przepisy na -przecieraki

dana
dana Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Leśny Zakątek
Przecieraki warzywne

Przecieraki warzywne 1151

0
Przecieraki, szare kluski, zwane też ćpanymi / inaczej rzucanymi /, to nazwa w zależności od regionu. Robi się je z tartych surowych ziemniaków, z mąki i jajka. Na pewno wiecie, jakie kluski mam na Zobacz więcej
Sięgając pamięcią, chyba od zawsze towarzyszyły mi te kluski. W moim domu często lądowały na stole. Zazwyczaj z sosem grzybowym lub duszoną cebulą. Mają różne nazwy w zależności od rejonu kraju. Zobacz więcej
Myszka
Myszka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Myszka gotuje
Przecieraki mojej mamy

Przecieraki mojej mamy 1501

1
w wersji bez seraCo dom to inna nazwa, u nas na te kluski od zawsze mówi się przecieraki. Jemy je zawsze w takim zestawieniu - boczek + ser biały. Pamiętam jak zapraszałam znajomych na przecieraki, Zobacz więcej
rodziny (4-5 osób). Kluski ziemniaczane - przecieraki Składniki: 2,5 kg ziemniaków 750 g sera białego 2 szklanki mąki 500 g boczku bez kości 4 łyżeczki soli Przygotowanie: Na początku należy zetrzeć Zobacz więcej
Przecieraki - kluski z tartych ziemniaków Przecieraki to kluski mojego dzieciństwa. Moja babcia gotowała je bardzo często, mama trochę rzadziej, a ja tylko od przypadku do przypadku. Od kilku dni Zobacz więcej
startych ziemniaków. Połączyć ziemniaki / surowe i ugotowane / dodać sól i wyrobić na gładką masę. Formujemy małe kuleczki z dołkiem w środku, wkładamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy około 5/10 Zobacz więcej
, dodajemy ocet i zmniejszamy ogień. Teraz dość szybko mieszamy wodę powodując wir w garnku. W środek wiru wlewamy jajko z miseczki. Po wlaniu jajka przestajemy mieszać. Gotujemy 3 minut, wyjmujemy Zobacz więcej
Najlepszy gulasz z jagnięciny robiła moja babcia kiedy byłam mała. Teraz wg jej rad spróbowałam sama takowy przygotować, lekko jednak zmodyfikowany "po mojemu". Comber jagnięcy dostałam od teścia, Zobacz więcej
Dawno nie robiłam jajecznych kluseczek, które nazywamy galuszkami. Bardzo szybko się je przygotowuje, ale trzeba mieć specjalne sito z dużymi dziurkami. Można takie kupić w wielu sklepach z AGD, tych Zobacz więcej
majeranku Zamrożone flaki włkadamy do garnka zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia gotujemy około 10 minut, zlewamy wodę. Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy przy czym do trzeciej wody dodajemy 1/2 Zobacz więcej
powierzchnię z pozostałymi ziemniakami. Dokładamy wyjętą część i zagniatamy jednolite ciasto. Najlepsze ciasto wychodzi z ciepłych ziemniaków. Teraz formujemy kuleczki, lekko spłaszczamy i robimy Zobacz więcej
Komu tej jesieni jeszcze nie znudziła się dynia proponuję zupę z pieczonej dyni z kluskami z tartych ziemniaków. Imbir, kurkuma, kolendra i pieczony czosnek sprawiają, że zupa jest bardzo Zobacz więcej
, leniwe, lane, kopytka, łazanki, zacierki, przecieraki itd.), knedle, pierogi, uszka, cepeliny, bliny, racuchy, placki ziemniaczane, babki ziemniaczane i wszystko w skład czego wchodzi mąka lub Zobacz więcej
ollala
ollala Obserwuj blogaObserwujesz bloga
śniadaniowe fantazje
62.

62. 173

0
mam duże oczy, piękne włosy lub że jestem "taaka drobniutka" więc nic innego mi nie zapadło w pamięć ;) 6. Mój smak dzieciństwa to... Babcine kluski "przecieraki" :) 7. Czy masz osobę, którą możesz Zobacz więcej
ciasta. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasteczka przekładamy masą. Masa miodowo mleczna: Mleko wlewamy do garnka z grubym dnem. Wsypujemy do niego oba rodzaje cukru icały czas mieszając doprowadzamy do Zobacz więcej