przepis na mocny bimber

słoik powiedzmy 0,5 litra Krok 2: wrzucamy do środka 2 garści ostrych małych papryczek (świeżych nie suszonych) Krok 3: dodajemy 1 ząbek czosnku i 1 małą łyżeczkę soli Krok 4: zalewamy słoik miksturą Zobacz więcej
Dla dorosłych, bo z odrobiną alkoholu, w którym należy namoczyć suszoną żurawinę. Ja wykorzystałam owoce z nalewki (na bimbrze, więc były bardzo mocno nasączone bardzo mocnym alkoholem ;)). Wierzch Zobacz więcej
: dziczyzna marynuje się co najmniej 2 dni !!! składniki: 1 kg żeberek z dzika 2 łyżki ostrej musztardy łyżka miodu marynata: 1/3 szklanki oliwy z oliwek pieprz kolorowy liść laurowy czosnek Zobacz więcej
. Niestety w mojej okolicy większość cytryn pochodzi z Argentyny, lepiej znaleźć jakieś bliższe nam, Polsce, miejsce sprowadzania. Jeśli cytryna nie jest jeszcze tak aromatyczna - trafia również do Zobacz więcej
Gonia
Gonia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Modern Taste
Deserowy likier kokosowy

Deserowy likier kokosowy 1589

1
likierek, jak deser. Składniki: 200 g wiórek kokosowych 400 ml (1 puszka) mleczka kokosowego 500 ml spirytusu 60% 790 g słodzonego mleka skondensowanego 250 ml mleka Z podanych ilości składników Zobacz więcej
Długo szukałam idealnego przepisu na tę nalewkę. Nie lubię długo czekać, a wszędzie jak na złość napisane jest że miesiąc musi stać. Z przepisem przywędrowała do mnie moja ciocia. Ona tą nalewkę robi Zobacz więcej
transportowane w beczkach drogą rzeczną. Otóż na przełomieXV i XVI wieku podczas wojny 100- letniej zostały nałożone restrykcję handlowe miedzy Anglią, a Francją i wino transportowano drogą wodną z Zobacz więcej
Długo szukałam idealnego przepisu na tę nalewkę. Nie lubię długo czekać, a wszędzie jak na złość napisane jest że miesiąc musi stać. Z przepisem przywędrowała do mnie moja ciocia. Ona tą nalewkę robi Zobacz więcej
pierwsza bomba zdążyła już na mnie spaść wraz z ogromem spraw i obowiązków, którym bardzo cieżko jest mi podołać. Wyjść mam kilka. Mogę rzucić wszystko i rozbić namiot na karaibskiej plaży, mogę też Zobacz więcej
) przezroczysty alkohol, który w połączeniu z wodą mętnieje i staje się biały. Tradycyjnie podaje sie go właśnie z wodą. Składniki na 12 ciastek: 1/2 kg mąki pszennej, przesianej 25 g mocnego alkoholu Zobacz więcej
na Morzu Śródziemnym, której symbolem są białe domy z niebieskimi okiennicami i kościoły z niebieskimi kopułami. Jest to miejsce, w którym zatrzymał się czas… Nic dziwnego, że znajduje się tutaj Zobacz więcej
, to miejsce pełne smaków i aromatów. Dzięki ciepłemu klimatowi dojrzewają tu oliwki, z których powstaje cudowna oliwa, soczyste owoce, których smakowi nie dorównują w żaden sposób te importowane do Zobacz więcej
adżiką), ale jest pikantna w znośny dla mnie sposób, nie wypala kubków smakowych i poza pikanterią czuć jeszcze pozostałe smaki ;) Pyszne charczo. Kilka razy jedliśmy też na przystawkę grillowane Zobacz więcej
Pracownia nalewek
Pracownia nalewek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pracownia nalewek
"Samogon"

"Samogon" 174

0
zawierającą sporą garść praktycznych informacji odnośnie produkcji tego alkoholu. Niekoniecznie z łajna. Samogon. Historia i sposób jego przyrządzania w warunkach domowych to interesująca książka Zobacz więcej
. Zioła, owoce, alkohol.. Nalewki można przygotowywać niemalże na wszystkim (podobnie jak bimber u Sapkowskiego:Bimber zawsze będzie bimbrem, pędzić go można nawet z szaleju, pokrzywy, rybich łusek i Zobacz więcej
i współpracy jaka naturalnie wytworzyła się między gotującymi. Agata Wojda i Rafał Niewarowski złapali kontakt jakby znali się od 20 lat. Adam Chrząstowski z Pawłem Oszczykiem dzielnie nieśli gar Zobacz więcej
poluzuj tam, gdzie cię ciśnie : Alkohol i Filipiny - tuba, czyli domowej roboty wino palmowe poluzuj tam, gdzie cię ciśnie podróż przez świat, podróż przez życie, bo dopóki wiemy o co chodzi, ty i ja Zobacz więcej
Pracownia nalewek
Pracownia nalewek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pracownia nalewek
Moc

Moc 674

0
kryteria oceny. Co z tego, że alkohol jest mocny, skoro niesmaczny i brzydko pachnie (na przykład dlatego, że zrobiono go z kiepskiego bimbru)? Tymczasem sensem tworzenia nalewek jest właśnie Zobacz więcej
smakowała tak samo dobrze. Małe, kruche kawałki wołowiny zatopione w smakowitym sosie o mocno wyczuwalnym zapachu kminku i majeranku. Po takim posiłku można było jeździć i jeździć. Najbardziej ze Zobacz więcej
Nie mam wspomnień związanych z pączkiem. Jak rodzina liczna i rozsiana po świecie, królowały u nas faworki. Wielu nie wahało się pędzić samodzielnie bimbru, co by dodać go do delikatnych chruścików Zobacz więcej