Mizeria w słoiku .. No i się zaczęło ! Wczoraj dostałam 20 kg ogórków i wpadłam w szał przetwórstwa warzywnego . Jestem maniaczką domowych przetworów więc co roku, kończy się na setkach słoików
Zobacz więcej
Trwałość Do 1 miesiąca w temp. chłodniczych (poniżej 100C). W lecie niedopuszczalne przechowywanie bez chłodzenia Do 6 mies w temp. chłodniczych, do 1 mies. bez chłodzenia Do 6 mies. bez chłodzenia
Zobacz więcej
W zasadzie nie wiemy dlaczego tak mało przepisów na przetwory na naszym blogu, bo przecież robimy je każdego lata. W tym roku nadrabiamy zaległości, a cykl rozpoczynamy ogórkami kanapkowymi, które
Zobacz więcej
Moje przetwory fot. D.Szymborska Słoiki wyszły w ilości sztuk pięciu. Nie dużo ale za to jak pysznie! Większość koleżanek robi przetwory, dostaję pyszne słoiczki – dżemy do owsianki plus jedną pastę
Zobacz więcej
Robię przetwory. Czasami. Co roku. Całkiem długo je przechowuję. Nie lubię, gdy mi się psują. Czasem pasteryzuję je nawet dłużej, niż jest napisane w przepisie. Po pierwsze. Trzeba wyparzyć słoiki.
Zobacz więcej
Kolejne słoiczki zapełniają spiżarnię. Po traumatycznych doświadczeniach pewnej ubiegłorocznej nocy, kiedy razem z Córką musiałyśmy wydrylować 9 kg wiśni, w tym roku konfitury produkuję stopniowo. Od
Zobacz więcej
Zimą najczęściej dodatkiem do dań obiadowych są u nas surówki albo warzywa duszone. Nie szykuję dużej ilości gotowych sałatek bo nie ma takiej potrzeby. Zawsze przecież można zetrzeć jakiegoś selera
Zobacz więcej
Jabłka w słoiku – przetwory 2014 Jabłka w słoiku, czyli jak zachować pyszny jesienny smak owoców na zimę. Prosto, wręcz bardzo prosto i szybko.Tak przygotowane jabłka w zimie możemy wykorzystać do
Zobacz więcej
Uwielbiam lato za jego ciepło, słoneczną pogodę i ten niesamowity wybór owoców i warzyw. Stragany aż uginają się pod tymi dobrociami. Niestety, wszystko co dobre, szybko się kończy, dlatego warto
Zobacz więcej
Jabłka w słoiku – przetwory 2014 Jabłka w słoiku, czyli jak zachować pyszny jesienny smak owoców na zimę. Prosto, wręcz bardzo prosto i szybko.Tak przygotowane jabłka w zimie możemy wykorzystać do
Zobacz więcej
Kiedy bazarki zapełniają się dojrzałymi truskawkami, na drzewach kwitną bzy, a w powietrzu unosi się zapach czerwieniejących się pomidorów trzeba wyciągnąć z szafki duży garnek, umyć słoiki i zabrać
Zobacz więcej
Może się wydawać, że domowe przetwory to temat odchodzący w zapomnienie, ale nic bardziej mylnego. Mimo, że mamy dzisiaj w sklepach mnóstwo gotowych dżemów, sałatek czy marynat to wiele gospodyń woli
Zobacz więcej
JAK PASTERYZOWAĆ PRZETWORY W SŁOIKACH? – dostaję dużo pytań o to jak zagotować słoiczki z przetworami, dżemami, gotowymi potrawami lub mięsem. Dzisiaj pokaże Wam jak ja to robię, mam nadzieję, że film
Zobacz więcej
Czas na przetwory - wczorajszy poranek spędziłam robiąc kolejne słoiki z pomidorami. Jeśli chodzi o naszą rodzinkę to robiliśmy pomidory w całości i przeciery. Jednak ostatnio stwierdziliśmy, że
Zobacz więcej
Sezon przetworów w tym roku trochę mnie ominął. Głównie przez moją kontuzję, która uniemożliwiła mi wszelkie działa (nie tylko w kuchni). Teraz staram się nadrobić zaległości i wykorzystać produkty
Zobacz więcej
Uwielbiam takie sałatki. I tu właśnie pojawia się problem - za każdym razem wstawiam je do piwniczki z silnym postanowieniem odpieczętowania słoików dopiero zimą, i jakoś zanim spadnie śnieg w
Zobacz więcej
Co roku kupuję coraz większą ilość pomidorów i zaprawiam je w słoiki, w najprostszy chyba z możliwych sposobów. Dzięki temu przez cały rok nie korzystam z pomidorów z puszki, tylko używam własnych aż
Zobacz więcej
Konkurs organizowany przez Moje Małe Czarowanie. Tematem zadania konkursowego jest : "Twój ulubiony przepis na przetwory do słoika" regulamin i zasady konkursu znajdziesz na bloguMoje Małe Czarowanie
Zobacz więcej
Fasolka szparagowa przygotowana z tego przepisu przechowuje się bardzo długo, po otwarciu słoika smakuje jak świeżutka, dopiero co zebrana i ugotowana. Wykorzystuje ją najczęściej jako dodatek do
Zobacz więcej