przepis grzyb kozi brody

Dzień dobry! Dziś będzie o niezwykłym grzybie, pierwszy raz miałam okazję go zobaczyć na własne oczy i ugotować. Chodzi o kozią brodę znaną również pod nazwą siedzuń sosnowy lub szmaciak gałęzisty. Zobacz więcej
Końcówka urlopu nieco melancholijna. Mętlik myśli na różne tematy, lekkie zagubienie, ciągłe szukanie sposobu na to, aby dać głowie odpocząć od myślówki... Do tego wszystkiego aura sierpniowa daleka Zobacz więcej
kosapopatelni
kosapopatelni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kosą po patelni
Grzyby marynowane

Grzyby marynowane 1124

Uwielbiam w tej postaci grzyby wszelakie. To chyba jedyny przeze mnie przyswajalny w 100% sposób ich spożywania. Może dlatego że nie czuć tak wyraźnie ich smaku No co, nie każdy lubi grzyby. Przepis Zobacz więcej
mikkac8504
mikkac8504 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Italianizzato
Czy Medyceusze nosili brody?

Czy Medyceusze nosili brody? 11

I Medici, Masters of Florence Tak jak Polska miała swojego Kazimierza Wielkiego, który zastał ją drewnianą, a zostawił murowaną, tak rzec by można, że miała Florencja swojego Cosimo de’ Medici. Na Zobacz więcej
Już nie chroniona, więc można się delektować. Inne nazwy to :szmaciak gałęzisty, siedzuń sosnowy - nazwy wymienne w zależności od regionu. Można podać z ziemniakami i np. ogórkami. Składniki 1 duża, Zobacz więcej
Bożena
Bożena Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje domowe kucharzenie
Grzyby w śmietanie

Grzyby w śmietanie 219

Pierwsze grzybki w tym roku..ale jakoś na razie ich mało w naszych lasach..Grzybki w śmietanie zrobione przez mojego męża. 1 kg dowolnych grzybów cebulka 2 łyżkimasła około 1 szkl.śmietany18% sól, Zobacz więcej
Jedną z potraw podawaną w polskich domach na Wigilię są uszka z grzybami. Jest to tradycyjnedanie serwowane zazwyczaj z czerwonym barszczem. Potrawa ta wymaga trochę pracy, dlatego warto przygotować Zobacz więcej
luisafoodie
luisafoodie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Lu is a foodie
Na grzyby by…

Na grzyby by… 66

Trochę prywaty. Mój Mazur przynosi do domu ryby – ci śledzący Lu is a foodie na fb mogą pamiętać mój niedawny radosny wpis o sandaczu, którego fotografowałam aparatem bez karty. W odpowiednich czasach Zobacz więcej
Ostatnio, co prawda opętał mnie dyniowy szał, ale mimo wszystko spożywamy też inne dania niż te, zawierające dynie. Dziś zatem mam dla Was przepis, który jest kwintesencją jesiennych smaków. Zamknęłam Zobacz więcej
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami | Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetworyPrzepis na pierogi z kapustą i grzybami | Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Grzyby gatunkami. Koronica ozdobna

Grzyby gatunkami. Koronica ozdobna 51

Koronica ozdobna Sarcosphaera coronaria to grzyb, który ciężko pomylić z jakimś innym gatunkiem ze względu na charakterystyczny kształt, kolor, miejsce i czas wyrastania. Atlasy podają, że koronica Zobacz więcej
dorota20w
dorota20w Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorota smakuje
Grzyby - przepisy

Grzyby - przepisy 584

Grzyby - przepisy Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Pasztet z kaszy jaglanej i dyni - bez pieczenia Grzyby - przepisy Grzyby marynowane Jak mrozić grzyby leśne Grzyby leśne duszone Zobacz więcej
Smakoszy szlachetnych grzybów przekonywać nie będziemy, a ciekawych zachęcamy.W Polsce pod ochroną, ale że blisko granicy mieszkamy... Składniki 400 g świeżych grzybów masło klarowane sól pieprz 4 Zobacz więcej
Kozia broda, zwana także szmaciakiem czy siedzuniem sosnowym, do października 2014 była w Polsce chroniona i aby cieszyć się jej smakiem, trzeba się było wybrać np. na Słowację. Pewnie dlatego nie Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Stare Gary
Grzyby Portobello z kozim serem

Grzyby Portobello z kozim serem 1236

Prosta przystawka. Dla miłośników pieczarek idealna. Użyłam miękkiego serka koziego - roladki. Sądzę, że każdy ser o wyrazistym smaku się sprawdzi. Podawać ciepłe. składniki - 4 porcje 4 grzyby Zobacz więcej
No i w końcu sypnęło urodzajem. Jest ci grzybów w naszych nowotomyskich lasach dostatek. Góruje podgrzybek rzecz jasna, ale jest i kozaczek, maślaczek łebek z podszytu wychyla. Ja zaś w prezencie Zobacz więcej
Jest to przepis uniwersalny, który pochodzi z zapisów mojej mamy. W taki sposób robię różne rodzaje grzybów. Są pyszne! 2-3 kg grzybów Zalewa: 3 litry wody 1,5 szklanki octu 10% 1 szklanka cukru 1 Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Tarta z kozią brodą i porem

Tarta z kozią brodą i porem 506

Tarta z kozią brodą. Ten tytuł niejedną osobę pewnie zdziwi bo pozornie wcale nie brzmi zachęcająco. A wspomniana kozia broda to nic innego jak siedzuń sosnowy vel szmaciak gałęzisty czyli bardzo Zobacz więcej
Składniki: 1 kg grzybów (szczególnie polecam młode czarnołebki) + woda do ugotowania 2 łyżki soli 1 duża lub 2 małe cebule 1 szklanka wody 2 łyżki cukru 1/3 szklanki octu 10% ziele angielskie liście Zobacz więcej
Grzyby, ich zbieranie, przyrządzanie,jedzenie i dyskutowanie o nich to ulubione zajęcia Prowansalczyków. Każdy pilnie strzeże „swoich miejsc”, o których krążą prawdziwe legendy. O grzybach dyskutuje Zobacz więcej