przetwory sałatka z kapusty papryki marchwi i cebuli

Często zdarza mi się zbyt późno oberwać ogórki i są one zbyt duże, by zrobić z nichogórki małosolnelub inne tego typu przetwory. Dlatego teraz postanowiłam zrobić sałatkę ogórkową z papryką, marchewką Zobacz więcej
Zapraszam na sałatkę ogórkową z dodatkiem czerwonej papryki i cebuli. Bardzo smaczna sałatka w sam raz do drugiego dania. Polecam. Składniki : 1 kg ogórków 1 1/2 dużej czerwonej papryki 1 1/2 dużej Zobacz więcej
Sezon przetworów u mnie w pełni :) dzisiaj mam dla Was propozycję pysznej sałatki w zalewie. Do sałatki użyłam lekko żółtawych pomidorów, papryki, cebuli i marchewki.Sałatka jest błyskawiczna warzywa Zobacz więcej
Surówka do drugiego dania z kapusty, pora, marchwi i jabłka. Z dodatkiem śmietany i koperku. Dobrze smakuje szczególnie do dań mięsnych. Zobacz więcej
Surówka z marchwi, jabłka i cebuli to doskonały dodatek do wielu dań obiadowych. Szybka i łatwa w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczna. Surówka bardzo dobrze będzie komponowała się zarówno z Zobacz więcej
Surówka z kiszonej kapusty, marchwi i jabłka Surówka z kiszonej kapusty, marchwi i jabłka to klasyczna polska surówka, która gości w wielu naszych domach. Jest świetnym dodatkiem do dań obiadowych Zobacz więcej
Surówka z marchwi, jabłka i kapusty pekińskiej Surówka z marchwi, jabłka i kapusty pekińskiej w śmietanie to klasyka wśród surówek. Pasuje do wielu dań obiadowych, a charakteryzuje się delikatnym Zobacz więcej
Moja propozycja na sałatkę ogórkową do słoików na zimę. Połączyłam ogórki, marchewkę, pomidory i pora. Bardzo smaczna sałatka. Polecam. Składniki : 1 kg ogórków 1 łyżka soli 1 duża marchew 2 pomidory Zobacz więcej
Uwielbiam takie sałatki. I tu właśnie pojawia się problem - za każdym razem wstawiam je do piwniczki z silnym postanowieniem odpieczętowania słoików dopiero zimą, i jakoś zanim spadnie śnieg w Zobacz więcej
Zimą najczęściej dodatkiem do dań obiadowych są u nas surówki albo warzywa duszone. Nie szykuję dużej ilości gotowych sałatek bo nie ma takiej potrzeby. Zawsze przecież można zetrzeć jakiegoś selera Zobacz więcej
Baaardzo ją lubię Jest prosta, szybka, smaczna i niskokaloryczna. Pasuje do mięsnego obiadu jak, i do kiełbasy z grilla. Polecam! Składniki: (ilość każdego z nich dowolna) czerwona papryka konserwowa Zobacz więcej
Kolejnym przepisem z mojego pierwszego zeszytu z przepisami (założyłam go jeszcze w latach 80) jest sałatka na zimę z papryką, ogórkiem, cebulą i marchewką. Warto zrobić takie słoiki, aby zimą cieszyć Zobacz więcej
Składniki: - 3 kg kapusty - 1/2 kg cebuli - 1/2 kg marchwi - 1/2 kg papryki czerwonej i żółtej Zalewa: - 1 l wody - 1 szklanka octu 10% - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżka soli - liść laurowy - angielskie Zobacz więcej
. Czerwona kapusta jest często, przynajmniej mam takie wrażenie, niedoceniana w kuchni. Może przez jej tendencję do zmiany koloru, twardość, a może przez dość wyrazisty smak, nie wiem. My bardzo Zobacz więcej
Kochani! Sezon paprykowy dobiega końca, ale na pewno zdążycie jeszcze w tym tygodniu zrobić tę oto sałatkę do słoików. Włożyłam ją do słoików już blisko 3 tygodnie temu, ale zanim podzieliłam się z Zobacz więcej
W prezencie od Oli dostałam również 3 dorodne cukinie. Jak nic zrobię przetwory - pomyślałam. Zaczęłam szukać przepisu i znalazłam: Składniki: 3 kg cukinii kolorowej 5 łyżek soli 0,5 kg cebuli 0,5 kg Zobacz więcej
Wędzona makrela ma dużo zalet. Jest zdrowa (jest dobrym źródłem między innymi nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3, selenu i miedzi), tania, łatwo dostępna i nie należy do gatunków ryb Zobacz więcej
Topinambur to nic innego jak swojsko brzmiący słonecznik bulwiasty. Jest to roślina pochodząca z Ameryki Północnej, znana tam już Indianom przed przybyciem Krzysztofa Kolumba. Ceniona była zawsze za Zobacz więcej
Składniki: (na około 7 słoików po 300 ml) 2 kg ogórków 1 kg czerwonej papryki 5 cebuli 1,5 szklanka octu 2,5 szklanki cukru ziele angielskie (kilka ziaren) liść laurowy (kilka sztuk) sól, pieprz Zobacz więcej
Surówka z kapusty, gruszki, kukurydzy i marchwi 500 g białej kapusty, 1 średnia marchewka, 2 małe gruszki, 4 łyżki kukurydzy konserwowej, natka pietruszki. Zalewa 50 ml wody, 50 ml octu spirytusowego Zobacz więcej