przepis na pieczeń z gęsi

Dobry rosół to podstawa. Ostatnio rozsmakowałam się w rosole z gęsi oraz kaczki. Mięso z rosołu oraz włoszczyznę wykorzystałam do pasztetu czy raczej pasty z gęsi. Świetnie smakuje na kanapce lub jako Zobacz więcej
- focacci, pieczeń wołowa, cielęca, do pasztetów. Oraz do grzanego wina z miodemSuszone pędy i nasiona kopru - jako dodatek do wszelkiego rodzaju przetworówLawenda jako składnik przyprawy Zobacz więcej
pieczony w rękawie pieczeń z selera- dla tych co nie jadają mięsa klops z mięsa mielonego galaretka z mięsa wieprzowego gotowanego w szybkowarze klops z jajkami karczek pieczony z polędwicą w środku Zobacz więcej
Pieczone udka gęsi okazały się bardzo ekonomiczne. Najpierw był z nich obiad, resztki mięsa trafiły na kanapki, a pozostałości w brytfance wykorzystałam do zrobienia sosu do makaronu. Lumaconi z sosem Zobacz więcej
Galaretki mięsne robię bardzo często. Wieprzowe, wołowe, z drobiu, mieszane. Tym razem na Wielkanoc w planie była mała porcja galaretek z kurczaka. A , że kupiłam na Święta gęsią pierś to przy okazji Zobacz więcej
Cześć =) Gęsina, a szczególnie pieczone udka, to ulubione mięso Kasztanowej Kuchni =) Dziś ponownie zapraszamy na udka, wykonane wg. przepisu, który znajduje się tutaj: pieczone udka z gęsi. Metoda Zobacz więcej
boczek z dzika (około kilograma), sól, pieprz, 4 łyżeczki turówki wonnej, smalec gęsi lub wieprzowy Mięso umyć, osuszyć. Oprószyć solą, pieprzem i turówką. Zwinąć i odstawić w chłodne miejsce na 24 Zobacz więcej
4 przepiórki, 10 jagód jałowca, sól, tłuszcz (ja użyłam smalec gęsi, może być masło) Przepiórki oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, kuper i szyjkę. Umyć, osuszyć. Oprószyć solą. Zobacz więcej
Świetny film. Rewelacyjna rola JJ . Widać od razu, że kamera nie robi na młodym artyście wrażenia ! A gęś ? Myślę, że może być atrakcją rodzinnych, czy towarzyskich spotkań. W końcu łatwiej o nią, niż Zobacz więcej
Kluczyk
Kluczyk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuję i zjadam
Pierogi z gęsiną

Pierogi z gęsiną 430

0
Kocham pierogi, kluski, pyzy. Niestety, nie mam talentu do ich robienia... Ale znalazłam na to sposób ;) Składniki: cebula pokrojona w kostkę gęsi smalec (został mi po pieczeniu gęsi) pierogi z gęsiną Zobacz więcej
Eleganckie danie, bardzo szybkie i proste przy tym do przygotowania- pieczona filety z piersi gęsi podane z jabłkami i słodką, suszoną żurawiną. Stopień wypieczenia mięsa możecie ustalić sobie sami, Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Gęś pieczona

Gęś pieczona 13592

5
Ostatnio jest sporo dyskusji na temat pieczenia gęsi a konkretnie na temat temperatury jej pieczenia. Ja gęsi jadam i piekę od lat…trudno już to policzyć… Moja Mama piekła wspaniałe gęsi, ja piekę też Zobacz więcej
Koper
Koper Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W koperkowej kuchni
Dania mięsne

Dania mięsne 1137

1
z indykiem Roladki z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Zupa gulaszowa z dynią Taco KACZKA Kaczka w pomarańczowej marynacie WIEPRZOWINA Pieczeń po bawarsku Polędwiczka wieprzowa z ananasem Zobacz więcej
Zakwas na żurek Zakwas pszenny na barszcz biały Pieczone mięsa: Biała kiełbasa pieczona w cydrze Pieczona pierś gęsi Dietetyczny pasztet z kurczaka Kotlety à la Pożarski (kotlety pożarskie) Rolada z Zobacz więcej
Ten przepis jest po prostu fantastyczny! Banalnie prosty i smaczny. Dodatek jabłek nadaje gęsi niepowtarzalnego smaku i aromatu. Przygotowanie: 30 min, Pieczenie: 3 h Składniki: cała gęś 0.5 kg Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Królik confit

Królik confit 2108

1
4 tylne nogi z królika, 2 combry z królika, 3 ząbki czosnku obrane, 9 ząbków czosnku nie obranych, 4 liście laurowe, 20 ziaren pieprzu, 6 gałązek rozmarynu, sól, tłuszcz do confitowania – masło, gęsi Zobacz więcej
To już druga propozycja gęsich udek, dzisiaj w wersji z żurawiną. Bardzo dobre połączenie smaków, warte wypróbowania. Składniki: Dowolna ilość gęsich udek Sól Vegeta Żurawina do mięs z słoika Zobacz więcej
Składniki: 4-6 przepiórek 8-12 kalifornijskich śliwek suszonych (dorodnych) 4-6 długich plasterków boczku Sól, pieprz, curry, białe wino Smalec gęsi (z poprzedniego pieczenia drobiu) Przygotowanie: Zobacz więcej
A na obiad była znowu nasza polska gęsina. Mięciutka bo długo pieczona i bardzo smakowita. Podlana cydrem, z warzywami i jabłkami, które nadały je ciekawego posmaku. Nie bójcie się grubej, tłustej Zobacz więcej
Ta przystawka należy do bardzo świątecznych dań. Na wielką okazję, ale i nie tylko, będzie jak znalazł. Grzanki z chałki z gęsią wątróbką. Piękne wizualnie i będące połączeniem niesamowitych Zobacz więcej