Przepis na przepisy kulinarne z octem sherry

Najbardziej lubię wakacje, które mnie inspirują kulinarnie, i takie właśnie były tegoroczne. Zachwyciłam się kuchnią hiszpańską i tak nieśmiało zaczynam się nią bawić. Jesień to czas pomidorów, a Zobacz więcej
W ubiegły piątek wzięłam udział w warsztatach na temat kuchni hiszpańskiej i portugalskiej, prowadzonych przez Karola Okrasę. Klimaty Półwyspu Iberyjskiego nie są mi jeszcze zbyt dobrze znane (wciąż Zobacz więcej
Super zapiekanka z dorszem i warzywami fot. D.Szymborska Uwielbiam dorsza, najbardziej tego atlantyckiego, wypływanego, dzikiego. To naprawdę są drogie ryby, ale wiadomo za co się płaci – za super Zobacz więcej
Małgosia i Piotr
Małgosia i Piotr Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
akacjowyblog
Andaluzyjski smak.

Andaluzyjski smak. 126

Po powrocie z wyjazdów lubimy odtwarzać poznane i intrygujące dania w domu. Dziś danie z Andaluzji, czyli z południa Hiszpanii. Jedliśmy je w Jerez de la Frontera-mieście znanym z produkcji sherry. Zobacz więcej
Sałatka z dyni, orzechów pekan ikoziego sera to wspaniały dodatek do indyka czy pieczonego mięsa. Lekka sałatka z dyni piżmowej o smaku klonowego syropu i balsamicznego octu.Słodka dynia i słony kozi Zobacz więcej
Małgosia i Piotr
Małgosia i Piotr Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
akacjowyblog
***

*** 53

Duszony ogon byka Składniki na 4 porcje: ogon byka (ok. 1,5 kg) oliwa mała cebula drobno posiekana 2 ząbki czosnku marchewka pokrojona w drobną kostkę 1 łodyga selera naciowego pokrojona w drobną Zobacz więcej
www.parabuch.blogspot.com
www.parabuch.blogspot.com Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Para-buch!
Trawimy lektury

Trawimy lektury 135

Ona i On nie mogą oderwać się to od przygotowywania jedzenia, to od wyszukiwania czegoś ciekawszego w knajpkach, to wreszcie od samego trawienia. Czekają na spokojny czas poobiedniej siesty, by Zobacz więcej
Jakiś czas temu brałam udział w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Krzysztofa Rabka. Młody, zdolny kucharz, który ma na swoim koncie już dużo sukcesów. Był szefem kuchni Poznańskiej Zobacz więcej
Wyszukiwanie składników do potraw w jednym kolorze to interesująca zabawa. Nie tylko muszą wyglądać, ale też i dobrze smakować. Taką zabawę zaproponował kiedyś Paul Lowe stylista nie tylko potraw i Zobacz więcej
Kurczak ten pochodzi z kuchni chińskiej, robi się go szybko i smakuje wyśmienicie. Polane sosem słodko-kwaśnym jest ciekawym połaczeniem róznych smaków. Przepis pochodzi z kolekcji "Kulinarny atlas Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Patatas bravas

Patatas bravas 706

Patatas bravas oznacza dosłownie „dzikie ziemniaki” i jest to jedna z najpopularniejszych hiszpańskich przekąsek, jakie serwowane są chyba w każdym barze tapas. Smażone ziemniaki podawane z Zobacz więcej
Gordona Ramsaya raczej nie trzeba nikomu przedstawiać. Bardzo lubię jego programy kulinarne i książki. Dostałem pod choinkę trzy pozycje z jego ciekawych wydawnictw. Książki są napisane w sposób Zobacz więcej
Dziś na blogu relacja z warsztatów kulinarnych zorganizowanych przez Kuchnię Lidla pod smakowitym tytułem "Korrida smaków". Warsztaty Korrida smaku z Kuchnią Lidla 17 kwietnia na zaproszenieLidla Zobacz więcej
Dziś na blogu relacja z warsztatów kulinarnych zorganizowanych przez Kuchnię Lidla pod smakowitym tytułem "Korrida smaków". Warsztaty Korrida smaku z Kuchnią Lidla 17 kwietnia na zaproszenieLidla Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Gazpacho

Gazpacho 88

Przepisów na gazpacho, czyli hiszpański chłodnik pomidorowy, zgromadziłam kilka – w różnych magazynach, czasopismach i książkach. Jednak to przepis Jamiego Olivera wydał mi się najbardziej Zobacz więcej
Bohaterowie kuchennych szafek - ocet... - Z JEDZENIEM W TLE - lejdi of the house - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU lejdi of the house Bohaterowie kuchennych szafek - ocet... Zobacz więcej
carmona
carmona Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Blog Carmona Tapas Bar
Sherry

Sherry 128

Sherry Sherry to hiszpańskie wino wzmacniane produkowane w regionie Jerez, a konkretnie w "trójkącie sherry" pomiędzy miastamiJerez de la Frontera, El Puerto de Santa Maria orazSanlúcar de Barrameda. Zobacz więcej
Kuchnie Hiszpanii i Portugalii należą do moich ulubionych, nie tylko dlatego, że w jednym z tych krajów spędziłam miesiąc miodowy. Bogactwo ryb, owoców morza, doskonałych warzyw, sezonowanych szynek i Zobacz więcej
Dzień dobry, Chleb andaluzyjski to, wbrew nazwie, nie bochenek wytwarzanego w Andaluzji chleba, lecz przepyszna przekąska tapas przygotowana z kiełbasy chorizo i cieciorki. Nie mam pewności, czy jest Zobacz więcej
Każda pora roku ma swoje smaki. Chłodna, deszczowa pogoda sprzyja bardziej sycącej kuchni. Teraz nastał u mnie czas chlebów na zakwasie, czekoladowych i drożdżowych ciast i bardziej treściwych dań. Zobacz więcej