przepis deser z afryki

{{headerMessage}}
Dziś na deser przygotowałam budyń z tapioki z brzoskwiniami. Mąka z tapioki, której użyłam uzyskiwana jest z manioku, który jest bardzo popularny w Afryce, gdzie stanowi podstawę codziennej diety. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bardzo szybki deser. Deser borówkowo-kasztanowy kisiel z czarnych borówek (rozgniecione czarne borówki, trochę wody, mąka ziemniaczana - 1 płaska łyżka na szklankę płynnych składników, szczypta cukru, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wyjątkowy deser! Pudding z tapioki to znakomity domowy przysmak, który może być podawany również na śniadanie. Tapioka używana do przygotowania tej smakowitości pozyskiwana jest z manioku, czyli Zobacz więcej
asia-white-kitchen.blogspot.com
asia-white-kitchen.blogspot.com Obserwuj blogaObserwujesz bloga
słodkie cuda
 BRAEWATS

BRAEWATS 245

1
{{headerMessage}}
Ten deser podobno pochodzi z Maroko BRAEWATS 200 g sparzonych i obranych migdałów (mogą być gotowe obrane) 3-4 łyżki ciemnego miodu roztopione masło ok 100 g 1 łyżeczka cynamonu 2-3 łyżki cukru Zobacz więcej
flowerek
flowerek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
flowerek.com-moje gotowanie
Melktert

Melktert 162

0
{{headerMessage}}
specyficzny smak i jeśli ktoś nie lubi smaku zagęszczonego mleka, nie będzie się tym deserem zachwycał. Melktert Poszukując informacji o melktert, dowiedziałam się, że ciasto to pochodzi z Afryki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Książka ta pokonała aż 10 000 km, aby do mnie dotrzeć. Otóż Wesoły przywiózł ją z Kapsztadu, stolicy Republiki Południowej Afryki. To tam przeszczepiono w 1967r. po raz pierwszy ludzkie serce. …. W Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W związku z tym przeglądając szafkę z "wynalazkami" uwagę swoją skupiłam na TAPIOCE. Zastanawiacie się, co to właściwie jest? tapioka Otóż tapioka to produkt skrobiowu uzyskany z MANIOKU, z natury nie Zobacz więcej
cocolibre
cocolibre Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Widelce
Malva Pudding

Malva Pudding 125

0
{{headerMessage}}
Malva Pudding to słodki budyń pochodzący z RPA, zazwyczaj podawany na ciepło z lodami. Najczęściej robiony z dżemem morelowym, gąbczastej karmelizowanej tekstury. Jest to często spotykany deser w Zobacz więcej
mopswkuchni
mopswkuchni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mops w kuchni
Wieczorek marokański

Wieczorek marokański 188

0
{{headerMessage}}
Wieczorek marokański Wczoraj zorganizowałam wieczorek marokański u nas w domu. Pomysł zrodził się już dawno temu – dwa lata temu mój mąż był na szkoleniu w Casablance w Maroku. Przywiózł stamtąd nie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kawałki ciasta domowej roboty - wszystko z dodatkiem ostrej papryczki Posmak ostrej papryki można było zagryźć świezo pieczonym chlebem z Neapolu Po ekspresowym przejściu przez Sardynię (tą kuchnie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Powróciłam z niezasłużonych wakacji w Maroku. Wyjazd choć był bardzo udany, nie obfitował w słodkie kulinarne inspiracje. Wszystkie desery, których próbowałam nie są nawet warte odtworzenia. Może Zobacz więcej
Zapach i smak
Zapach i smak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zapach i smak
Liczi

Liczi 505

0
{{headerMessage}}
Witajcie! W ten sobotni wieczór, siedząc przy lampce wina zajadam liczi. Co to takiego? Gdzie rośnie i skąd pochodzi? Jak to się je? Zapraszam na troszkę teorii... Liczi to inaczej śliwka chińska lub Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis na dziś, to deser pochodzący z krajów Afryki Północnej. Krem z orzechów laskowych z budyniem, udekorowany orzechami. Składniki: Krem orzechowy: 250 g łuskanych orzechów laskowych, 75 g mąki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
« Jednogarnkowy posmak Afryki Ekspresowe mini szarlotki! Jabłecznik czy też szarlotka (chyba nigdy nie zrozumiem czym się różnią) to niezwykłe ciasto. Wystarczy zwieńczyć je kruszonką by było Zobacz więcej
Sandy
Sandy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
taste it dude
IV

IV 484

0
{{headerMessage}}
I Śniadanie (około 13:00) 2 tosty "pełnoziarniste z: almette cebula&czosnek, jajkiem na twardo i pieprzem/serem żółtym (dużo zjedzonego ot tak), ogórkiem, jajkiem i ketchupem (zapiekłam), ogórek Zobacz więcej
patusia
patusia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smak mojej kuchni
Kurczak po marokańsku

Kurczak po marokańsku 297

0
{{headerMessage}}
Kolorowe i apetyczne danie z kuskusem i warzywami. Kuskus łączy w sobie cechy kaszy i makaronu, pochodzi z Afryki i ma tą zaletę, iż nie trzeba go gotować. Kuskus można podawać do dań obiadowych, Zobacz więcej
Marius Vakovičius
Marius Vakovičius Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W SMAK
"Gwiazdkowa" panna cotta

"Gwiazdkowa" panna cotta 22

0
{{headerMessage}}
Święta za pasem, więc dziś pierwszy ze świątecznych przepisów – „gwiazdkowa” panna cotta. Panna cotta to deser z gotowanej śmietany. Zwykle robię ją z owocową galaretką, a śmietanę gotuję z trzcinowym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Na zakończenie lub na świetny początek dnia :) Marokańskie naleśniki baghrir są z reguły podawane jako śniadanie lub kolacja w krajach Afryki Północnej. W okresie Ramadanu placuszki zastępują też inne Zobacz więcej
{{headerMessage}}
pałeczki i "perełki". Tapioka jest szeroko używana w Ameryce centralnej i południowej, w Azji południowej i południowo-wschodniej i w krajach afrykańskich do przyrządzania najprzeróżniejszych dań, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wyżywienia najuboższych grup ludności w niektórych rejonach Afryki i Ameryki. Deserowe odmiany można jeść na surowo, jednak świetnie smakują także zgrillowane, pieczone czy, tak jak w poniższym Zobacz więcej