przepis na lukier białkowy

Składniki: 3 białka szczypta soli 150 g drobnego cukru Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Ciągle ubijając, dodajemy partiami cukier. Masa białkowa powinna być sztywna i lśniąca. Zobacz więcej
ze szczyptą sody na sztywną pianę, po czym miksujemy z cukrem kryształem. Część maślaną z mąką i tę białkową delikatnie razem mieszamy, starając się zachować puszystość ciasta. Przekładamy ją do Zobacz więcej
bebak
bebak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinaria Ewy
Ja pierniczę ;)

Ja pierniczę ;) 117

0
Pyszne pierniczki z przepisu mojej wieloletniej, internetowej koleżanki-Aniołka :). Zaraz po upieczeniu są mięciutkie, potem twardnieją i ponownie miękną gdy trochę poleżą. Idealne do powieszenia na Zobacz więcej
na blogu przepis i będę po kolei pokazywac Wam moje cudeńka. W tym roku mam zamiar zrobic ich full, ozdabiac lukrami(białkowym i zwykłym<o których później>), różnymi jadalnymi ozdobami jakie Zobacz więcej
bardziej niż kolejna para przysłowiowych skarpet. Zachęcam do pieczenia i dzielenia się! Kliknij w nazwę by przejść do przepisu: Ciasteczka Róży Chrupiące pierniczki Owsiane z bakaliami Orkiszowe z Zobacz więcej
Mazurek z bakaliami Za oknem jeszcze śnieg i mróz, a u nas pachnie już tak bardzo wyczekiwaną wiosną! Kruche ciasto w połączeniu z rodzynkami i płatkami migdałowymi oraz pianą białkową to przepis na Zobacz więcej
Mazurek z bakaliami Za oknem jeszcze śnieg i mróz, a u nas pachnie już tak bardzo wyczekiwaną wiosną! Kruche ciasto w połączeniu z rodzynkami i płatkami migdałowymi oraz pianą białkową to przepis na Zobacz więcej
niepowtarzalny smak. Zapraszam:) Składniki: 2 białka szczypta soli 165g cukru pudru 200 g wiórków kokosowych 2 łyżki likieru pomarańczowego skórka z pomarańczy 2 wafle tortowe do dekoracji: lukier Zobacz więcej
dziewczynek (choć nie tylko), wdzięczne cupcakes. Idealne do popołudniowej herbatki. Nazwę zmyśliłam :) składniki: na babeczki: 60g masła (w temperaturze pokojowej) 100g cukru (dałam 60g mając w Zobacz więcej
1-2 łyżki kwaśnej śmietany twarda marmolada malinowa do przełożenia lukier białkowy z odrobiną koncentratu z buraków lub barwnika spożywczego Masło zagnieść z mąką, cukrami, jajkiem, żółtkiem i Zobacz więcej
SLONCE
SLONCE Obserwuj blogaObserwujesz bloga
KuchniaSłońca
Kakaowy keks

Kakaowy keks 101

0
łyżki kakao do ciast LUKIER: 1 łyżka koncentratu barsczu czerwonego 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny. Dodatkowo : pisaki cukrowe SPOSÓB WYKONANIA: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka Zobacz więcej
glazura o konsystencji bardzo gęstego lukru. Na schłodzonym cieście rozsmarować nożem glazurę białkową i zostawić na około 30 minut, aż glazura lekko wyschnie. Ciasto pokroić na prostokąty o Zobacz więcej
joone
joone Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Blondies in the kitchen
Bezowe bałwanki

Bezowe bałwanki 80

0
szczyptę soli i ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Następnie, cały czas ubijając, dodawać partiami cukier, po jednej łyżce. Masa białkowa powinna być sztywna i lśniąca. Blachę wyłożyć Zobacz więcej
blachę. Część masy, tak jak Ewelina, przelałam do podłużnej keksówki, a resztę wlałam do 6 foremek silikonowych w kształcie motyli. Piernik po upieczeniu przekroiłam wzdłuż na pół, przełożyłam Zobacz więcej
odstępy.Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia.Ponadto:50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnejczerwone groszkilukier białkowy do przyklejania Zobacz więcej
, witrażyki gdy są już prawie zimne dobrze się od niego odklejają). Piec około 10 minut w temperaturze 180ºC. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki są miękkie, później twardnieją, by znów zrobić się Zobacz więcej
jednolitej masy dodajemy stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną i skórkę z pomarańczy (i ewentualnie 1-2 łyżki kakao). Ciasto wyrabiamy mikserem (wyrabiałam ręcznie). Wycinamy Zobacz więcej
Przed Świętami nie udało mi sięwstawić przepisu na pyszne, kruche, wanilioweciasteczka. Generalnie nie są szczególne, gdyby nie ich wykończenie... Dzięki czerwonemu lukrowi i czekoladzie Zobacz więcej
Zdarza się czasem, że przy okazji różnych wypieków czy dań, zostają nam w lodówce same białka jajek i nie bardzo wiemy jak je wykorzystać. Ja już znalazłam na to sposób. Wypróbowałam kilka przepisów Zobacz więcej