przecieraki

dana
dana Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Leśny Zakątek
Przecieraki warzywne

Przecieraki warzywne 979

0
Przecieraki, szare kluski, zwane też ćpanymi / inaczej rzucanymi /, to nazwa w zależności od regionu. Robi się je z tartych surowych ziemniaków, z mąki i jajka. Na pewno wiecie, jakie kluski mam na Zobacz więcej
Sięgając pamięcią, chyba od zawsze towarzyszyły mi te kluski. W moim domu często lądowały na stole. Zazwyczaj z sosem grzybowym lub duszoną cebulą. Mają różne nazwy w zależności od rejonu kraju. Zobacz więcej
Myszka
Myszka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Myszka gotuje
Przecieraki mojej mamy

Przecieraki mojej mamy 1374

1
w wersji bez seraCo dom to inna nazwa, u nas na te kluski od zawsze mówi się przecieraki. Jemy je zawsze w takim zestawieniu - boczek + ser biały. Pamiętam jak zapraszałam znajomych na przecieraki, Zobacz więcej
rodziny (4-5 osób). Kluski ziemniaczane - przecieraki Składniki: 2,5 kg ziemniaków 750 g sera białego 2 szklanki mąki 500 g boczku bez kości 4 łyżeczki soli Przygotowanie: Na początku należy zetrzeć Zobacz więcej
Przecieraki - kluski z tartych ziemniaków Przecieraki to kluski mojego dzieciństwa. Moja babcia gotowała je bardzo często, mama trochę rzadziej, a ja tylko od przypadku do przypadku. Od kilku dni Zobacz więcej
startych ziemniaków. Połączyć ziemniaki / surowe i ugotowane / dodać sól i wyrobić na gładką masę. Formujemy małe kuleczki z dołkiem w środku, wkładamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy około 5/10 Zobacz więcej
, dodajemy ocet i zmniejszamy ogień. Teraz dość szybko mieszamy wodę powodując wir w garnku. W środek wiru wlewamy jajko z miseczki. Po wlaniu jajka przestajemy mieszać. Gotujemy 3 minut, wyjmujemy Zobacz więcej
i dusić pod przykryciem ok. 1-1,5 godziny na małym ogniu, do mięsa dodać kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i listek laurowy oraz pokrojoną włoszczyznę - marchewkę, pietruszkę i kawałek Zobacz więcej
, haluszki, spaetzle, przecieraki czy jak je tam ktoś nazywa, można podać na różne sposoby. Mniejsze są dobrym dodatkiem do zup, większe można podać z sosem czy tylko z okrasą a nawet zapiekać tak jak Zobacz więcej
majeranku Zamrożone flaki włkadamy do garnka zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia gotujemy około 10 minut, zlewamy wodę. Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy przy czym do trzeciej wody dodajemy 1/2 Zobacz więcej
powierzchnię z pozostałymi ziemniakami. Dokładamy wyjętą część i zagniatamy jednolite ciasto. Najlepsze ciasto wychodzi z ciepłych ziemniaków. Teraz formujemy kuleczki, lekko spłaszczamy i robimy Zobacz więcej
Komu tej jesieni jeszcze nie znudziła się dynia proponuję zupę z pieczonej dyni z kluskami z tartych ziemniaków. Imbir, kurkuma, kolendra i pieczony czosnek sprawiają, że zupa jest bardzo Zobacz więcej
, leniwe, lane, kopytka, łazanki, zacierki, przecieraki itd.), knedle, pierogi, uszka, cepeliny, bliny, racuchy, placki ziemniaczane, babki ziemniaczane i wszystko w skład czego wchodzi mąka lub Zobacz więcej
:) Piaskowa babka cytrynowa ... Przecieraki - kluski z tartych ziemniaków Przecieraki to kluski mojego dzieciństwa. Moja babcia gotowała je bardzo często, mama trochę rzadziej, a ja tylko od Zobacz więcej