przepisy na potrawy bezglutenowe z amarantusa

Bezglutenowe przepisy na Boże Narodzenie. Nieraz wspominałem, że nie bardzo można na mnie liczyć, jeśli chodzi o tradycyjne przepisy przed świętami. Powód jest prosty: święta nie są dla mnie okazją do Zobacz więcej
Amarantus, jest to jedna z najstarszych roślin uprawnych świata, historia amarantusa sięga 4000 lat p.n. e. Używany był już przez Inków, Majów czy Indian do wyrobu tradycyjnych potraw. To zboże Zobacz więcej
. Niezbędne jest kompleksowe, holistyczne podejście do choroby. . Jedz 5 posiłków dziennie. Wyłącz z diety produkty zawierające gluten. W diecie powinny się znaleźć: kasza jaglana, gryczana, ryż, Zobacz więcej
Jesień w pełni, choć temperatury za oknem zdecydowanie nie przypominają listopadowych. Nie sprzyja to gotowaniu rozgrzewających potraw, a i pieczenie ciastek korzennych, jakby mniejszą frajdę sprawia, Zobacz więcej
Jesień w pełni, choć temperatury za oknem zdecydowanie nie przypominają listopadowych. Nie sprzyja to gotowaniu rozgrzewających potraw, a i pieczenie ciastek korzennych, jakby mniejszą frajdę sprawia, Zobacz więcej
bardzo lubię potrawy z mąki z ziaren amarantusa, której użyłam przygotowując to danie. Z cukinią, soczewicą i serkiem kozim wyszły delikatne i bardzo dobre w smaku. Dip z jarmużu idealnie się z nimi Zobacz więcej
Dziś niedziela, więc nadszedł czas na zapowiadany tydzień temu cykl zdjęciowy :) W kończącym się właśnie tygodniu nie gościły u nas jakieś wymyślne i ekstrawaganckie potrawy. Było prosto, sezonowo...i Zobacz więcej
Święta nie mogą odbyć się bez pierniczków i pierogów z grzybami. Traf chciał, że tym roku zostałam poproszona o przygotowanie przepisów na bezglutenowe wersje obydwu potraw. Przepis na pierniczki nie Zobacz więcej
Czerwiec zasypuje nas bogactwem pysznych warzyw. Szczerze, to nic bym innego nie gotowała. Potem tylko posypać ziołami lub jakimś sosem i obiad gotowy. Na pewno z domową kuchnią kojarzą Wam się Zobacz więcej
Amarantus jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie był podstawowym zbożem azteckich i inkaskich wojowników. Ze względu na swoje niesamowite właściwości jest Zobacz więcej
, śliwki, czy nawet ser i szynka (wtedy oczywiście bez cukru). Babeczki świetnienadająsięna przyjęcia (tak powoli wypróbowuję potrawy na przyjęcie Tygryskowe). Nadal szukam przyjaznego dzieciowo kremu Zobacz więcej
i inne potrawy z użyciem mąki amarantusa zamiast mąk tradycyjnych są o wiele zdrowsze. I może dlatego Natalia tak bardzo polubiła placki z amarantusa :) Dodam jeszcze, że amarantus jest bogaty w wapń Zobacz więcej
Placki z dyni. Warto je zrobić TERAZ. Zwłaszcza, że kilogram dyni kosztuje max 2 złote. Poza tym są baaardzo zdrowe i smaczne. A – no i jeszcze nadają się jako dodatek do eleganckiego dania – jeżeli Zobacz więcej
Na blogu gości coraz więcej bezglutenowców. Bardzo wielu ujawniło się po publikacji artykułu o amarantusie, zasypując mnie pytaniami. Na część maili nie zdążyłam jeszcze odpisać. Pytacie jak wymieniać Zobacz więcej
się? Mnie bardzo. Odkryłam wiele zastosowań tej kaszy. Zdumiewał mnie smak, a także samopoczucie po kilku potrawach, w końcu dobrze odżywiony organizm się odwdzięcza! W ciągu tego miesiąca odkryliśmy Zobacz więcej
Mamy karnawał...a on zobowiązuje do jedzenia smażonych, skądinąd kalorycznych słodkości. Nie jestem generalnie fanką takich rzeczy, ale są potrawy, które uwielbiam. Na ten przykład właśnie banany w Zobacz więcej
potraw domowych, ponieważ jest stosunkowo łatwa we współpracy: dobrze „skleja” wszystkie produkty. Dodatkowo można ją „nadmuchać” do wielkich rozmiarów podczas procesu produkcyjnego, ponieważ ma dużo Zobacz więcej
Mam pewne przyzwyczajenia smakowe i choć staram się nie ograniczać doznań podniebienia, niektórych składników nie dopuszczałam do mojego talerza. Zdrową żywność skazałam z góry na wygnanie do krainy Zobacz więcej
na płaskie placki. Następnym razem zrobię je jeszcze cieńsze Układamy placki na blasze i pieczemy około 15 minut. Są wspaniałe na ciepło, ale warto poczekać, aż wystygną i dodawać je do sałat, Zobacz więcej
Tydzień przed świętami miałam okazję uczestniczyć w bardzo ciekawych warsztatach kulinarnych Witalność na talerzu – gotuj z dietetykiem które odbyły się w Warszawie w restauracji Figga, a organizowane Zobacz więcej