przepis na mocny bimber

słoik powiedzmy 0,5 litra Krok 2: wrzucamy do środka 2 garści ostrych małych papryczek (świeżych nie suszonych) Krok 3: dodajemy 1 ząbek czosnku i 1 małą łyżeczkę soli Krok 4: zalewamy słoik miksturą Zobacz więcej
Dla dorosłych, bo z odrobiną alkoholu, w którym należy namoczyć suszoną żurawinę. Ja wykorzystałam owoce z nalewki (na bimbrze, więc były bardzo mocno nasączone bardzo mocnym alkoholem ;)). Wierzch Zobacz więcej
: dziczyzna marynuje się co najmniej 2 dni !!! składniki: 1 kg żeberek z dzika 2 łyżki ostrej musztardy łyżka miodu marynata: 1/3 szklanki oliwy z oliwek pieprz kolorowy liść laurowy czosnek Zobacz więcej
. Niestety w mojej okolicy większość cytryn pochodzi z Argentyny, lepiej znaleźć jakieś bliższe nam, Polsce, miejsce sprowadzania. Jeśli cytryna nie jest jeszcze tak aromatyczna - trafia również do Zobacz więcej
Gonia
Gonia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Modern Taste
Deserowy likier kokosowy

Deserowy likier kokosowy 1621

1
produkcji a szkoda, bo produkt był pierwszej klasy. Smaki dowolne - miodowy, cytrynowy, brzoskwiniowy. To tylko te, które miałam przyjemność próbować osobiście. Przyznaję, skubaństwo było mocne. I to Zobacz więcej
Długo szukałam idealnego przepisu na tę nalewkę. Nie lubię długo czekać, a wszędzie jak na złość napisane jest że miesiąc musi stać. Z przepisem przywędrowała do mnie moja ciocia. Ona tą nalewkę robi Zobacz więcej
transportowane w beczkach drogą rzeczną. Otóż na przełomieXV i XVI wieku podczas wojny 100- letniej zostały nałożone restrykcję handlowe miedzy Anglią, a Francją i wino transportowano drogą wodną z Zobacz więcej
Długo szukałam idealnego przepisu na tę nalewkę. Nie lubię długo czekać, a wszędzie jak na złość napisane jest że miesiąc musi stać. Z przepisem przywędrowała do mnie moja ciocia. Ona tą nalewkę robi Zobacz więcej
pierwsza bomba zdążyła już na mnie spaść wraz z ogromem spraw i obowiązków, którym bardzo cieżko jest mi podołać. Wyjść mam kilka. Mogę rzucić wszystko i rozbić namiot na karaibskiej plaży, mogę też Zobacz więcej
) przezroczysty alkohol, który w połączeniu z wodą mętnieje i staje się biały. Tradycyjnie podaje sie go właśnie z wodą. Składniki na 12 ciastek: 1/2 kg mąki pszennej, przesianej 25 g mocnego alkoholu Zobacz więcej
za ciężkie danie na sam środek dnia… Zdecydowanie najlepszym posiłkiem jaki zjadłam podczas pobyty w Grecji były grillowane kalmary z sosem cytrynowym – po prostu niebo w gębie. Były miękkie, dobrze Zobacz więcej
, to miejsce pełne smaków i aromatów. Dzięki ciepłemu klimatowi dojrzewają tu oliwki, z których powstaje cudowna oliwa, soczyste owoce, których smakowi nie dorównują w żaden sposób te importowane do Zobacz więcej
się zastanawialiśmy, to miejscowi ich nie jedzą ;) Poza mięsnymi chinkali w wielu miejscach można spotkać je z nadzieniem serowym, grzybowym czy nawet ziemniaczanym, ale te mięsne są chyba najlepsze Zobacz więcej
Pracownia nalewek
Pracownia nalewek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pracownia nalewek
"Samogon"

"Samogon" 178

0
zawierającą sporą garść praktycznych informacji odnośnie produkcji tego alkoholu. Niekoniecznie z łajna. Samogon. Historia i sposób jego przyrządzania w warunkach domowych to interesująca książka Zobacz więcej
. Zioła, owoce, alkohol.. Nalewki można przygotowywać niemalże na wszystkim (podobnie jak bimber u Sapkowskiego:Bimber zawsze będzie bimbrem, pędzić go można nawet z szaleju, pokrzywy, rybich łusek i Zobacz więcej
a rozrywkową atmosferą. Z jednej strony łatwo o banalizację, a z drugiej o brak merytorycznych nowości jakie wynosi się z takich wyjazdów. Ale i tak największą wartością jest to co się dzieje potem. Zobacz więcej
poluzuj tam, gdzie cię ciśnie : Alkohol i Filipiny - tuba, czyli domowej roboty wino palmowe poluzuj tam, gdzie cię ciśnie podróż przez świat, podróż przez życie, bo dopóki wiemy o co chodzi, ty i ja Zobacz więcej
Pracownia nalewek
Pracownia nalewek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pracownia nalewek
Moc

Moc 705

0
kryteria oceny. Co z tego, że alkohol jest mocny, skoro niesmaczny i brzydko pachnie (na przykład dlatego, że zrobiono go z kiepskiego bimbru)? Tymczasem sensem tworzenia nalewek jest właśnie Zobacz więcej
trunkiem jej własnego wyrobu, czyli zwyczajnym bimbrem. Pozwólcie, że nie będę się rozpisywać na temat jego walorów smakowych, bo musiałabym zmyślać ;) Niedziela przywitała nas nieprzyzwoicie piękną Zobacz więcej
Nie mam wspomnień związanych z pączkiem. Jak rodzina liczna i rozsiana po świecie, królowały u nas faworki. Wielu nie wahało się pędzić samodzielnie bimbru, co by dodać go do delikatnych chruścików Zobacz więcej