przepisy z wolnowaru

Muszę się Wam przyznać, że nie jestem ekspertem od kuchennych gadżetów i wszelkiej maści urządzeń ułatwiających gotowanie. Porządna patelnia, garnek i blender to z reguły wystarczające wyposażenie Zobacz więcej
bernika
bernika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moj kulinarny pamiętnik
Rosol z wolnowaru

Rosol z wolnowaru 1

Dlaczego ten rosół jest wyjątkowy? Dlaczego ma tak intensywny brązowy kolor? Bo to rosół z wolnowaru. Gotowany w niskiej temperaturze przez 12h. Bulgotał sobie długo i cierpliwie, warzywa i mięso Zobacz więcej
Robiłam ostatnio porządek w mojej zamrażarce chcąc się pozbyć zalegających zapasów mięsa i odkryłam że mam zamrożone mięso z dzika na gulasz, o którym zapomniałem. A że pogoda nas nie rozpieszcza i Zobacz więcej
Dawno nie publikowaliśmy na blogu przepisów na potrawy z wolnowaru, więc przyszła pora aby te zaległości nadrobić. Zwłaszcza, że od kilku lat jest to drugi, zaraz po blenderze, najczęściej Zobacz więcej
Pomysł własny, inwencja twórcza własna, dlatego podam tylko ogólniki, ponieważ nie zapisałam dokładnie ile czego dodałam. Natomiast mogę stwierdzić z całą pewnością, że mięso wyszło pyszne, soczyste, Zobacz więcej
Gdy w grudniu kupiłam wolnowar, nie sądziłam że będzie to tak często używane przeze mnie urządzenie. Robiłam już w nim kilka rodzajów mięs, tym razem przyszedł czas na przetestowanie kurczak w Zobacz więcej
Bożena
Bożena Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje domowe kucharzenie
Zrazy z wolnowaru

Zrazy z wolnowaru 23

Ostatnio wolnowar często u mnie jest w użyciu..przygotowałam zrazy, miałam je gotować w garnku, ale włożyłam je do wolnowaru ,dolałam wodę do sosu pozostałego z gotowania mięsa, dodałam przyprawy , Zobacz więcej
Najpiękniejszy smak wczesnego lata zamknięty w słoikach. Delikatny, z subtelną nutą migdałów przypomni mroźną zimą słoneczne dni, wypełniając dom przepięknym aromatem. Pasuje do wszelkich deserów i Zobacz więcej
Pyszna rybka w sosie greckim, robiłam ją jakiś czas temu,a dokładnie to przed świętami, na Wielki Piątek.Ostatnio dość często używałam wolnowar, super sprawa..ja zazwyczaj szykuję jakąś potrawę w Zobacz więcej
Kiedyś, dawno temu miałam okazję rozmawiać z ludźmi, którzy klarują masło. Masło nazywane również ghee jest wysoko cenione w leczeniu ajurwedyjskim oraz jest podstawowym składnikiem kuchni Zobacz więcej
Potrzebujemy: - 1 kg wołowiny zrazowej - 2 cebule - sól, pieprz, cząber, słodka papryka - 1 łyżka oleju rzepakowego Wołowinę kroimy w plastry grubości 1 cm i bardzo mocno, z obu stron, rozbijamy Zobacz więcej
matra
matra Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Nie umiem gotować!
Zrazy wołowe z wolnowaru

Zrazy wołowe z wolnowaru 46

Podchodziłam do tego jak pies do jeża. Przygotowanie mięsa inne niż najprostsze (najszybsze!) z możliwych zawsze budziło we mnie niechęć - szkoda czasu, lepiej prościej, prościej szybciej i tak dalej. Zobacz więcej
Barania łopatka idealnie nadaje się do wolnowaru. Mięso wstawiam wieczorem, tak aby rano było już miękkie. Rano mięso wyjmuję, owijam w folię aluminiową, studzę i wstawiam do lodówki - znacznie Zobacz więcej
bernika
bernika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moj kulinarny pamiętnik
Zeberka BBQ z wolnowaru

Zeberka BBQ z wolnowaru 102

Kto z was używa wolnowaru? Jeśli macie i korzystacie a lubicie soczystemięso to te żeberka przypadną wam do gustu. Długo gotowane, soczyste, pachnące w marynacie BBQ to idealny obiad szczególnie dla Zobacz więcej
Takie mięsko - w sumie dowolne, bo może być i boczek, karkówka, schab itp.można upiec w piekarniku, kombiwarze ..a ja tym razem piekłam, a raczej gotowałam w wolnowarze..no i jestem mile zaskoczona Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Stare Gary
Zupa ogonowa z wolnowaru

Zupa ogonowa z wolnowaru 81

Znakomita, sycąca zupa, świetna na mroźne dni. Wolnowar do ugotowania zupy ogonowej nadaje się wręcz idealnie. Można przed podaniem mięso wyjąć, usunąć kości i takie obrane wrzucić do zupy. Ja lubię Zobacz więcej
jaskiniowiecgotuje
jaskiniowiecgotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Prosto i swojsko
Rosół z wolnowaru

Rosół z wolnowaru 102

Składniki na 3,5 l garnek: 1/2 wiejskiej kury 5 marchewek 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora kilka ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe sól, pieprz Wszystko włożyłam do garnka, osoliłam, Zobacz więcej
Zawsze jadłam gulasz z samych serc lub samych żołądków, zazwyczaj sam drób - albo kurak, albo indyk. A gęsie żołądki chodziły za mną od tak dawna. Muszę przyznać, że zaraz za wątróbką wszelaką, gęsie Zobacz więcej
Składniki: boczek wielkością odpowiadający naczyniu przyprawy: sól, papryka czerwona wędzona i ostra sznurek zioła: majeranek, oregano, rozmaryn Wykonanie: Mięso oprószyłam solą z obu stron. Od środka Zobacz więcej
bernika
bernika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moj kulinarny pamiętnik
Zupa fajita z wolnowaru

Zupa fajita z wolnowaru 124

Kolejna propozycja na danie jednogarnkowe z wolnowaru. Co powiecie na meksykańską fajite w formie zupy? to pyszne rozgrzewające danie, łatwe do przyrządzenia, szczególnie ze robi się samo w wolnowarze Zobacz więcej