przepisy kuchni hiszpańskiej

W zeszłym tygodniu miałam zaszczyt i brałam udział w niezwykłychwarsztatach kulinarnych z Davidem Gaboriaud i Maciejem Majewskim. Odbyły się one bowiem ze względu na premierę nowej książki wydanej Zobacz więcej
Znowu wzięło mnie na wspomnienia. Dokładnie rok temu moi rodzice spełnili kolejne moje marzenie, a raczej marzenie mojego synka, który powiedział do dziadka, że on bardzo by chciał zobaczyć małpki i Zobacz więcej
Gulasz madrycki - danie armii hiszpańskiej - Najsmaczniejszy BlogNajsmaczniejszy Blog Najsmaczniejszy Blog Najsmaczniejszy Blog – przepisy, recenzje restauracji Menu Skip to content Strona główna Zobacz więcej
Nowoczesne technologie pomagają nam w wielu dziedzinach życia. Czy telefon komórkowy może nam pomóc w gotowaniu? Tak, a możliwości wykorzystania tego urządzenia w kuchni są coraz szersze. Co Zobacz więcej
Katarzyny Bosackiej chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Niedawno nakładem Grupy Wydawniczej Publicatukazała się jej książka "Bosacka po polsku". Jak pisze autorka, jej książka jest dla wszystkich, Zobacz więcej
Przepyszny, domowy dżem z truskawek i wina! Genialne połączenie smaków! fot. D.Szymborska Zimą przywiozłam z Londynu dżemy owocowe z dodatkiem alkoholu, był taki z szampanem, prosecco i sherry. Były Zobacz więcej
Sofrito nie jest potrawą samą w sobie, jest to bardziej rodzaj sosu używanego do przyrządzania rozmaitych dań, jednakże jego popularność w całej Hiszpanii i Ameryce Łacińskiej oraz szeroki wachlarz Zobacz więcej
Wczoraj w restauracji Blue Cactus w Warszawie odbyły się kolejne warsztaty kulinarne Paclana. Tematem przewodnim była Hiszpania. Nóż i Widelec też tam był. W menu, które przygotowywaliśmy pod Zobacz więcej
Wczoraj w restauracji Blue Cactus w Warszawie odbyły się kolejne warsztaty kulinarne Paclana. Tematem przewodnim była Hiszpania. Nóż i Widelec też tam był. W menu, które przygotowywaliśmy pod Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
O kuchni "hiszpańskiej"

O kuchni "hiszpańskiej" 58

Długo zbierałam się co tego wpisu. Długo bo właściwie nie wiedziałam co napisać. Szłam na te warsztaty pełna entuzjazmu i zapału ponieważ poprzednie, w Trójmieście, były wspaniałe. Intuicja Zobacz więcej
Oprócz gadżetów kulinarnych, pięknych skorup i innych akcesoriów zbieram tez książki kulinarne. Uwielbiam Jamie'go Oliviera, Nigelle Lawson miłością bezgraniczną. Mam różne książki i polskie i Zobacz więcej
Mam dla was dzisiaj przepyszny e-book z przepisami na Dzień Dziecka! Tworzony z ekipą blogerek kulinarnych i Agnieszkę z 13 design jest już naszym trzecim e-bookiem! Korzystajcie z przepisów razem z Zobacz więcej
Osobiście uważam, że walentynkowa kolacja w domu może być fajniejsza niż ta w restauracji. Szczególnie, jeśli nie lubi się tłumów, które w ten szczególny wieczór „na mieście” są raczej nie do Zobacz więcej
Składniki na ciasto: 100 g masła. 150 g cukru. 1 jajko. 3/4 szklanki mleka 3,2%. 250 g mąki pszennej luksusowej. 1 łyżka proszku do pieczenia. 1 łyżka cukru wanilinowego. 3 łyżki nasion szałwii Zobacz więcej
Dziś o kilka słów o warsztatach, które miałam przyjemność niedawno poprowadzić. Całe pozytywne zamieszanie działo się w ubiegły wtorek, w nowootwartej akademii kulinarnej w„Rotondo”. Warsztaty kuchni Zobacz więcej
Pierwszy raz robiłam paellę, i była to właściwie paellowa improwizacja. Przepis znaleziony kilka lat temu w internecie, jak się okazało był niekompletny (po co miałabym się kłopotać z czytaniem go Zobacz więcej
1 kg. mąki 100 g. miodu 100g. masła 50 g. cukru na karmel 300g. cukru 250 ml. mleka 250 ml. wody 3 jaja 2 torebki przyprawy piernikowej 2 łyżeczki sody (w oryginale amoniaku do pieczenia) mąka do Zobacz więcej
Przepis pochodzi z książki pt.: „Andaluzja Ole!” autorstwa Victorii Twead. Książka co prawda jest nie najlepsza, żeby nie powiedzieć – kiepska, ale przepis na pyszny cytrynowy biszkopt jest wart Zobacz więcej
Dwa dni temu Wielkopolska Grupa Blogerów Kulinarnych miała kolejną pyszną okazję do spotkania i wspólnego gotowania. A to dzięki warsztatom z cyklu podróży kulinarnych organizowanych przez Rotondo . Zobacz więcej
Kuchnia hiszpańska zadziwia niezwykłym smakiem, unikalnym aromatem i prostotą. To właśnie te cechy sprawiły, że stała się ona jedną z najwyżej ocenianych tradycji kulinarnych w Europie. Jakie dania Zobacz więcej