przetwory z brusznicy

{{headerMessage}}
Czarne jagody czyli borówki brusznice i nieco większe od nich borówki amerykańskie to pyszne owoce. Przeważnie zjadamy je same albo dodajemy do ciast i przetworów, rzadziej do innych dań, chociaż Zobacz więcej
CakeCaprice
CakeCaprice Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cake Caprice
Borówka z gruszką

Borówka z gruszką 1440

2
{{headerMessage}}
Używana głównie do mięs i serów. Bo z nimi komponuje się rzeczywiście bardzo dobrze. Śmiało może jednak służyć jako "dżem" do przełożenia ciasta ze słodkim kremem. Złamie słodycz nadając wypiekowi Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomarańcza
Surówka z kalafiora i owoców

Surówka z kalafiora i owoców 324

0
{{headerMessage}}
Koleżanka zabrała mnie na bazar na Wolumen i poszalałyśmy z zakupami. Na targu dziś można było dostać między innymi przeróżne odmiany pomidorów, czarne rzepy, pigwy, pigwowce, brusznice, co tylko Zobacz więcej
Atria
Atria Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ziołowy Zakątek
Owoce jesieni! Jesienny cykl:)

Owoce jesieni! Jesienny cykl:) 2775

0
{{headerMessage}}
proponowana lista, może się rozszerzyć:). Owoców z gwiazdką jeszcze nie opracowywałam:) rotkinik (dużo o rokitniku i o przetworach z niego:)) owoce dzikiej róży głóg jarząb czeremcha (już było, ale Zobacz więcej
StaryZeszyt
StaryZeszyt Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stary Zeszyt
Dżem z czerwonych borówek

Dżem z czerwonych borówek 162

3
{{headerMessage}}
Czerwone borówki z dodatkiem gruszek lub jabłek doskonale nadają się na przetwory. Dżem z borówek to obowiązkowa pozycja w mojej spiżarni na zimę. Jest idealnym dodatkiem do mięs lub serów. Czerwone Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Borówka brusznica do mięsa

Borówka brusznica do mięsa 2593

1
{{headerMessage}}
Nie wyobrażam sobie świątecznych pasztetów czy mięs bez tego dodatku - po prostu musi być na stole tak samo jak konfitura z żurawiny. Może dlatego, że znam go i lubię od dziecka - tak przygotowywała Zobacz więcej
Cucina
Cucina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cucina della Felicita
Borówka do mięs

Borówka do mięs 1146

0
{{headerMessage}}
Bardzo lubię jeść czerwone mięsa i dobre sery z dodatkiem borówek albo żurawiny. Kiedy nie mam w spiżarni zapasów "konfitury" własnego wyrobu, sięgam po te sklepowe, które niestety kompletnie nie Zobacz więcej
Metadieta
Metadieta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Metadieta
BORÓWKA BRUSZNICA

BORÓWKA BRUSZNICA 236

0
{{headerMessage}}
wspomnieniem fragmentów dzieciństwa… Wśród wszelkich „jagodowatych” leży przebrana z liści lśniąca żywą czerwienią borówka brusznica. Lubię łączyć ją w przetworach z gruszką i kawałkami imbiru a Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ostatnio na targu natknęłam się na borówkę czerwoną. O dziwo była sprzedawana jako żurawina... Co prawda pod względem właściwości i smaku jest trochę podobna do żurawiny, jednak owoce brusznicyZobacz więcej
{{headerMessage}}
Zakochałam się w żurawinie. Zakochałam się nie tylko ze względu na jej genialny, nieoczywisty smak, lecz także dlatego, że wszelkie przetwory z nią robi się błyskawicznie. Gdzieś wyczytałam, że Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jak już niektórzy z Was wiedzą z mojegoFan Page'a robię dużo przetworów z sezonowych warzyw i owoców. Nie ze wszystkim dzielę się z Wami, a to tylko dlatego, że sami wiecie jak dużo pracy i czasu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W zeszłym roku od właścicielki pensjonatu, w którym mieszkałam, dostałam słoiczek konfitury z borówki brusznicy z gruszką. Konfitura okazała się zaskakująco smaczna, w połączeniu z kruchym ciastem, Zobacz więcej
monika
monika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stoliczku, nakryj się!
Ser z jabłek

Ser z jabłek 577

1
{{headerMessage}}
z kilku poprzednich lat, powiedziałam stop i zrobiłam tylko te przetwory, których zawsze już w okolicach stycznia zaczyna brakować - borówki (brusznice), czarną porzeczkę, wiśnie, kilka słoiczków Zobacz więcej
{{headerMessage}}
‚ Czerwień żurawiny nieodmiennie kojarzy mi się ze zbliżającymi się Świętami. Suszona lub świeża jest nieodłącznym dodatkiem jesienno-zimowych smakołyków i przetworów, nie tylko tych słodkich. Jako Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Z wizyty w Sztokholmie wróciłam z nowymi inspiracjami kulinarnymi oraz pamiątką w postaci dżemu lingonsylt. Lingon to szwedzka czerwona borówka brusznica, która bardzo często występuje w lasach Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Wiosna w Tamka 43

Wiosna w Tamka 43 83

0
{{headerMessage}}
cielęcinę:( Wspaniała delikatna pierś gołębia, do tego „gołąbek” z farszem z nóg gołębia i foie gras, a do nich ketchup z dyni i brykiet z kasztanów. Gołąb z kasztanami i foie gras. I kiedy już Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na dobre zadomowiły sięw szwedzkiej kulturze tak samo jak tzw. fast food. Pizza np. zawitała do Szwecji w latach 60-tych, a zaraz po niej kebab ifalafel. Szwedzka kuchnia zadziwia połączeniem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, Borówki z gruszką i jabłkiem - Restauracja domowa Buraczki z papryką na zimę -Annaz, Kuchnia domowa Ani Botwinka na zimę -ChochElka Brzoskwinie w syropie - See food and eat it Cebulowy chutney - Zobacz więcej
{{headerMessage}}
brusznicy. Ja miałam wczoraj wielkie szczęście, bo dostałam świeżą na ryneczku i mogłam przygotować z niej wspaniały dodatek do mięsa. Składniki: 1/2 kg cielęciny 1 i 1/2 szklanki gęstej śmietany Zobacz więcej
Dorodne pomidory
Dorodne pomidory Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorodne pomidory
Żurawina

Żurawina 2017

1
{{headerMessage}}
nasila działanie antybiotyków i sulfonamidów stosowanych w leczeniu odmiedniczkowego zapalenia nerek, a także zapobiega tworzeniu się niektórych rodzajów kamieni w nerkach oraz infekcyjnym chorobom Zobacz więcej