przepisy z czerstwego pieczywa

, pieprz, czosnek oliwki, ser feta, kapary, suszone pomidory, bazylia, bułka tarta do wysypania formy Przygotowanie: Mleko krótko podgrzać na niewielkim ogniu. Jajka roztrzepać i dodać do mleka. Zobacz więcej
Zdarza się, że zostanie nam bułka lub kawałek chleba. Chociaż bardzo się staramy aby tak nie było – zdarza się. Nie wyrzucajmy! Czerstwe pieczywo można wykorzystać na wiele sposobów. Z chałki lub Zobacz więcej
Co zrobić z zeschniętą bułką i twardym chlebem? Wyrzucić? Nie! Dać ptakom? Nie! Zrobić grzanki? Nie! Postaw na kreatywność i stwórz coś oryginalnego -resztkowe ciasto! -Co? <pytanie z widowni> Zobacz więcej
Suche pieczywo? Nie tylko na bułkę tartą! Pamiętajmy o tym żeby w naszej kuchni nic się nie zmarnowało, a już o zgrozo nie trafiło do kosza. Zapraszam po przepis na zapomniane już śląskie knedle z Zobacz więcej
Jak już kiedyś wspominałam we wpisie, wg mojej ksiażki "Kuchnia polska" budyń to takie ciasto gotowane na parze. Przygotowuje się go z utarych żółtek, cukru, masła, piany z białek i dodatków. Dzisiaj Zobacz więcej
Nie lubię wyrzucać jedzenia, więc kiedy zostaje mi pieczywo i staje się czerstwe, wykorzystuję je nie tylko do zrobienia bułki tartej ale też np. śniadania na ciepło. Wystarczy zamoczyć kromki w jajku Zobacz więcej
Zupa cebulowa z resztkami chleba. Niektórzy powiedzą, że to nie sezon na zupy. Co prawda po ten przepis chętnie sięgam w zimie. Ale ma on też tę zaletę, że pozwala na fajne wykorzystanie Zobacz więcej
z dumą mogę powiedzieć, że już mam jako takie doświadzczenie, nieraz wyszedł mi chleb za twardy albo za miękki. Nie lubię wyrzucać żywności, a znalazłam fajny sposób na wykorzystanie nieudanych Zobacz więcej
Jeśli masz ochotę na rosół z dodatkiem innym niż makaron, spróbuj semmelknödel. Jest to też świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Knedle mogą być podawane również jako dodatek do dania Zobacz więcej
chleb z czerstwym razowym pieczywem Gdyby nie dodatek, czerstwego pieczywa z poprzedniego wypieku, to ten chleb byłby zwyczajnym, wiejskim bochenkiem, wyrobionym z pszennej mąki na żytnim zakwasie. Zobacz więcej
Borówkowy pudding chlebowy PRZEPIS AUTORSKI: Składniki: 2 średniej wielkości kromki czerstwego (starego) chleba (50g) 1 szkl. borówek amerykańskich lub jagód 1 łyżeczka/łyżka miodu 1 jajko 2 łyżki Zobacz więcej
Strangolapreti to potrawa z tradycyjnej kuchni z włoskiego Trydentu, której byliśmy najbardziej ciekawi. Czerstwe pieczywo, szpinak, jajka, parmezan i ricotta. Czy z tych kilku składników powstaną Zobacz więcej
Co zrobić z czerstwego pieczywa? Na pewno nie wyrzucić :) U nas w domu zawsze znajdzie się jakiś sposób na wykorzystanie pozostałości. Dokładnie pokażę wam co i jak w jednym z następnych filmów. Zobacz więcej
od zasad konkursów tradycyjnych i na pewno wiele osób nauczy oszczędzania, czasu i pieniędzy. Co najważniejsze, nauczy zgłoszonymi przepisami uczestników akcji, do zagospodarowania żywności w inny Zobacz więcej
pudding wylądował w piekarniku, cały dom wypełnił się zapachem ziół i pieczonego sera. Dopiero wtedy zdałam sobie sprawę z tego, że był towypiekjedno porcjowy. Mój brzuszek raczej nie był z tego Zobacz więcej
*** Gdy jest czerstwa kromka chleba To „odświeżyć” ją potrzeba. Więc smażymy w jajku z serem I kolacja jest bajerem. Na to jeszcze daj sałatkę I poczęstuj ojca, matkę… *** PRODUKTY: (proporcje na 2 Zobacz więcej
Tosty francuskie to nic innego jak kromki czerstwego pieczywa maczane w jajku z mlekiem i smażone namaślena złoty kolor. Smaczne... zobacz › Zobacz więcej
Justyna Poll26 lipca 2013 15:44 Mi najbardziej smakuje z już czerstwym pieczywem delikatnie nasączonym czosnkiem (troszkę oliwy z oliwek, czosnek granulowany i czosnek normalny:) ale nigdy nie Zobacz więcej
FRANCUSKIE TOSTY Kto nie lubi tego typu śniadań w niedzielny poranek!?? Składniki: * 2 jajka * kilka łyżek mleka * sól, pieprz * najlepiej czerstwe pieczywo Wykonanie: 1. Jajko, mleko i przyprawy Zobacz więcej