przepisy kuchnia azjatycka

Kurczak Sattaye – kuchnia azjatycka – Kulinarna przygoda Kulinarna przygoda blog kulinarny Home Wstęp O mnie Skontaktuj się ze mną! Menu Kuchnie świata, Obiadowo Kurczak Sattaye – kuchnia azjatycka 8 Zobacz więcej
W zeszłym tygodniu miałam zaszczyt i brałam udział w niezwykłychwarsztatach kulinarnych z Davidem Gaboriaud i Maciejem Majewskim. Odbyły się one bowiem ze względu na premierę nowej książki wydanej Zobacz więcej
Wólka Kosowska zawsze kojarzyła nam się z chińskim centrum zakupowym i małym azjatyckim miasteczkiem. Do czasu, aż pewnego dnia zajechaliśmy tam w kilkoma bloggerami na „śniadanie” :) I co nas Zobacz więcej
Znowu wzięło mnie na wspomnienia. Dokładnie rok temu moi rodzice spełnili kolejne moje marzenie, a raczej marzenie mojego synka, który powiedział do dziadka, że on bardzo by chciał zobaczyć małpki i Zobacz więcej
Nowoczesne technologie pomagają nam w wielu dziedzinach życia. Czy telefon komórkowy może nam pomóc w gotowaniu? Tak, a możliwości wykorzystania tego urządzenia w kuchni są coraz szersze. Co Zobacz więcej
Łosoś po azjatycku… mój ulubiony przepis. Nie ma nic lepszego niż porcja smacznego łososia. Ten przepis zmieni Wasze życie! Polany sosem klonowym, pachnący limonką i zaostrzony chii wspaniały pieczony Zobacz więcej
"Ohitashi" ze szpinaku ほうれん草のお浸し po mojemu "rolo-szpinak"! W tradycyjnej japońskiej kuchni przykłada się niepomiernie dużo wagi nie tylko do smaku potraw, ale również do sposobu ich podania. W Zobacz więcej
Kolorowa tempura - warzywna (ale nie tylko) 天ぷら / 精進揚げ Jesień, jesień! Co prawda pogoda w Tokio potrafi jeszcze porozpieszczać, ale chłodne wieczory powoli przypominają, że to już nie lato, proszę Zobacz więcej
Katarzyny Bosackiej chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Niedawno nakładem Grupy Wydawniczej Publicatukazała się jej książka "Bosacka po polsku". Jak pisze autorka, jej książka jest dla wszystkich, Zobacz więcej
Ryż z orzechami ginko biloba/ miłorzębu dwuklapowego ぎんなんご飯 Jesień! Jesień w Japonii to nie tylko sezon na podziwianie kouyou, czyli kolorowych liści, to również pora na nowe jesienne smaki. W Japonii Zobacz więcej
Oprócz gadżetów kulinarnych, pięknych skorup i innych akcesoriów zbieram tez książki kulinarne. Uwielbiam Jamie'go Oliviera, Nigelle Lawson miłością bezgraniczną. Mam różne książki i polskie i Zobacz więcej
A więc szybka, bo w 25 minut obiad jest gotowy i zdrowy. Gdy nie możecie znaleźć pasty Tahiné czyli purée z sezamu możecie zrobić ją w domu. Podam później przepis. 4 porcje Przygotowanie i duszenie Zobacz więcej
ptasia78
ptasia78 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Coś niecoś
Młoda kapusta azjatycka

Młoda kapusta azjatycka 16

Młoda kapusta w wersji azjatyckiej to nic nowego. To znaczy: dla mnie coś nowego na talerzu, ale jako idea nie – wystarczy wrzucić w wyszukiwarkę np. „młoda kapusta mleko kokosowe”, pewnie od razu Zobacz więcej
Osobiście uważam, że walentynkowa kolacja w domu może być fajniejsza niż ta w restauracji. Szczególnie, jeśli nie lubi się tłumów, które w ten szczególny wieczór „na mieście” są raczej nie do Zobacz więcej
Pulpeciki z kurczaka i ryżu z imbirem 鶏だんご Dziś po raz pierwszy fuzja JPL (japońsko-polska)! Kulki mięsne, zwane powszechnie kotletami mielonymi cieszą się nieprzemijająca popularnością zarówno w Zobacz więcej
Przepis znalazłam w «Elle à table» i podkusiło mnie by go zrealizować. Super smaczne to to wyszło z taką obcą kapustą i purée sezamowym. To ostatnie jest mega zdrowe: wapno, fosfor, magnez, witaminy z Zobacz więcej
joannas1976
joannas1976 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchennecudajoanny
Azjatycka Zupa Grzybowa

Azjatycka Zupa Grzybowa 23

Skład: Bulion: 1 kg kości drobiowych 1 marchewka 1 cebula 2 laski cynamonu 2 gwiazdki anyżu 5 goździków 5 ziaren kardamonu 1 większa papryka chili 5 ząbków czosnku kawałek imbiru (ok. 6-7cm) 2 łyżki Zobacz więcej
Oto pyszna azjatycka zupa z warzywami, tofu i noodlami :) Jest rozgrzewająca, aromatyczna, zdrowa, wegańska, a przede wszystkim naprawdę ciekawa! Zachwyci każdego fana zup czy azjatyckiej kuchni! Zobacz więcej
1 kg. mąki 100 g. miodu 100g. masła 50 g. cukru na karmel 300g. cukru 250 ml. mleka 250 ml. wody 3 jaja 2 torebki przyprawy piernikowej 2 łyżeczki sody (w oryginale amoniaku do pieczenia) mąka do Zobacz więcej
Onigirazu - japońska kanapka z tuńczykiem, tsukudani i ogórkiem おにぎらず Onigiri, czyli tzw. "japońska kanapka" to temat rzeka, którym zajmę się w odpowiednim czasie, tzn. kiedy będę miała naprawdę dużo Zobacz więcej