przepis na bimber z winogrona

kilkadziesiąt butelek, a każda z innym alkoholem jako zawartością (między innymi pędzony przez mojego dziadka - na szyszkach i winogronach - najlepszy bimber na świecie!) - nie jestem jednak Zobacz więcej
ciasta, faszerowane orzechami a całość zatopiona w słodkim syropie cukrowym. Baklava – wykonane z ciasta filo, orzechów, migdałów i syropu cukrowego (miodowego) Prażone migdały i orzechy w różnych Zobacz więcej
z tego miłego popołudni, czyli z cyku czy wiesz, że...? Wysokiej jakości wino musujące zawiera 15 mln bąbelków!, podobno znaleźli się tacy, którzy to policzyli. Nasze 4 letnie białe musujące wino Zobacz więcej
tych gruzińskich łódek. Najważniejsze, żeby w ich środku pozostawić zgłębienie na farsz, Ten przygotować ze startej mozzarelli i pokruszonego sera feta i wyłożyć nim „łódkę”. Całość włożyć do Zobacz więcej
rektyfikowanych (calvados,winiak,kirsz,grappa,gin,cytrynówka,przepalanka,jarzębiak,anyżówka,goldwasser) – wódki gatunkowe zwykłe, z destylatów nierektyfikowanych (arak,rum,starka,whisky,brandy, Zobacz więcej
o winach, o tym jak powstają, jak wybiera je do swojej restauracji i dobiera do serwowanych potraw. Poza sporą dawką wiedzy merytorycznej było też dużo ciekawostek. Było o tym jak powstają wina w Zobacz więcej
za ciężkie danie na sam środek dnia… Zdecydowanie najlepszym posiłkiem jaki zjadłam podczas pobyty w Grecji były grillowane kalmary z sosem cytrynowym – po prostu niebo w gębie. Były miękkie, dobrze Zobacz więcej
, to miejsce pełne smaków i aromatów. Dzięki ciepłemu klimatowi dojrzewają tu oliwki, z których powstaje cudowna oliwa, soczyste owoce, których smakowi nie dorównują w żaden sposób te importowane do Zobacz więcej
w szczegółach. Rezerwacja pół roku wcześniej, miesiąc przed kontakt z ich strony z pytaniami o alergie i wykluczone pokarmy. W moim przypadku to oczywiście mięso, ryby i alergie pokarmowe czyli Zobacz więcej
z gatunku Coral Branca. Lokalny drink poncha w Sunny Bar, Camara do Lobos Z lokalnych trunków, przyznaję, podbił mój smak orzeźwiający bimber z trzciny cukrowej, miodu, cukru trzcinowego oraz Zobacz więcej
kolendry, która w Gruzji jest chyba najpopularniejszym dodatkiem do potraw. Kraj winem płynący Mówiąc o gruzińskiej kuchni nie można pominąć lokalnych trunków. Słynna w świecie jest oczywiście Zobacz więcej
cenach. Większość ciast w porządnych cukierniach kosztowało 1 euro od porcji. Warto w takim razie spróbować różnych ;-) Cantuccini – te ciasteczka znajdziecie na całym terenie Włoch, mało słodkie Zobacz więcej
Starówka Batumi. Nie taka stara - ma tylko ponad 120 lat W poprzednim wpisie skupiłam się na Tbilisi. Leżący na zachodzie Gruzji region Adżaria różni się od niego zupełnie. Jego stolicą jest kurort Zobacz więcej