przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy kupiony w sklepie nigdy nie będzie smakował tak dobrze, jak ten zrobiony samodzielnie. Przygotowując przecier w domu, będziemy mieli pewność, że nie znajdują się w nim żadne sztuczne dodatki i konserwanty. Prawidłowo przygotowany przecier powinien być gęsty i aromatyczny. Warto go przygotować latem, gdy pomidory mają najlepszy smak.

\ \

Do przecieru najlepiej wybrać pomidory dojrzałe, dzięki temu przecier nie będzie miał kwaśnego posmaku. Najważniejsza jest jednak odmiana użytych pomidorów. Do przecierów szczególnie poleca się owalne pomidory gruntowe, które są mięsiste i mają mało pestek. Tradycyjne pomidory po przetarciu są rzadkie i trzeba je odparować. Do doprawienia przecieru można użyć jedynie soli, pieprzu i szczypty cukru – uzyskamy wtedy przecier naturalny, wyłącznie na bazie przetartych pomidorów. Można jednak także przyprawić go ziołami i czosnkiem – taki przecier będzie stanowił idealną podstawę do zup pomidorowych i dań kuchni włoskiej. Aby cieszyć się smakiem przecieru przez całą zimę warto go zapasteryzować. Można to zrobić na „sucho” w piekarniku, jak również tradycyjnie – poprzez gotowanie słoików z gotowym przecierem.

Domowy przecier pomidorowy. Można przygotować z dowolnej ilości pomidorów. Czytaj więcej » Zobacz więcej
Sezon pomidorowy w pełni, zatem polecam pyszny, domowy przecier pomidorowy - jeśli bardziej odparujemy wodę uzyskamy doskonały ketchup przepis wkrótce Zobacz więcej
This Page has moved to a new address: Paszczak gotuje: Przecier pomidorowy Sorry for the inconvenience… Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service Zobacz więcej
aleglodomorek
aleglodomorek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
aleglodomorek
Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy 4741

2
Do przecieru celowo nie podaję ilości pomidorów, ponieważ każda ilość jest dobra. Osobiście przygotowałam przecier z 6 kg pomidorów i zmieściłam go do szesnastu, różnej wielkości słoiczków. Myślę, że Zobacz więcej
uszepti
uszepti Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczne Przepisy
Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy 1362

0
Domowy przecier pomidorowy jest świetną alternatywą do koncentratów pomidorowych kupowanych w sklepach. Domowy przecier pomidorowy jest naturalny, smaczny i nie zawiera szkodliwych składników. Możesz Zobacz więcej
uszepti
uszepti Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczne Przepisy
Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy 938

0
Domowy przecier pomidorowy jest świetną alternatywą do koncentratów pomidorowych kupowanych w sklepach. Domowy przecier pomidorowy jest naturalny, smaczny i nie zawiera szkodliwych składników. Możesz Zobacz więcej
Warto zamknąć pomidory w słoiku - będą idealne do zimowej zupy pomidorowej czy do sosu do pizzy. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Składniki: 2 kg pomidorów (najlepsze limy) 3 łyżeczki soli Zobacz więcej
Pomidory tak obrodziły, że nie nadążamy z konsumpcją..no i zrobiłam własny przecier pomidorowy. 10 kg pomidorów 3 łyżki soli 1 łyżka pieprzu Pomidory umyć, pokroić na cząstki, zmiksować za pomocą Zobacz więcej
... bo nie ma jak domowe jedzenie ... Przecier pomidorowy :) Kolejny przepis na przetwory. Tym razem bardzo prosty do zrobienia a w zimie przydatny jako baza do zup i sosów. Ja użyłam 11 kg pomidorów Zobacz więcej
monisia_121
monisia_121 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bon appetit!
Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy 3038

0
Moja mama co roku robi przecier pomidorowy, ale nie podchodzi mi on. Psuje smak pomidorówki i dla mnie nie nadaje się też do innych potraw. Co się dziwić. Mama pomidory przepuszcza jedynie przez Zobacz więcej
Składniki - 1 kg pomidorów, - łyżeczki soli, - łyżeczki cukru. Sposób przygotowania: 1. Parzymy pomidory i obieramy ze skórki. 2. Wykrawamy z pomidorów części niejadalne. 3. Kroimy pomidory na Zobacz więcej
magda_1308
magda_1308 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Łycha smaków
Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy 511

0
Czas przygotować się na zimę .... Postanowiłam zrobić przecier pomidorowy, który będzie idealny na zupę pomidorową, sos do makarony lub pizzy. Robi się go bardzo szybko i 10 kg przerobiłam w 3 godz i Zobacz więcej
/ Przecier pomidorowy wykonany przez nas jest na pewno o wiele bardziej zdrowy, niż kupione koncentraty w sklepie, które mają pełno konserwantów ;) Potrzebne składniki : Pomidory Łyżka soli 2 łyżki Zobacz więcej
Przecier pomidorowy w małych słoiczkach to składnik, który zawsze warto mieć pod ręką w domowej spiżarce. Połowa września to najlepszy czas na tego typu przetwory. Pomidory są tanie jak barszcz Zobacz więcej
shrewa
shrewa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
CornerWithRecipes
Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy 4817

2
Przecier pomidorowy Pierwsza porcja przecierów zrobiona, będzie co jeść w zimie ;D Składniki (na ok. 10 średnich słoików): - 4 kg bardzo dojrzałych pomidorów (u mnie malinowe) - 10 łyżek oleju Zobacz więcej
obżarciuch
obżarciuch Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Obżarciuch
Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy 6896

0
nie posiada, należy gotować pomidory do miękkości i przetrzeć je przez sito, na którym pozostają pestki i skórki (osobiście polecam pierwszy sposób, gdyż jest on mniej pracochłonny). Miąższ z Zobacz więcej
panimagoga
panimagoga Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaki ogrodu
PRZECIER POMIDOROWY

PRZECIER POMIDOROWY 4102

2
W moim ogrodzie nie mam szklarni, więc jedyne pomidory, które udają mi się w gruncie to koktajlowe. Każdego lata zaspokajają nasze bieżące pomidorowe potrzeby z nawiązką;) Nadwyżki przerabiam zwykle Zobacz więcej
panipanidomu
panipanidomu Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pan i Pani domu
Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy 1493

0
Sezon na robienie zimowych zapasów w pełni. Jako pierwszy na blogu prezentujemy sposób na przygotowanie domowego przecieru pomidorowego. Składniki: 3 łyżki oliwy z oliwek 2 duże cebule 4 kg pomidorów Zobacz więcej
jarma
jarma Obserwuj blogaObserwujesz bloga
gotujemy rodzinnie
Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy 329

0
Cóż, każdy, kto spróbował, wie, że jest różnica między przecierem pomidorowym wyprodukowanym masowo, a tym zrobionym samodzielnie. Oczywiście na korzyść tego drugiego :). To tak, jak ze smalcem Zobacz więcej