przetwory z głogu - sprawdzone przepisy kulinarne

liczba wyników: 9

Dzika róża, głóg i szałwia

Zapiski, notatki, opowieści

...lesie owoców dzikiej róży i głogu, które wraz z córką przerabia na napary, nalewki, wina i przetwory. Słuchając jej, nie mogłam pozbyc się wrażenia, że to taka współczesna czarownica, zamknięta w ciele sympatycznej starszej pani, która na każdą dolegliwośc ma swoje magiczne, leśne eliksiry. Jak to dobrze, że są jeszcze takie kobiety...

"Śledzie marynowane w oleju lnianym"

Moje gotowanie

...Polacy jedzą bardzo mało ryb. Statystyczny Jan Kowalski spożywa miesięcznie przeciętnie 500 g ryb i ich przetworów, a przeciętny Europejczyk ponad 3 razy tyle. Każdy z tych, którzy jadają śledzie, zapewne ma swój sposób na ich przyrządzenie. Często wyniesiony z domu rodzinnego, nieraz wyuczony, zwykle od jakiejś gospodarnej koleżanki z pracy, czasem...

Pomorskie Smaki na Jarmarku św. Dominika

Krytyk Kulinarny

...członków europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, w której Pomorskie uczestniczy. Był olej żuławski tłoczony na zimno, soki i przetwory z rokitnika, głogu, dzikiej róży, czarnego bzu i mirabelki, żuławskie miody, kaszubskie ryby, kozie sery z Robaczkowa, żuławski chleb oraz ciasta. Na niektórych stoiskach natknąłem się na propozycje bardzo...

I ty zostaniesz czarownicą...

Fryty Rity

..., kobylak i piołun, zbierane na ugorach, były idealne na dolegliwości żołądkowe. Liście olszyny i podbiału leczyły owrzodzenia rąk i nóg niedożywionych dzieci. Babka lancetowata, porastająca leśne drogi, leczyła każdą źle gojącą się ranę. Macierzanka, głóg, kwiat lipowy spędzały gorączkę. Do tego jagody jałowca, czarny bez, bratki, brzozowe...

Superfoods z pola i łąki. Herbata owocowa.

ola domowa

.... złapało, a po 2 dniach picia mojej herbatki był zdrowy jak ryba ;)  W wersji podstawowej (na zdjęciu) ubiegłoroczna mieszanka zawiera: owoce aronii, rokitnika i dzikiego bzu i róży, jeżyny, suszoną gruszkę. W wersji zeszłorocznej były jeszcze suszone maliny, kwiaty nagietka, głóg i jabłko, bez aronii i rokitnika. Większość owoców jest ręcznie zebrana...

Kalendarz owoców i warzyw - podział na pory roku

Krakowskie smaki Ani

...- (II połowa lipca, sierpień, I połowa września) Czarny bez- (lipiec, sierpień) Czereśnie- (II połowa czerwca, lipiec, I połowa sierpnia) Głóg- (II połowa sierpnia, I połowa września) Gruszka (lipiec, sierpień, I połowa września) Jabłka- (II połowa lipca, sierpień, I połowa września) Czarna jagoda- (II połowa lipca, sierpień, wrzesień) Jeżyna...

mikstura na odchudzanie

Kreatywny Makaron

....           Co trzeba wiedzieć przed rozpoczęciem spożywania octu jabłkowego? Przede wszystkim trzeba zadbać o to, żeby był to towar naturalny, najlepiej własnej produkcji lub kupiony w sklepie ze zdrową/naturalną żywnością. Mam szczęście posiadać cudowną babcię, która bardzo dużo czasu spędza na przygotowywaniu przetworów, m.in...

Festiwal Smaku Gruczno 2011 - moim okiem

nalesnikiem do nieba

.... Na każdym Festiwalu zbierają laury i uznanie.Tak i w Grucznie w kategorii przetwory z mleka: Ser Krzywonos otrzymał Smak Roku 2011. Sery Giena cieszyły się dużym powodzeniem, powoli znika uprzedzenie do serów kozich. Sery Korycińskie Na Festiwalu Smaku odżył - tak mi się wydaje - smak polskiego chleba. Na stoisku Czajografii, można kupić znakomite...

Warsztaty dzikiego gotowania cz.2

Biblia Smaków

.... Strzałka wodna i łączeń Trafiamy do półdzikiego sadu, to też dzieło Łukasza. Próbujemy pysznych gruszek i jabłek. Łukasz pokazuje liście derenia i jadalny głóg. Głóg ma gęsty miąższ, gorzko-słodki. Oglądamy też jadalne kasztany, które Łukasz sam tu zasadził, przywiózł je z Francji. Dzika grusza, głóg, kasztan jadalny Przystanek – kalina...

Ostatnio wyszukiwane:

ajurweda śniadanie, ciasto jablkowe z kruszonka, z wódką, zapiekanka mazurska, mielone w płatkach owsianych, ravioli z ricotta sałatka, śniadanie z granatem, beza z budyniem, śniadanie z pomarańczą, bułka z rodzynkami, bułka musli z rodzynkami, ucierane z brzoskwinia, domowe digestives, kacze wątróbki, mielony z kasza, modernist cuisine, banan cake, wrap z sałatą, na zimno co smacznego., dyni piżmowej jam

Informujemy, że na swoich stronach Phoenix Press Sp. z o.o. Sp.k. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami współpracującymi pliki  cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych i w celu dostosowania serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników.  Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Kliknij polityka cookies, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies.

x