ulica japońskiej wiśni,niech ci się przyśni co jakiś czas.Ulica japońskiej wiśni,niech się wymyśli w purpurze gwiazd. Agnieszka Osiecka, Ulica japońskiej wiśni, piosenka w wyk. Barbara
Zobacz więcej
Kolejne przetwory za mną tym razem na 'tapecie' była wiśnia. W sumie miałam jej aż 9 kilo. Składniki - około 1,5 kg wiśni - 28 łyżek cukru - 4 słoiki litrowe Wiśnie umyłam, i powkładałam do umytych i
Zobacz więcej
Kolejne przetwory z wiśni, tym razem w postaci owoców, które możemy wykorzystać zimą do różnych deserów i ciast. Przepis mam od mamy. Składniki: 5 kg wiśni 1,5 kg cukru Sposób przygotowania: 1. Wiśnie
Zobacz więcej
Zaczął się sezon na robienie przetworów. Wiśnie w syropie to doskonały pomysł na ich przetworzenie.Z pewnością przydadzą się w zimie do wypieków.Robię już nie pierwszy raz ;przepis jak najbardziej
Zobacz więcej
Nadszedł sezon na wiśnie i widzę ogromne poruszenie na blogu, a szczególnie dużą popularnością cieszy się przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami Sama je upiekłam ostatnio i przy tej okazji zrobiłam
Zobacz więcej
Środek lata to czas na przygotowanie przetworów, dzisiejszą propozycją jest konfitura z wiśni przepyszna i bardzo łatwa do zrobienia . Idealne nadaje się do ciast, deserów czy naleśników . składniki
Zobacz więcej
Wiśnie to jedne z moich ulubionych owoców. Dlatego też w tym roku pokusiłam się o to aby zrobić jakieś przetwory z ich udziałem. Tym razem przepis na prostą konfiturę wiśniową. Składniki: - 2 kilo
Zobacz więcej
Składniki: wiśnie (drylowane) cukier kryształ Przygotowanie: Drylowane wiśnie zasypujemy cukrem i odstawiamy aż puszczą sok. Następnie odcedzamy sok, a wiśnie przekładamy do dużego garnka. Do
Zobacz więcej
Nie wiem jak Wy ale ja nie wyobrażam sobie lata bez wykorzystania świeżych owoców czy to na przetwory, dobre wino czy nalewki. Smak takich własnych nalewek jest rewelacyjny! A co najważniejsze wiem co
Zobacz więcej
Przetworów ciąg dalszy... Tym razem tematem przewodnim są wiśnie, które skończą dziś w syropie:) Takie wisienki świetnie nadają się do deserów, naleśników czy do ciasta, chociaż ja osobiście
Zobacz więcej
Kompot z wiśni/wiśnie w syropie Wiśnie przygotowane w poniższy sposób można później wykorzystać zarówno jako składnik ciast i innych deserów, jak i po rozcieńczeniu przygotować z nich kompot.
Zobacz więcej
Lato jest cudowne, bo można wtedy nie tylko tworzyć smaczne warzywne dania i desery z sezonowymi owocami, ale też robić przetwory. W tym tygodniu zrobiłam na próbę kilka słoiczków kompotu z wiśni z
Zobacz więcej
PRZETWORY Z OWOCÓW Dżemy, konfitury Dżem czereśniowy Dżem wiśniowy Dżem truskawkowy I Dżem truskawkowy II Dżem morelowy Dżem dyniowo-jabłkowy Dżem z truskawek i jagód Dżem mirabelkowy Frużelina
Zobacz więcej
Konfitura z charakterem. Słodka, kwaśna i pikantna zarazem. Zawsze zastanawiam się, czy jest lepsza od konfitury z truskawek z zielonym pieprzem? Truskawkowa jest słodka i pikantna, tu dołącza smak
Zobacz więcej
Tradycyjne konfitury robię z truskawek, moreli i wiśni. Zazwyczaj z jednej porcji, co dwa lata. Dlaczego? Są smaczne i wykwintne, ale niesamowicie słodkie, no i pracochłonne. Ale od czasu do czasu
Zobacz więcej
Czas goni, drewna przybywa. Pozwoleń nie. Na szczęście owoce w przeciwieństwie do gminnych władz są terminowe. Dojrzewają jak zapowiedziano. Czasem się zastanawiam, czemu inne przepisy nie działają
Zobacz więcej
Skoro wiśnie są wciąż dostępne podzielę się z Wami jeszcze jednym ciekawym przetworem z wiśni, który umili i rozgrzeje nas w chłodne zimowe dni. Przetwór jest bardzo prosty w wykonaniu, jednak do
Zobacz więcej
Trwa sezon na wiśnie. Nasza spiżarnia pomieściła w tym roku przetwory z 40kg wiśni. Ekologiczne wiśnie z własnej działki zbierałam osobiście. Teraz przyszedł czas na przetwory z wiśni. Jeśli nie
Zobacz więcej
W spiżarni nie może zabraknąć przetworów z wiśni. Z pewnością przydadzą się do ciast i deserów. Składniki: -6 kg wiśni ( po wydrylowaniu pozostanie ok. 5 kg ) -2 kg cukru Wiśnie płuczemy i
Zobacz więcej
Wiśnie drylowane Wiśnie idealnie nadają się do przekładania ciast. Ich lekko kwaskowata nuta świetnie współgra ze słodkimi kremami, to obok frużeliny z czarnej porzeczki, jedne z moich ulubionych
Zobacz więcej