przepis na bimber z winogrona

kilkadziesiąt butelek, a każda z innym alkoholem jako zawartością (między innymi pędzony przez mojego dziadka - na szyszkach i winogronach - najlepszy bimber na świecie!) - nie jestem jednak Zobacz więcej
ciasta, faszerowane orzechami a całość zatopiona w słodkim syropie cukrowym. Baklava – wykonane z ciasta filo, orzechów, migdałów i syropu cukrowego (miodowego) Prażone migdały i orzechy w różnych Zobacz więcej
z tego miłego popołudni, czyli z cyku czy wiesz, że...? Wysokiej jakości wino musujące zawiera 15 mln bąbelków!, podobno znaleźli się tacy, którzy to policzyli. Nasze 4 letnie białe musujące wino Zobacz więcej
- Krasna dziewuszka ty pijosz czacza? - piju - no to pij! I tak jeden kieliszek i drugi a właściwie szklanka zagryzana suchym chlebem i winogronami prosto z przyczepy starego żuka, z których miało być Zobacz więcej
nadużywana przestała być lekiem na wszelkie dolegliwości i stała się typowym napitkiem. Nazwa „aqua vitae” została zastąpiona naszą Polską „oktowitą” lub pospolicie „gorzałką”. Na początku Zobacz więcej
o winach, o tym jak powstają, jak wybiera je do swojej restauracji i dobiera do serwowanych potraw. Poza sporą dawką wiedzy merytorycznej było też dużo ciekawostek. Było o tym jak powstają wina w Zobacz więcej
mogłam się nacieszyć nim za bardzo. Tam moim celem numer jeden były dyskoteki, z których Lloret słynie najbardziej. Wybawiłam się za wszystkie czasy – to prawda. I z tym miejscem kojarzą mi się Zobacz więcej
na pierwszym miejscu to baklava – ciasto listkowane nasączone miodem i przełożone orzechami. Często podawane z lodami. Kadaifi to kolejny regionalny deser, w smaku przypominający baklawę, z Zobacz więcej
w szczegółach. Rezerwacja pół roku wcześniej, miesiąc przed kontakt z ich strony z pytaniami o alergie i wykluczone pokarmy. W moim przypadku to oczywiście mięso, ryby i alergie pokarmowe czyli Zobacz więcej
z gatunku Coral Branca. Lokalny drink poncha w Sunny Bar, Camara do Lobos Z lokalnych trunków, przyznaję, podbił mój smak orzeźwiający bimber z trzciny cukrowej, miodu, cukru trzcinowego oraz Zobacz więcej
kolendry, która w Gruzji jest chyba najpopularniejszym dodatkiem do potraw. Kraj winem płynący Mówiąc o gruzińskiej kuchni nie można pominąć lokalnych trunków. Słynna w świecie jest oczywiście Zobacz więcej
, ale również mają swoją wersję bimbru w postaci grappy (wódka z moszczu winogron). Tylko dla smakoszy ;-) Piwo także nie jest włoską domeną, chociaż można się napić przyzwoitego Birra Moretti lub Zobacz więcej
Adżaria, tym więcej na drzewach kaki, pomarańczy, mandarynek i innych egzotycznych owoców. Krajobraz się nie zmienia – dalej są góry, rzeczki, podobne domki – tylko palm w ogródkach jakoś więcej. Gdy Zobacz więcej