przechowywanie szczawiu

przejs
przejs Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ja Jem
Szczaw na zimę

Szczaw na zimę 1130

0
warstewką. Dzięki temu powietrze nie będzie przedostawało się do środka i szczaw lepiej przetrzyma przechowywanie. Słoiczki zakręcamy. Nie trzeba ich pasteryzować. Posted in przetwory, zupy Zobacz więcej
Catarinka71
Catarinka71 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczy
Cytrynowy dżem z cukinii

Cytrynowy dżem z cukinii 711

2
powstanie około litr dżemu, nie znalazłam dokładnych informacji na temat czasu przechowywania - różne strony różnie podają. U mnie zawekowane w ten sposób zostaną zjedzone w najbliższym czasie - Zobacz więcej
Miało być pesto z rukoli, ale okazało się, że czegoś mu brakowało: natki pietruszki. Pesto do makaronu, kanapek - zamiast masła, albo jako dodatek do grzanek. Wiadomo, że takie domowe jest Zobacz więcej
szczaw z soków przekładamy do słoików. Na koniec jak już zostanie nam sam odciek to przelewamy go po równo do każdego ze słoików. A następnie nasz sekret dzięki któremu unikamy pasteryzacji: do Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moja Mała Kuchnia
chłodnik szczawiowy

chłodnik szczawiowy 151

0
Kilka dni temu dostałam od mojej dobrej koleżanki Małgosi worek młodych listków szczawiu prosto z jej działki. Upalna pogoda skłoniła mnie do przygotowania letniej wersji zupy szczawiowej, czyli Zobacz więcej
zielone,papryka, kapusta, gołąbki -sarma, brokuł i rzodkiewka. Do tego sos jogurtowy z ziołami. Dla wegan sos winegret Na dole kilka zdjęć z mojego balkonu- zioła, truskawki, pomidory, szczaw, Zobacz więcej
W poprzednim poście pisałam trochę o tym jaka to fajna roślina ten szczaw (klik ) i że nie musi koniecznie występować w postaci zupy szczawiowej. Udowodniłam to raz i teraz robię to po raz wtóry. Zobacz więcej
Już jakiś czas temu zaczął się okres przetworów, i skrzętnie staram się wykorzystywać wszystko co da się przetworzyć. A szczawiówka zimą, na dodatek z własnoręcznie przygotowanego szczawiu - to rzecz Zobacz więcej
Wiosną najlepiej smakuje mi zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu, ale zimą warto sięgnąć po gotowy słoik zakonserwowanego szczawiu i przygotować z niego pyszna, rozgrzewającą zupę. Teraz jest moment Zobacz więcej
. Potrawę świeżymi ziołami przyprawia się zwykle na końcu gotowania lub bezpośrednio przed podaniem. Zioła mrożone lub marynowane, dodaje się do potrawy, tak jak zioła świeże. Suszone zioła powinno Zobacz więcej
Cukier z wodą i soląwsyp na rozgrzaną patelnię/rondel, mieszaj bez przerwy, a gdy stanie się brązowy i płynny dodaj masło i orzechy. Smaż jeszcze minutę, a następnie zdejmij z ognia i wyłóż na papier Zobacz więcej
aromatyczny wywar, który wykorzystałam, oprócz szczawiowej, do tarty z ziemniaków, kremu z selera i z zielonego groszku. Jeśli nie wykorzystuję całości, w tygodniu po weekendzie, redukuję, studzę i Zobacz więcej
szczawiu na zimę, by i poza sezonem dogodzić wnuczce:) Szczawiową uwielbiam do dziś, zarówno taką tradycyjną z ziemniakami, jak i moje wariacje na jej temat - np. z pokrzywami. Ale do tej pory Zobacz więcej
na ruszcie żeberka podaje się z delikatnie przysmażonym czosnkiem. Do tego możemy podać sałatkę z dzikich ziół i np. pokrzywy, rzeżuchy lub szczawiu, a jako dodatek chlebki pita np. z TEGO przepisu. Zobacz więcej
Suszenie, przechowywanie zakwasu Suszone warzywa i owoce Tu często bywam Wpisy okolicznościowe Wyroby domowe, sery, wędliny, kiszonki i inne Wyróżnienia dla Leśny Zakątek Zakwas do domowego chleba Zobacz więcej
raz kolejny włączyła się do akcji edukacyjnej prowadzonej przez Banki Żywności na czele z jej szefem, Marco Ghia. Aby nagłośnić problem, Marco Ghia zaprosił do wspólnego gotowania kilka znanych osób, Zobacz więcej
do pieczonych warzyw. Dodaję go czasem do str fries, a niedawno podałam go gościom do maczania mini tortilli ze szczawiem i też zaskakująco dobrze się spisał. Mowa o słodkim sosie chilli, który jest Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
codogara
Blanszowanie

Blanszowanie 879

0
: różnego rodzaju liście (np.: szczawiu, szpinaku), które w procesie gotowania rozpadłyby się, warzywa zawierające dużo błonnika, który podczas innej obróbki termicznej mógłby się zatracić, a także Zobacz więcej