... albo zjeść loda Zobacz więcej
niemal do północy, tak, jakbyśmy się znały od lat… Wracając do kulinariów, chyba największym powodzeniem cieszył się chlebek drożdżowy z suszonymi pomidorami i zieloną czubrycą : Napiszę o nim Zobacz więcej
ciasto, tym smaczniejsza szarlotka :) Gdy już rozwałkujemy do satysfakcjonujących nas rozmiarów, kładziemy nasz placek na postawioną odwrotnie niż trzeba miskę (odrobinę mniejszą niż blaszka) - to Zobacz więcej
mąką stolnicy lub macie rozwałkować ciasto na gruby na 1 cm placek i wycinać pierniczki, następnie zwijać resztki ciasta i ponownie je rozwałkowywać. Gotowe pierniczki układać na blasze wyłożonej Zobacz więcej
„Bannock" to pochodzenia celtyckiego słowo szkockie i północnoangielskie, oznaczające po prostu chleb. Najstarsze ślady użycia tego słowa pochodzą z roku 1000, zaś najstarsza znana definicja pochodzi Zobacz więcej
mąki, jajko i majonez. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku chilli, pieprzem i majerankiem. Moim zdaniem nie trzeba dodawać soli, bo oscypki są słone. Piekarnik rozgrzać do 220C. Blachę wyłożyć Zobacz więcej
we wszystkie strony tacką, żeby masa się ładnie rozlała i utworzyła koło wielkości klasycznego naleśnika z patelni. Z pozostałym bananem i umytymi truskawkami (lub innymi owocami) robimy podobnie. Zobacz więcej