Przepis na przepis kaplon

Powiązane przepisy:

Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Kapłon na dziko

Kapłon na dziko 92

Kapłon to wykastrowany młody kogut. Zabieg ten wykonuje się w wieku sześciu tygodni. Poprzez kastrację następuje zwolnienie przemiany materii i ptak znacznie przybiera na wadze a mięso staje się Zobacz więcej
Ano nadszedł ci czas na rosół z kapłona. Dla tych co nie wiedzą w czym rzecz informuję- to kogut bez jajcec jest! jak ten Farinelli w mięsko on ci idzie, tłuszczykiem przerasta, a delikatniusie to nad Zobacz więcej
Zanim przejdę do drugiej części podsumowania 2016 roku chciałam tylko podzielić się przepisem na kapłona, którego serwowałam na noworoczny obiad. Dzięki 12 godzinnemu pobytowi w solance był wilgotny i Zobacz więcej
Goście zaczęli od gruszek konserwowanych w winie, po czym przeszli do maleńkich, pysznych rybek obtaczanych w soli i smażonych na krucho oraz kapłonów nadziewanych cebulą z grzybami. Były tam też Zobacz więcej
Po 39 latach i potopie, z dumą możemy dziś zabukować bilet do Londynu i polecieć jak równy do równego. Udało się. Nie przegraliśmy. Tak naprawdę to byśmy wygrali, ale wiadomo że sędzia niesłusznie Zobacz więcej
Ekhm… cóż mogę powiedzieć na temat tych składników… Chyba każdy z Was się domyśla z jakich względów te dwa zwierzęta, a właściwie ich mięso było i jest uważane za afrodyzjak. Na przestrzeni wieków Zobacz więcej
Byłam ostatnio bardzo zajęta. Poza obowiązkami czysto zawodowymi, miałam okazję uczestniczyć w kilku kulinarnych eventach oraz moderować warsztaty kulinarne dla międzynarodowej korporacji. Organizował Zobacz więcej
Zjechała się we Dwór rodzina, rodzina co to na codzień nie bywa, bo i daleko mają na stałe rezydując za oceanem. Jednak już w zeszłym roku zwyczaju nabrali by stary kraj gromadnie nawiedzić.Ponieważ Zobacz więcej
FoodTrek
FoodTrek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
FoodTrek
Kurczak smaczny

Kurczak smaczny 142

Niezaprzeczalnym królem staropolskich stołów był kapłon. Kastrowany i tuczony kogut był bardzo popularny wśród lubującej się w tłustych potrawach szlachty. W najstarszej polskiej książce kucharskiej – Zobacz więcej
Daretocook.pl
Daretocook.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dare to cook
REWELACYJNY PASZTET Z KOGUTA

REWELACYJNY PASZTET Z KOGUTA 324

Po raz pierwszy pasztet z kapłona miałam przyjemność robić w restauracji Solec 44 dowodzonej przez Aleksandra Barona. Zbigniew Kmieć dla którego ów cymes był produkowany dodał do pasztetu grasicę. Był Zobacz więcej
foto. Ryszard Kapłon Umówiłam się z nimi na 17.00 w centrum miasta w Lublinie. Do Lublina miałam pojechać z Karią. Wstępnie umówiłyśmy się na 16.00. Zabrałam z domu świeżo upieczone na to spotkanie Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
inne ptactwo

inne ptactwo 629

bażant bażant w miodzie pitnym indyk z lawendą indyk pieczony z pomarańczami kapłon na dziko kuropatwa pieczona perliczka faszerowana pęczakiem perliczka nadziewana kaszą gryczaną perliczka pieczona Zobacz więcej
Barbarella
Barbarella Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Barbarella
Dawno temu jadło się...

Dawno temu jadło się... 116

Tłusto. To pierwsze co widać. Dość pikantnie, ale bez soli i mało słodko. Szafran, chrzan, śmietana, pieprz, masło, cynamon, rodzynki, miód... Jak na mój gust i żołądek było za tłusto. Ale taka była Zobacz więcej
FoodTrek
FoodTrek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
FoodTrek
Kurczak smaczny inaczej

Kurczak smaczny inaczej 225

Kurczak smaczny inaczej to kolejna już propozycja przepisu na podstawie najstarszej polskiej książki kucharskiej – Compendium Ferculorum. W oryginale oczywiście wykorzystano kapłona :) Tytuł przepisu Zobacz więcej
Jeszcze się kapusta tylko dusi na kuchence, ale jestem już prawie spakowana, a kapłon już w bagażniku. Dziecko po sesji i przyniosło do domu bardzo dobre oceny, aż mi się oczy zaszkliły... W takim Zobacz więcej
Wczoraj pisałam o kilku staropolskich specjałach bardziej na słodko. Dziś pora na coś konkretnego. Mięsa oraz ryby stanowiły główny element diety wysoko urodzonych w siedemnastowiecznej Polsce. To Zobacz więcej
Zjechał w moje progi gość niezwykle miły i o sercu szczerym - Maciej Nowak, obieżyświat kulinarny. Nie zjechał sam lecz z całą ekipą telewizyjną, by pokazać moje dzieciaczki w Dzień Dobry TVN. Sama Zobacz więcej
Zeszłotygodniowa podróż do Torunia poskutkowała ciekawą pamiątką, którą chciałam się Wampochwalić. W sklepiku Muzeum Etnograficznego w Toruniu (Wały Sikorskiego 19) udało mi siękupić wydaną z Zobacz więcej
Z takim właśnie testem przyszło się zmierzyć uczestnikom II półfinału BlogerChef’a. Po oddaniu kartek co niektórzy mówili, że był strrraszny i o wieeele trudniejszy niż test z I półfinału… Ale po Zobacz więcej
dyniaicukinia
dyniaicukinia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
dyniaicukinia
Pieczony kogut mięsny

Pieczony kogut mięsny 931

Składniki: kapłon kogut mięsny ok. 2,5kg ćwierć selera marchew pietruszka 2 małe pomarańcze 2-3 ząbki czosnku mała cebulka czerwona kawałek dyni (ok. ćwiartkę małej) imbir (opcjonalnie) majeranek i Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: