przepis z glonów

dage
dage Obserwuj blogaObserwujesz bloga
w Słonecznym świecie...
Indyjskie glony

Indyjskie glony 215

1
Jakiś czas temu w pracy kolega postawił obok siebie pudełeczko ze swoim obiadem. Z zdziwieniem przyglądałam mu się przez dłuższą chwilę nie mogąc odgadnąć co też tam jest. Pachniało obłędnie - mocnymi Zobacz więcej
Sałatka z wakame i kiełków jest prosta w wykonaniu, a składniki można kupić w każdym większym markecie, czy w sklepie ze zdrową żywnością. Sałatkę na pewno polubią wszyscy miłośnicy sushi. Składniki: Zobacz więcej
W jednej z "susharnii" kilka razy zaserwowano nam przystawkę z glonów wakame. Niestety przepisu na nią nikt nie chce nam zdradzić. Cóż było zrobić... Postanowiłam spróbować zrobić coś podobnego i choć Zobacz więcej
Glony wakame zawierają przede wszystkim ogromną ilość wapnia (10 razy więcej niż mleko) i żelaza (4 razy więcej niż np. wołowina), ale także ogromną ilość białka (3 razy więcej niż mięso), witaminę A Zobacz więcej
Niedawno odwiedziłam Parnik - nową knajpkę chińską specjalizującą się w pierożkach dim sum. Jako dodatek do pierożków można tam zjeść sałatkę z glonów wakame z dodatkiem świeżego ogórka i marchewki. Zobacz więcej
. trochę soli olej do smażenia Umytego i obranego selera kroimy na plastry grubości około 1 cm. Do gotującej się wody z przyprawami wrzucamy pokrojonego selera i gotujemy około 3 minut, tak aby był al Zobacz więcej
Zupa powstała w przypływie głodu. W lodówce miałam odłożoną sporą porcję bulionu, poszperałam jeszcze w szafce i znalazłam przywiezione z Chin opakowanie suszonych glonów. Sama nie wiedziałam Zobacz więcej
Pyszny, rozgrzewający, orientalny rosół z grzybami. Po upieczeniu kaczki w całości, oddzieliłam mięso od kości i wykorzystałam je do zrobienia kilku potraw np. kaszotto z kaczką, a na pieczonym Zobacz więcej
Glony wakame to właściwie undaria pierzastodzielna. To gatunek brunatnic, o których uczymy się na szkolnej biologii. Teraz czas wprowadzić teorię w życie. Glon pochodzi z dalekiej Azji. Rośnie na Zobacz więcej
GLONY NORI - algi morskie stanowiące niezastąpiony składnik kuchni japońskiej. Spożywanie ich często kojarzone jest też z kuchnią wegetariańską albo makrobiotyczną. Są cenione nie tylko za wartości Zobacz więcej
wielkość opakowań półproduktów do miso soup, mi po jednej kolacji zostało ich tyle, że przez najbliższe 2-3 miesiące codziennie mógłbym gotować w kółko to samo. Obok zupy sałatka z glonów wakame, Zobacz więcej
ryżu. Na congee doskonale nadaje się już ugotowany ryż np. taki który został z obiadu. Do dzisiejszego przepisu użyłam pasty miso o doskonałych właściwościach prozdrowotnych, o których pisałam tutaj Zobacz więcej
przysłał mi paczkę glonów wakame (i nie tylko), postanowiłem powrócić do tematu. Tym bardziej, że od dawna w szafce czekały płatki bonito i glony kombu czyli składniki bulionu dashi, tradycyjnej bazy Zobacz więcej
VEGAN DASHI STOCK (MADE WITH KOMBU SEAWEED) Dashi to rodzaj japońskiego bulionu, wykorzystywany do przygotowywania zup, w tym jednej z najpopularniejszych japońskich zup czyli miso-shiru. Zobacz więcej
Oto jeden z przepisów z warsztatów organizowanych przez Szkołę gotowania na portalu kobieta pod okiem Karola Okrasy :) Zupa krewetkowa dla miłośników owoców morza i kuchni japońskiej. Zupa krewetkowa Zobacz więcej
Składniki: 2 osoby 1 i 1/2 wiązki makaronugryczanegojapońskiego 2łyżkisosu sojowego jasnego kilkakropelsosu rybnego kilka kropel oleju sezamowego 1 cm świeżego imbiru sezamdoposypania glony wakame Zobacz więcej
Zupa chińska z glonami, halibutem i owocami morza Zupa chińska z glonami, halibutem i owocami morza Pyszna zupa o bardzo ciekawym smaku. Delikatna, mogą jeść ją też dzieci. Rozgrzewa i dodaje energii. Zobacz więcej
Wakame to glony z gatunku brunatnic, w Japonii używane równie powszechnie jak nori. Japońskie warzywo :-) Składniki na sałatkę z glonów wakame i grzybów mun A. sałatka garść wodorostów wakame, Zobacz więcej
przygotować filet w całości, bądź też pokroić go na mniejsze kawłki. Składniki: ok. 400 g filetu z halibuta (u mnie z Tesoro del Mar) pasta miso glony kombu sos sojowy (ok. 1 łyżka) białe wytrawne Zobacz więcej