przepis na kiełbasę polską wędzoną

Kiełbasa polska wędzona z gorczycą Kiełbasa polska wędzona z gorczycą Składniki: - wieprzowina kl. I - 2kg, - wieprzowina kl. II - 3kg, - peklosól 19g/kg, - cukier 2g/kg, - pieprz naturalny 1,5g/kg, Zobacz więcej
przygotowanej i uwędzonej kiełbasy. Świetna na śniadanie obiad i kolację. Kiełbasa jest pyszna, aromatyczna pozbawiona konserwantów. Jedyną jej wada jest szybkie znikanie ze stołu. Ale to świadczy o Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Daktyle zapiekane

Daktyle zapiekane 138

1
Bardzo ciekawa przekąska. Inspiracją były warsztaty w restauracji Blue Cactus zorganizowanych przez Paclan. Jeżeli ktoś liczy kalorie, to tutaj może zaciąć się licznik;) 16 świeżych daktyli, 8 Zobacz więcej
Cześć =) Dziś Kasztanowa Kuchnia po raz kolejny zaprasza na pizzę "szczecińską", którą przedstawialiśmy zeszłego lata (pizza szczecińska Agnieszki). Dzisiejsza wersja nie odbiega zbytnio od Zobacz więcej
Aromatyczny grzaniec, słodkie pierniki, oscypki z żurawiną, soki z borówki brusznicy, salami z jelenia, polskie wędliny i wędzone kiełbasy paprykowe - to wszystko od 20.11. do 22.12. na Jarmarku Zobacz więcej
Zup dyniowych ugotowałam już wiele ale ta w stylu orientalnym smakuje wybornie. Zapach orientu na talerzu i zapach polskiej kiełbasy wędzonej to idealne połączenie. Polecam serdecznie do wypróbowania. Zobacz więcej
ŻUR POLSKI Izabela Sikorska-Garbień Składniki: 1 kg mięsnych kości wieprzowych ok. 0,5 kilograma wędzonych żeberek, lub innej wędzonki pęczek włoszczyzny 0,5 litra zakwasu na żur garść suszonych Zobacz więcej
Chrzan z żurawiną to wyśmienite połączenie ostrego smaku chrzanu ze specjalnie przyrządzaną, słodką żurawiną. Polecamy Jako pyszny dodatek do mięs, sosów, wędlin i pieczeni. Wspaniale nadaje się do Zobacz więcej
Sezonowość warzyw i owoców powoduje różnorodność w kuchni i powrót do tradycyjnych polskich smaków. 1 młoda kapusta 4 cebule białe cukrowe 4 kwaśne jabłka 2 kiełbaski 2 plastry boczku wędzonego pęczek Zobacz więcej
A to druga potrawa grillowa doprawiona przyprawami Marsyl, które otrzymałam dzięki uprzejmości Polska gotuje. A oto efekty testowania. Składniki na ok.12 szaszłyków: 2 polędwiczki wieprzowe 1 Zobacz więcej
Agiatis
Agiatis Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moja kulinarna przygoda
Żurek Śląski

Żurek Śląski 285

1
Żurek Śląski w chlebie podany Żurek, tradycyjne polskie danie. Jest wiele sposobów przyrządzania tej sycącej i rozgrzewającej zupy. Postanowiłam podzielić się z Wami moim sposobem/przepisem Żurek. Zobacz więcej
Niedzielny poranek to w wielu polskich domach czas jajecznicy :) Zapraszam dzisiaj na jej wersję z kiełbasa wędzoną, bakłażanem, ziołami i chili ozdobioną pięknymi i smacznymi kwiatami szczypiorku. Zobacz więcej
Marta
Marta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Codzienne gotowanie
Żur

Żur 248

0
Przeglądając przepisy natrafiłam na zdjęcie żurku i naszła mnie straszna ochota na tę zupę. W polskim sklepie nabyłam zakwas, kiełbasę i wędzony boczek i przystąpiłam do warzenia tradycyjnego Zobacz więcej
Czas dni ostatnich minął jako z bicza strzelił, anim się obejrzał, a Dni Korbola za nami. Było jak było, ale ważne co zostało. Dzięki pracowitym rękom Kudłatego Włóczegi piwnica pełna kiełbas, Zobacz więcej
kapusty 75 dkg łopatki wieprzowej 20 dag wędzonego boczku 10 dag kiełbasy 1 szklankę czerwonego wina Celebro 5 dag ugotowanych grzybów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju 1 opakowanie Zobacz więcej
rogatek
rogatek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kulinaria rogatka
Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku 145

0
Polski „klasyk” w moim wydaniu ;) 50dkg fasoli (u mnie tym razem „mały) jaś zalewamy gorącą wodą iodstawiamy na min. 3 godziny. Wodę zlewamy, zalewamy fasolę jeszczeraz gorącą wodą, odstawiamy na Zobacz więcej
! Zupa fasolowa z suszonymi śliwkami: 300 g fasoli białej, włoszczyzna, 1 liść laurowy, 200 g suszonych śliwek bez pestek, kawałek wędzonego boczku, 1 kiełbasa, sól, pieprz, szczypta gałki Zobacz więcej
do patelni i dolać bulionu. Danie z dedykacją dla Dorotki - dziękuję za świetny pomysł na obiad. Składniki (5-6 porcji): 1,5 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak (300 gram) 150 gram boczku wędzonego 100 Zobacz więcej
Jedzmy jabłka w obecnym czasie jest to temat numer jeden a że sezon grillowy trwa w najlepsze nie mogło wystąpić pod innym połączeniem jak z kaszanką. Tym razem wykorzystałam kaszankę białą, ale Zobacz więcej
Tradycyjna polska zupa ,u mnie z dodatkiem kiełbasy. Składniki 300 g suszonego grochu 5 ziemniaków 150 g surowego wędzonego boczku pętko ulubionej kiełbasy łyżka oleju łyżka masła marchew pietruszka Zobacz więcej