przepis na ser bunc

{{headerMessage}}
Powszechnie wiadomo, że figi doskonale komponują się z serami :) A skoro tak, na drugie śniadanie zrobiłam sobie tosty z miodem, serem bunc, figą i kremem balsamico :) Pycha. TOSTY Z SEREM BUNC I Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Po fascynacji dostępnością serów zagranicznych, czas na ukłon w stronę produktów lokalnych. Takie produkty są coraz łatwiej dostępne w sklepach z ekologiczną żywnością czy bazarach. Czytałam kiedyś o Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pyszne połączenie słodkiej figi , pysznego buncu - czyli sera owczego z orzechowa rukolą . Do tego sos słodki chilli . Sałatka z rukoli z figą i buncem składniki bunc rukola kilka garści figi sos Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z wiosennego wypasu owiec, stąd nawet nazwa – bunc majowy. Tak pyszny, że mogłabym go w zasadzie jeść samego, bez żadnych dodatków. Tym razem jednak pokusiłam się o przygotowanie kanapek z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Włosi mają swoją mozzarellę, a Polska ma BUNDZ / BUNC. Joanna M. po swoich wojażach po południowej Polsce przywiozła polski ser bundz/ bunc i mi małą gomułkę odstąpiła! Tradycyjny bundz to produkt z Zobacz więcej
SMAKI I NIESMAKI
SMAKI I NIESMAKI Obserwuj blogaObserwujesz bloga
SMAKI I NIESMAKI
BUNDZ PO PAŃSKU

BUNDZ PO PAŃSKU 613

0
{{headerMessage}}
Będąc w jednej z uroczych knajpek w Zakopanem, w menu natrafiłam na przepis „Bundz po pańsku”. Wtedy już wiedziałam, że bundz to: Bundz (bunc)to ser zmlekaowczego, rodzajtwarogu. Proces produkcji Zobacz więcej
Wino i kuchnia
Wino i kuchnia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wino i kuchnia
Bryndza na koniec lata

Bryndza na koniec lata 167

0
{{headerMessage}}
Bryndza ma ostry charakter – żadne tam maślane nuty czy inne śmietankowe "krema". Jego nazwa, jak zresztą większość używanych w polskich górach terminów związanych z hodowlą owiec, pochodzi w języka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jednym z najbardziej popularnych polskich górskich serów jest oscypek- wędzony owczy ser produkowany tradycyjnie na Podhalu, od 2008 roku opatrzony znakiem Chronionej Nazwy Pochodzenia. Wytwarzany Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bundz (bunc) to pyszny ser tradycyjnie wyrabiany z owczego mleka i wpisany na listę produktów tradycyjnych. W konsystencji coś pomiędzy twarogiem a mozzarellą. Mozna go spożywać w tej postaci, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
w najbliższym czasie kilka przepisów na dania z bundzem i oscypkiem. Zaczynamy od przepisu na smaczną sałatkę z bundzem. A bundz to ser z mleka owczego, który oprócz swoistego smaku Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bundz, bunc czy grudka to to samo, a jak smakuje! Są bundze słodkie naturalne i te słone (posypywane delikatnie sola po wierzchu. Osobiście wolę ten drugi, ale trudno go dostać - jedynie co to w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i bryndzą jedliśmy w Karczmie Polany w Kościelisku. I to nie raz! Od dawna chcieliśmy ten cudowny smak odtworzyć w domu. Wreszcie się udało! Zdradzimy Wam ten sekret! Składniki: bundz (ser owczy) – Zobacz więcej
ankawell
ankawell Obserwuj blogaObserwujesz bloga
życie od kuchni
BRYNDZA PODHALAŃSKA

BRYNDZA PODHALAŃSKA 31

0
{{headerMessage}}
BRYNDZA PODHALAŃSKA To miękki, podpuszczkowy ser wytwarzany na Podhalu w okresie gdy dostępne jest mleko owcze - czyli od maja do września. Powstaje z mleka owiec Polska Owca Górska (czasem z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
moją ulubioną odmianę Bycze Serca. To, co w tym przepisie wspaniałe to fakt, że wszystko można przygotować wcześniej, a w ostatniej chwili ugotować makaron i połączyć go z sosem. Zwykle przygotowuję Zobacz więcej
{{headerMessage}}
chyba wyczuł we mnie serojada, bo z miejsca zaproponował serową rekompensatę. I tu mnie miał. Serki z pieprzem, papryką, macierzanką, bunc i twaróg. Hulaj dusza, piekła nie ma. W ten oto sposób, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
;) Onion Bhaji po usmażeniu Potem obserwowaliśmy jak Tapinder oraz szef kuchni Dani wykonują i opowiadają o dwóch potrawach – Dal Tadka i indyjski ser Paneer w sosie szpinakowo – śmietanowym, czyli Zobacz więcej
{{headerMessage}}
patrzysz na placek chaczapuri, to co myślisz? Pizza? Tylko gdzie ten ser? No właśnie! Jest ciasto i jest ser, tylko ser jest w środku, ale pomysł jest ten sam. Sami gruzini to lud dumny i chętny do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
odgazować. Kulę ciasta wałkujemy i układamy na blachę. Blachę można nasmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Uformowaną pizzę smarujemy naszym wcześniej zrobionym sosem. Na sos układamy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzień dobry, Czy jakaś potrawa kojarzy się Wam z Gruzją? A może znacie kilka? Jeśli tak, to pewnie gdzieś w czołówce będzie chaczapuri: rodzaj chlebka z serem w środku. Tak się złożyło, że podczas Zobacz więcej
{{headerMessage}}
łepków nad powierzchnię ziemi. Dziękuję. Pozostanę przy moim szparagowym amoku. Cały maj będę się nimi cieszyć a od czerwca zacznie się tęsknota. Paj ze szparagami i szczawikiem zajęczym prostokątna Zobacz więcej