przetwory do słoików

z wanilią, goździkiem i innymi dodatkami, w tym roku komunikat od wszystkich "konsumentów" był jeden: SAME TRUSKAWKI No to są same. Czyli z cukrem. Moja proporcja to 200 g cukru na 1 kg owoców. Całej Zobacz więcej
JAK PASTERYZOWAĆ PRZETWORY W SŁOIKACH? – dostaję dużo pytań o to jak zagotować słoiczki z przetworami, dżemami, gotowymi potrawami lub mięsem. Dzisiaj pokaże Wam jak ja to robię, mam nadzieję, że film Zobacz więcej
Jabłka w słoikuprzetwory 2014 Jabłka w słoiku, czyli jak zachować pyszny jesienny smak owoców na zimę. Prosto, wręcz bardzo prosto i szybko.Tak przygotowane jabłka w zimie możemy wykorzystać do Zobacz więcej
Jabłka w słoikuprzetwory 2014 Jabłka w słoiku, czyli jak zachować pyszny jesienny smak owoców na zimę. Prosto, wręcz bardzo prosto i szybko.Tak przygotowane jabłka w zimie możemy wykorzystać do Zobacz więcej
Robię przetwory. Czasami. Co roku. Całkiem długo je przechowuję. Nie lubię, gdy mi się psują. Czasem pasteryzuję je nawet dłużej, niż jest napisane w przepisie. Po pierwsze. Trzeba wyparzyć słoiki. Zobacz więcej
Lato w pełni... Chociaż pogoda ma co do tego odmienne zdanie... Na szczęście warzywa i owoce dalej rosną jak szalone :) Sezon przetworów nie mija, bo co chwila pojawia się coś do zawekowania. Ogórki Zobacz więcej
Moje przetwory fot. D.Szymborska Słoiki wyszły w ilości sztuk pięciu. Nie dużo ale za to jak pysznie! Większość koleżanek robi przetwory, dostaję pyszne słoiczki – dżemy do owsianki plus jedną pastę Zobacz więcej
dniach sierpnia Paweł Małecki z ramienia Lidl'owego zaprezentował kilka przepisów na zachowanie smaków lata właśnie w słoikach. Żadne kupne powidła nie zastąpią tych, które sami przygotujemy. A Zobacz więcej
Sezon przetworów uważam za rozpoczęty, a mi jak co roku brakuje słoików, choć staram się nie wyrzucać tych z poprzedniego roku. Mimo to zawsze cierpię na ich deficyt :) Postanowiłam więc przejrzeć Zobacz więcej
Uwielbiam lato za jego ciepło, słoneczną pogodę i ten niesamowity wybór owoców i warzyw. Stragany aż uginają się pod tymi dobrociami. Niestety, wszystko co dobre, szybko się kończy, dlatego warto Zobacz więcej
Ślicznie, kolorowo, nic tylko się cieszyć ze swoich przetworów! fot. D.Szymborska To teraz może sobie kompot do słoika zrobię? Mam już porządek w przetworach, w skrzyneczce stoi wiele słoików. Jak Zobacz więcej
Czarna porzeczka Przetwory w słoikach Marioli. Mariola Bach była tak miła, że podzieliła się z nami swoimi sprawdzonymi przez lata przepisami na; kwaszone ogórki, paprykę i czarną porzeczkę. A na Zobacz więcej
Sezon przetworów w tym roku trochę mnie ominął. Głównie przez moją kontuzję, która uniemożliwiła mi wszelkie działa (nie tylko w kuchni). Teraz staram się nadrobić zaległości i wykorzystać produkty Zobacz więcej
Konkurs organizowany przez Moje Małe Czarowanie. Tematem zadania konkursowego jest : "Twój ulubiony przepis na przetwory do słoika" regulamin i zasady konkursu znajdziesz na bloguMoje Małe Czarowanie Zobacz więcej
Słoiki z przetworami będą szczelnie zamknięte, jeśli na wierzch zalewy w słoiku wlejemy odrobinę spirytusu, a następnie go podpalimy. Dokręcamy wieczko ( najlepiej nowe, nie używane wcześniej ) dopóki Zobacz więcej
Lubię robić przetwory na zimę bo potem mam owocowe i warzywne skarby pod ręką. Dżemy do świeżych bułeczek albo naleśników, mus do szarlotki, sałatki czy ogórki kiszone do obiadu - wszystko się przyda Zobacz więcej
Jestem ciągle w temacie przetworów dlatego dziś znów coś dobrego do słoika:) Sos słodko kwaśny to dobra alternatywa dla tych co wyjeżdżają i dla tych co lubią mieć szybki obiad w zapasach. Produkuję Zobacz więcej
-pięciokrotnie więcej niż cytryny. Witamina ta w innych warzywach i owocach ulega zniszczeniu pod wpływem procesow kulinarnych aw papryce nie! Cenne są zarówno świeże strąki spożywane w sałatkach jak Zobacz więcej
słoik konfitury z aronii: - owoce aronii (owoce wypełniły garnek 3 l) - 5-6 łyżek cukru - przyprawy: kardamon, cynamon, kilka goździków, imbir (ilość zależy od Ciebie) PRZED SMAŻENIEM. Umyłam aronie Zobacz więcej
Ktoś, kto wymyślił sosy musiał być geniuszem kulinarnym! Bo czy jest coś równie prostszego do użycia? Gotujesz makaron, kaszę, ryż czy kluski albo kopytka... Otwierasz słoik z sosem. TYLKO Zobacz więcej