przetwory z brusznicy

Czarne jagody czyli borówki brusznice i nieco większe od nich borówki amerykańskie to pyszne owoce. Przeważnie zjadamy je same albo dodajemy do ciast i przetworów, rzadziej do innych dań, chociaż Zobacz więcej
CakeCaprice
CakeCaprice Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cake Caprice
Borówka z gruszką

Borówka z gruszką 1433

2
Używana głównie do mięs i serów. Bo z nimi komponuje się rzeczywiście bardzo dobrze. Śmiało może jednak służyć jako "dżem" do przełożenia ciasta ze słodkim kremem. Złamie słodycz nadając wypiekowi Zobacz więcej
Koleżanka zabrała mnie na bazar na Wolumen i poszalałyśmy z zakupami. Na targu dziś można było dostać między innymi przeróżne odmiany pomidorów, czarne rzepy, pigwy, pigwowce, brusznice, co tylko Zobacz więcej
proponowana lista, może się rozszerzyć:). Owoców z gwiazdką jeszcze nie opracowywałam:) rotkinik (dużo o rokitniku i o przetworach z niego:)) owoce dzikiej róży głóg jarząb czeremcha (już było, ale Zobacz więcej
Czerwone borówki z dodatkiem gruszek lub jabłek doskonale nadają się na przetwory. Dżem z borówek to obowiązkowa pozycja w mojej spiżarni na zimę. Jest idealnym dodatkiem do mięs lub serów. Czerwone Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Borówka brusznica do mięsa

Borówka brusznica do mięsa 2577

1
Babcia zamykała w słoikach i wyjmowała dopiero na jakieś uroczyste okazje. Takie borówki świetnie smakują a podać je można po prostu w jakimś niedużym naczynku albo np. w połówkach brzoskwiń. Zobacz więcej
Cucina
Cucina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cucina della Felicita
Borówka do mięs

Borówka do mięs 1143

0
Bardzo lubię jeść czerwone mięsa i dobre sery z dodatkiem borówek albo żurawiny. Kiedy nie mam w spiżarni zapasów "konfitury" własnego wyrobu, sięgam po te sklepowe, które niestety kompletnie nie Zobacz więcej
Metadieta
Metadieta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Metadieta
BORÓWKA BRUSZNICA

BORÓWKA BRUSZNICA 234

0
wspomnieniem fragmentów dzieciństwa… Wśród wszelkich „jagodowatych” leży przebrana z liści lśniąca żywą czerwienią borówka brusznica. Lubię łączyć ją w przetworach z gruszką i kawałkami imbiru a Zobacz więcej
Ostatnio na targu natknęłam się na borówkę czerwoną. O dziwo była sprzedawana jako żurawina... Co prawda pod względem właściwości i smaku jest trochę podobna do żurawiny, jednak owoce brusznicyZobacz więcej
Zakochałam się w żurawinie. Zakochałam się nie tylko ze względu na jej genialny, nieoczywisty smak, lecz także dlatego, że wszelkie przetwory z nią robi się błyskawicznie. Gdzieś wyczytałam, że Zobacz więcej
jabłka kwaśne i soczyste na 1 kg owoców pół kilograma cukru żelującego 2:1 (4 torebki 0,5 kg) 1 łyżkę cynamonu 3 łyżki cukru waniliowego domowej roboty * 2 garnce to 8 półlitrowych garnuszków Borówki Zobacz więcej
W zeszłym roku od właścicielki pensjonatu, w którym mieszkałam, dostałam słoiczek konfitury z borówki brusznicy z gruszką. Konfitura okazała się zaskakująco smaczna, w połączeniu z kruchym ciastem, Zobacz więcej
monika
monika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stoliczku, nakryj się!
Ser z jabłek

Ser z jabłek 571

1
z kilku poprzednich lat, powiedziałam stop i zrobiłam tylko te przetwory, których zawsze już w okolicach stycznia zaczyna brakować - borówki (brusznice), czarną porzeczkę, wiśnie, kilka słoiczków Zobacz więcej
‚ Czerwień żurawiny nieodmiennie kojarzy mi się ze zbliżającymi się Świętami. Suszona lub świeża jest nieodłącznym dodatkiem jesienno-zimowych smakołyków i przetworów, nie tylko tych słodkich. Jako Zobacz więcej
Z wizyty w Sztokholmie wróciłam z nowymi inspiracjami kulinarnymi oraz pamiątką w postaci dżemu lingonsylt. Lingon to szwedzka czerwona borówka brusznica, która bardzo często występuje w lasach Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Wiosna w Tamka 43

Wiosna w Tamka 43 77

0
, które pełni tu rolę czekadełka. Wracając do kaszanki... W skrócie można by powiedzieć -galaretka z nóżek z pęczakiem...do tego sos z czerwonego wina z rodzynkami, świeżo tarty chrzan, podwędzane Zobacz więcej
na dobre zadomowiły sięw szwedzkiej kulturze tak samo jak tzw. fast food. Pizza np. zawitała do Szwecji w latach 60-tych, a zaraz po niej kebab ifalafel. Szwedzka kuchnia zadziwia połączeniem Zobacz więcej
- Acia1065,Człowiek jest tym, co zje.. Marynowane opieńki - Kulinarna Ja Marynowane podgrzybki -Kulinarna Ja Marynowane pomarańcze -Tarzynkowo Marynowane rydze -Jola66,Damsko-męskie spojrzenie na Zobacz więcej
brusznicy. Ja miałam wczoraj wielkie szczęście, bo dostałam świeżą na ryneczku i mogłam przygotować z niej wspaniały dodatek do mięsa. Składniki: 1/2 kg cielęciny 1 i 1/2 szklanki gęstej śmietany Zobacz więcej
Dorodne pomidory
Dorodne pomidory Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorodne pomidory
Żurawina

Żurawina 2015

1
Żurawina (Oxycoccus Hill.) to wiecznie zielony półkrzew z rodziny brusznicowatych. Podobnie jak borówka czerwona (brusznica) w stanie naturalnym rośnie w lasach i na torfowiskach półkuli północnej w Zobacz więcej