Uprawiam pomidory sama od kilku lat. Mam ich na tyle, że za każdym razem robię spore ilości przecieru pomidorowego. Przecier robiony domowym sposobem nie wymaga dużo pracy, a zupa pomidorowa zrobiona
Zobacz więcej
Właśnie taki przecier robię co roku. Zupa przyrządzona z takich pomidorków jest o wiele lepsza niż z kupnego koncentratu. Mam już opracowaną metodę „produkcji”, więc nie zajmuje mi ona dużo czasu
Zobacz więcej
POMIDORY W PRZECIERZE POMIDOROWYM W zeszłym roku zrobiłam zaledwie kilka słoiczków. W tym na pewno zrobię ich więcej. Idealne w zimie zarówno do sosów, jak i do zup. Odkąd odkryłam, jak robić szybko
Zobacz więcej
Przecier z pomidorów Składniki 5 kg mięsistych pomidorów (najlepiej Lima) 1 szklanka wody Sposób przygotowania Pomidory umyć, pokroić na mniejsze kawałki a następnie zblendować. Wrzucić do
Zobacz więcej
Pomidory można zaserwować na wiele sposobów, ten jest jednym z moich ulubionych. Dziś przepis na przetwory z pomidorków koktajlowych. Zimą będzie miło zjeść przetwory, przypominając sobie letnie dni,
Zobacz więcej
" W świeżo przygotowanym soku pomidorowym ( w odróżnieniu od soku konserwowego ) znajdują się silnie działające fitocydy , które hamują procesy fermentacyjne i gnilne w jelitach .Dzięki dużej
Zobacz więcej
Niech Was nie zmyli kolor zawartości słoików :) W środku są pomidory z mojego wczorajszego zbioru. Obrodziła każda z odmian, więc mam bogactwo smaków, wielkości i barw. I to ich połączenie dało taki
Zobacz więcej
POMIDORY W PRZECIERZE POMIDOROWYM – tak przygotowane pomidory nadają się zarówno na zupę jak i do różnego rodzaju sosów (na przykład do makaronów). Składniki na przecier: 1,5 kg dojrzałych pomidorów 1
Zobacz więcej
Przecier pomidorowy robię co roku bo znacznie upraszcza to przygotowywanie naszego ulubionego dania: Makaronu z pomidorami. Dzięki gotowemu przecierowi własnej roboty, potrawę tę możemy przygotować w
Zobacz więcej
Składniki: 6 kg pomidorów 2 łyżki soli 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego słoiki czyste zakrętki Przygotowanie: Dwa kilogramy pomidorów kroimy w średniej wielkości kostkę i wrzucamy do garnka.
Zobacz więcej
Całe pomidory w zalewie z przecieru pomidorowego, to jeden z moich faworytów przetworowych. Cudowne do sosów, zup, gulaszy. Tak, zdecydowanie warto je przygotować :). Składniki: pomidory (w tym część
Zobacz więcej
Każdego roku przygotowuję taki przecier na zimę, jest bardzo zdrowym i smacznym dodatkiem do zup, sosów i wielu innych dań. Składniki: 5 kilogramów pomidorów malinowych 2 łyżki soli niejodowanej
Zobacz więcej
Swietny pomysł na przechowywanie pomidorów, które można użyć w zimie zarówno do robienia zup jak i sosów Ilość słoików: około 20 słoików (300 ml) Składniki: 7 kg pomidorów lima 12 płaskich łyżek soli
Zobacz więcej
Czas na przetwory - wczorajszy poranek spędziłam robiąc kolejne słoiki z pomidorami. Jeśli chodzi o naszą rodzinkę to robiliśmy pomidory w całości i przeciery. Jednak ostatnio stwierdziliśmy, że
Zobacz więcej
28 sie 2012 Przecier pomidorowy Przecier pomidorowy, tego nie może zabraknąć w mojej kuchni! Domowy przecier różni się od przecieru kupionego w sklepie, który zazwyczaj ma wiele zbędnych chemicznych
Zobacz więcej
Przepis pochodzi z "Kuchni Polskiej" E. Adamskiej. 1kg pomidorów 1 duża cebula 4 zabki czosnku 1 liść laurowy olej rzepakowy lub oliwa z oliwek bazylia sól, pieprz cukier Pomidory umyć. Pokroić je na
Zobacz więcej
Warto zamknąć pomidory w słoiku - będą idealne do zimowej zupy pomidorowej czy do sosu do pizzy. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Składniki: 2 kg pomidorów (najlepsze limy) 3 łyżeczki soli
Zobacz więcej
Przecier pomidorowy mozna robic nawiele sposobow. Podejrzewam, ze w kazdym domu robi sie go troche inaczej. Japrzewaznie robietak, jak moja mama: gotuje pokrojone pomidory i przecieram pałką.
Zobacz więcej
„Zawsze przygotowuję na zimę sporą ilość takich słoiczków. Wykorzystuję je potem chociażby do naleśników po meksykańsku lub mintaja pod pomidorowo-ziołową kołderką. Podaję tu przepis podstawowy, który
Zobacz więcej
Pomidory zawierają dużo witaminy C,E,K oraz z grupy B, PP. Mikro- i makroelementy jak potas oraz wapń, żelazo, miedź, kobalt i mangan. Chyba nie muszę już Was przekonywać, że warto robić przetwory z
Zobacz więcej