Przepis na przegrzebki

Jeszcze kilka dni temu (tak było ładnie!) nawet bym nie pomyślała, że będę robić dzisiaj na obiad coś zapiekanego (czytaj coś rozgrzewającego) i szukać ciepłych rajstop w szufladzie. Krótko mówiąc, Zobacz więcej
madzia2
madzia2 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Madzia Gotuje
Smażone przegrzebki

Smażone przegrzebki 1449

Szybkie i oryginalne przepisy na potrawy z owoców morza. Tym razem przepis na smażone przegrzebki. Potrzebujesz: przegrzebek, czerwonego wina, czosnku i oliwy z oliwek. Składniki: 10 sztuk przegrzebek Zobacz więcej
Pierwszy z przepisów, które miałam okazję poznać podczas warsztatów z Twojkucharz.pl.Uwielbiam przegrzebki ( znane również jako Małże Św. Jakuba) więc tym bardziej się cieszę, że wiem jak je Zobacz więcej
madzia2
madzia2 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Madzia Gotuje
Przegrzebki z patelni

Przegrzebki z patelni 192

Przegrzebki wcale nie muszą być trudno w przygotowaniu. Wypróbuj nasz przepis na klasyczne przegrzebki z patelni. Lista zakupów; przegrzebki, czosnek, sok z cytryny i oliwa z oliwek. Składniki: 10 Zobacz więcej
kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Przegrzebki

Przegrzebki 1040

Cześć =) Przegrzebki, zwane również małżami św. Jakuba, to nieduże żyjątka morskie mieszkające w pięknych muszlach. Ich muszle bywają zwane "muszlami pielgrzymimi", ponieważ zbierane były jako Zobacz więcej
Mam nadzieję, że wszyscy miło spędziliście święta. U nas jak co roku minęły bardzo tradycyjnie, miło, rodzinnie, ale niestety...za szybko :) Po długiej nieobecności zapraszam na kilka nowych Zobacz więcej
Moje pierwsze podejście do przegrzebków i na pewno nie ostatnie, bo w głowie kłębią mi się kolejne połączenia smaków. Przegrzebki z suszonymi pomidorami 3-4 przegrzebki na osobę 2-3 suszone pomidory Zobacz więcej
Propozycja na pyszną kolację wg R.Makłowicza Składniki 18 przegrzebków 2 łyżki skoku z limonki 1 łyżka oleju sojowego 3 łyżeczki brązowego cukru trzcinowy 1 łyżeczka sosu rybnego 1 łyżka jasnego sosu Zobacz więcej
Lekka przekąska z użyciem bardzo zdrowych choć znikomo spożywanych owoców morza. Przegrzebki są delikatnym w smaku produktem. Zawierają one białka a przy tym są niskie w tłuszcze (zawierają odrobinę Zobacz więcej
kasia.b
kasia.b Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
według przepisu
Przegrzebki i risotto

Przegrzebki i risotto 304

Przegrzebki to jedno z moich najlepszych wspomnień kulinarnych z Japonii i ulubieńcy wśród owoców morza. Dziś przegrzebki zapiekane w maśle pietruszkowo - czosnkowym według tego przepisu oraz risotto Zobacz więcej
satinn
satinn Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Satinnowy Zakątek
Przegrzebki z pietruszką

Przegrzebki z pietruszką 161

Dzisiaj zapraszam Was na niezwykle prostą i szybką w przygotowaniu potrawę, która jednak może być bardzo wykwintnym daniem. Ze względu na koszt głównego składnika jakim są małże świętego Jakuba, zwane Zobacz więcej
Już dawno polowałam na przegrzebki ...tylko za każdym razem ich cena mnie odstraszała. Pamiętam jak spróbowałam ich pierwszy raz .... delikatne mięsko, bardziej zwarte niż tradycyjnej ryby. Ale Zobacz więcej
Jestem wielką miłośniczką owoców morza i ryb. Zawsze przedkładam morskie stworzenia i ryby nad mięso. Ostatnio przeżywam "ostra fazę" sushi i sashimi i nic nie wskazuje na to, że ma się ona ku Zobacz więcej
victoria
victoria Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Picantecooking
Makaron z przegrzebkami

Makaron z przegrzebkami 277

Delikatne morskie przegrzebki z aromatem pietruszki i czosnku oraz z lekkim posmakiem wędzonego boczku. Idealne rozwiązanie na romantyczną kolację. Nawiasem mówiąc, owoce morza i czosnek są Zobacz więcej
madzia2
madzia2 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Madzia Gotuje
Smażone przegrzebki

Smażone przegrzebki 637

Nie zapomnij przygotować pysznych przegrzebków dla swojej rodziny. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: przegrzebków, czosnku, soku z cytryny oraz czerwonego wina. Składniki: 8 sztuk przegrzebków Zobacz więcej
Przegrzebki, mało kto je jadł, smak mało znany, każdy o nich wie i nie każdy ma okazję je przygotować. Dzięki warsztatom z Twój Kucharzmiałam tę przyjemność zarówno przygotować je, jak i degustować. Z Zobacz więcej
Przegrzebek znany również jako małża św Jakuba, to muszla o szerokości 10-15 cm, mająca kształt małego walca ozdobionego koralowym ogonkiem. W środku znajduje się małża, która składa się z dwóch Zobacz więcej
Facet i Kuchnia
Facet i Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
FACET I KUCHNIA
Przegrzebki z fenkułem

Przegrzebki z fenkułem 24

Przegrzebki z fenkułem i dressingiem miodowo-cytrusowym. Pomysł na przegrzebki z fenkułem i dressingiem miodowo-cytrusowym pochodzi z Persiany Sabriny Ghayour. Przed świętami wspominałem na facebooku, Zobacz więcej
Marta
Marta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Codzienne gotowanie
Przegrzebki w boczku

Przegrzebki w boczku 13

Szkocja słynie z ryb i owoców morza, dlatego też tych składników nie mogło zabraknąć wśród moich przepisów. Dziś przygotowałam niezwykle proste i szybkie danie - przegrzebki w boczku. Takie danie Zobacz więcej
asiapolak
asiapolak Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowity blog
Przegrzebki

Przegrzebki 1508

Przegrzebek (Pecten), rodzaj obejmujący liczne gatunki małżów zamieszkujący we wszystkich morzach. Jest wysoko cenionym przysmakiem. Przegrzebki, to jadalne gatunki małży zwane także muszlami świętego Zobacz więcej

Przegrzebki są rodzajem jadalnych małży. Zaliczają się do owoców morza. Nazywane są także muszlami św. Jakuba. W średniowieczu były głównym pokarmem pielgrzymów, którzy używali muszli do czerpania wody. Przegrzebki występują głównie w północno-wschodnim Atlantyku i żyją w piaszczystym, żwirowym lub mulistym dnie. Muszle przegrzebków w górnej części charakteryzują się czerwonobrązową barwą i płaskim kształtem, natomiast od spodu wypukłością i kolorem brązowym lub jasnokremowym. Ich długość waha się od 10 do 20 cm. Przegrzebki zaliczane są do najzdrowszych pokarmów świata. Są źródłem żelaza, fosforu, cynku, magnezu, potasu i selenu. Obfitują też w białko. Oprócz wielu walorów zdrowotnych, małże św. Jakuba odznaczają się również wspaniałym smakiem. Są delikatne, lekko słodkie.

Przegrzebki możemy zakupić zarówno w muszlach, jak i bez. Dostępne są także w postaci marynowanej. Ciekawostką jest, że muszle są żaroodporne, więc w ekskluzywnych restauracjach używa się ich jako np. kokilek do zapiekanek. Przy zakupie przegrzebek powinniśmy kierować się przede wszystkim wyglądem mięsa, które powinno być kremowe, jędrne i mieć przyjemny zapach. Muszle św. Jakuba najpierw należy dokładnie umyć i oczyścić, a następnie wydobyć z nich mięso. Można to zrobić, podważając muszle nożem lub wkładając je na chwilę do mocno nagrzanego piekarnika. Po kilku minutach powinny się one otworzyć. Mięso myjemy i usuwamy z niego brązowy przewód pokarmowy. Przy przyrządzaniu przegrzebków ważną zasadą jest, aby nie smażyć i nie gotować ich zbyt długo, ponieważ w przeciwnym razie mięso twardnieje. Przepisów na dania z przegrzebkami jest sporo, jednak im są one prostsze, tym potrawa jest smaczniejsza. Najczęściej serwuje się je w postaci smażonej. Na patelni rozgrzewamy oliwę z odrobiną masła, wrzucamy przegrzebki i smażymy je przez minutę z każdej strony. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek. Gotową potrawę posypujemy posiekaną natką pietruszki i skrapiamy cytryną. Aby nasze danie prezentowało się jeszcze bardziej okazale, możemy zaserwować przegrzebki w muszlach. Taka forma podania na pewno zachwyci naszych gości.

Przegrzebki doskonale smakują także w panierce. Obtaczamy je w mące, jajku z solą oraz bułce tartej. Następnie krótko smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Możemy podawać z różnego rodzaju dipami. Tak przyrządzone muszle św. Jakuba są ciekawą formą przystawki. Z przegrzebków możemy sporządzić smakowitą i oryginalną sałatkę. Na rukoli układamy pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz podsmażone na maśle przegrzebki. Całość polewamy sosem winegret. Podajemy ze świeżą bagietką. Taka sałatka sprawdzi się równie dobrze jako danie na imprezę, ale także jako forma lekkiej kolacji. Inną propozycją na danie z przegrzebków jest sałatka z dodatkiem smażonych plasterków bekonu oraz pomarańczy. Zarówno bekon, jak i owoce morza możemy usmażyć na patelni grillowej. Przegrzebki świetnie komponują się również z awokado, fasolką szparagową oraz orzechami włoskimi, a także kwaśnym jabłkiem i roszponką.