przetwory z buraków czerwonych

Buraczki marynowane z papryką Buraczki te zrobiłam w sierpniu, dopiero teraz otworzyłam słoik, okazało się, że są bardzo dobre, więc mogę Wam w końcu podać sprawdzony przepis. Papryka jest jeszcze w Zobacz więcej
Wprawdzie sezon na robienie przetworów już minął, ale akurat tą sałatkę można robić o każdej porze roku. Jest bardzo smaczna, bogata w witaminy i nieraz wyratuje nas z sytuacji, gdy zbraknie czasu na Zobacz więcej
Kolejna wersja cukinii marynowanej, tym razem z duecie z buraczkami czerwonymi. Przepis pochodzi z książki pt:,,153 Przetwory i Dania Mięsne Siostry Anastazji" Żałuję tylko, że gotowałam wszystko Zobacz więcej
W warsztatowy menu znalazły się takie potrawy: piekielny czatnej z dmuchanymi czapati domowe mleko migdałowe makaron z cukinii surówka z czerwonego buraka i kolorowej marchewki roladki z bakłażana Zobacz więcej
Mimo, że z założenia ten blog ma być jedynie blogiem 'słodkim' zdecydowałam, że w drodze wyjątku dodam przepis na te wspaniałe buraczki. Czerwoną paprykę nadal można kupić w dobrej cenie, więc to Zobacz więcej
Elżbieta Majkowska
Elżbieta Majkowska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
pomyslowakuchnia
Goździki

Goździki 184

1
oraz grzybowe Sałatki owocowe Wywary rybne, ryby gotowane (karp, węgorz) Pieczenie wieprzowe, jagnięce, pieczeń w occie, szynka gotowana, ozory różnego rodzaju pasztety Dania z dziczyzny, marynaty z Zobacz więcej
bardzo zdrowy drink. Składniki, które wykorzystałam do przygotowania kompotu jabłkowego z merlotem to: 3 kg jabłek - wybrałam moje ulubione jabłka odmiany lobo - to te mocno czerwone, bardzo słodkie Zobacz więcej
cukru 6 listków laurowych kilkanaście ziaren pieprzu i ziela angielskiego łyżeczka gorczycy 3czerwone cebule musztarda Inne: buraki kiszone, ew. chwilę po ukiszeniu zblanszowane, ostudzone zakwas Zobacz więcej
Nie wiem jak Wy, ale ja przez większość życia byłam gorącą przeciwniczką buraków. Barszczem czerwonym można mnie było otruć a ćwikłą z chrzanem straszyć. Jak już kiedyś wspominałam odmienił mi się Zobacz więcej
ścierać surowe - w sumie robota żadna, a przyjemność jedzenia wielka ;) Składniki: Zalewa: 3 szklanki wody 0,5 szklanki octu 10% 4 łyżki cukru 3 łyżki soli 10 ziaren ziela angielskiego 5 liści Zobacz więcej
wszelakich ale już chyba najbardziej do kotletów mielonych. Przepis nie pamiętam skąd - ale pyszny :-) Składniki: 3 kg buraków 0,5 kg papryki czerwonej 0,5 kg cebuli Zalewa: 0,5 szklanki cukru 0,5 Zobacz więcej
Takie buraczki wyjadam bezpośrednio ze słoika i prawie nigdy w lodówce nie pozostaje napoczęty słoik. Robię je z podwójnej porcji, a i tak na początku zimy półka w piwnicy, przeznaczona dla tych Zobacz więcej
Kopytka to kolejny przepis resztkowy. Na blogu pojawiły się już kopytka brokułowe oraz marchewkowo-groszkowe. Tym razem coś z wykorzystaniem przetworów. Buraki przydadzą się szczególnie w okresie Zobacz więcej
Dalszy ciąg moich przetworów z buraczków. Tym razem zrobiłem sałatkę z tartymi gotowanymi buraczkami, papryką i cebulką. Nadaje się idealnie od razu do obiadu lub można zrobić trochę więcej, nakłaść w Zobacz więcej
Uwielbiam barszcz czerwony, muszę się jednak przyznać, że ze względu na długi czas przygotowania nie często go gotuję. Problem tkwi w burakach, które się bardzo długo obgotowuje. Dlatego w tym roku Zobacz więcej
Królik w śmietanie Sałatka z kurczakiem i ananasem Pieczeń z szynki Rafaello Sałatka z czerwonych buraków Gęś po staropolsku Gołąbki z kaszą jaglaną Sernik Caffe Latte Widżety e-kcal Przyciski Zobacz więcej
z nielicznych "słoikowych " sałatek, jaką zajada Młody. Jedyna na widok której nie marudzi, że jest za ostra/za kwaśna/za słona/za...(tu wpiszcie sobie jakikolwiek przymiotnik :)). Buraczki są cool Zobacz więcej
w occie. Tak więc dzisiaj przy stole w ogrodzie, polecam sałatkę z buraków marynowaną w occie z cebulką perłową, papryką i z przyprawami. To także smakowita propozycja przetworów na zimę. Składniki: Zobacz więcej
, chleb z prosa, 100% chleb żytni, Wasa, chrupkie żytnie, bułki kukurydziane Ziarna i makarony, mąka i zboża Makaron orkiszowy, mąka: graham, glutenowa, jęczmienna, z kiełków pszenicy, pszenna, durum, Zobacz więcej
i będę je przerabiać na bieżąco. Buraczki na ciepło Składniki: 60 dag czerwonych buraczków 200 ml wody 100 ml czerwonego octu winnego 4 płaskie łyżki brązowego cukru sól pieprz Przygotowanie: Zobacz więcej