przetwory z jarzębiny

Do wykonania przetworów z jarzębiny przymierzałam się już od bardzo długiego czasu. Ale w tym roku postanowiłam, że albo teraz, albo nigdy. Przygotowałam więc konfiturę z dodatkiem jabłek i gruszek. Zobacz więcej
Dziś na blogu będzie krótka przypominajka na temat przetworów. Sezon przetworowy w pełni, więc kto się jeszcze nie wziął zaszykowaniezapasów na zimę ma jeszcze czas, żeby nadrobić zaległości. Oto Zobacz więcej
Będąc na Podlasiu natrafiłam na piękny krzew kaliny koralowej. Przyznam, że wcześniej nic z niej nie robiłam, ale ponieważ jestem ciekawskie jajo i lubię przerabiać to co znajdę więc wracając do domu Zobacz więcej
kamienie. Choć widoki piękne , woda odkryła swoje tajemnice jest jakoś dziwnie. Uwielbiam patrzeć na żółte liście płynące rzeką , nic bardziej nie może nam pokazać upływającego czas. Turystów w Zobacz więcej
To pierwszy z moich dwóch sprawdzonych przepisów na nalewkę z jarzębiny. Ten z dodatkiem suszonej śliwki jest nieco bardziej słodki i ma lekko wędzony posmak co nadaje ciekawej nuty nalewce. Większość Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Konfitura z jarzębiny

Konfitura z jarzębiny 1245

0
Będąc na wsi przyglądałam się dojrzałym, czerwonym koralom jarzębin rosnących niedaleko domu. Czytałam przecież, że można z niej robić dodatek do mięsa i wędlin albo jakieś inne przetwory. Nie miałam Zobacz więcej
Owoce jarzębiny nie tylko pięknie wyglądają, ale mają również właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwbiegunkowe. Przyspieszają także gojenie się ran i działają moczopędnie. Mało tego. Zobacz więcej
Urszula
Urszula Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Przy stole w ogrodzie
Chleb z cukinii

Chleb z cukinii 844

2
razem sliczna Jarzębina. Jarząb pospolity /Sorbus aucuparia/, z rodziny różowatych zachwyca swoim urokiem. Drzewo lub krzew sięgający do 15 m wysokości. Piękne czerwone owoce, które z powodzeniem Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
konfitury aroniowe

konfitury aroniowe 549

0
Aronia według źródła ta niewymagająca, odporna na mróz kuzynka jarzębiny. Jej czarne owoce są znakomitym orężem do walki z chorobami cywilizacyjnymi. Owoce aronii trudno jeść na surowo, bo gromadzą w Zobacz więcej
Jarzębina to cudowny owoc,z którego możemy zrobić pyszną konfiturę. Ma ona gorzkawy smak, którego tak do końca nie powinniśmy starać się pozbyć,gdyż właśnie dzięki tej gorzkości jest wspaniałym Zobacz więcej
Od kilku lat nie robiłam jarzębiny. Zwykle było tak, że jarzębina w mojej okolicy albo uschła, albo zjadały ją ptaki. W tym roku było inaczej - jest, a ja zrobiłam przetwory - jarzębinę do mięs i Zobacz więcej
nalewki. Nie ma pośpiechu, wszystkie, które chcemy - zdążymy zrobić. Nie w tym roku, to w kolejnym. Nalewki uczą cierpliwości, naprawdę. Ale teraz na chwilę zarzuciliśmy owoce i wzięliśmy się za Zobacz więcej
Katerina2804
Katerina2804 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Katerina&Kuchnia
KONFITURA Z ARONII

KONFITURA Z ARONII 5467

2
Aronia-siostra jarzębiny , warto ją polubić bo ma walory nie tylko użytkowe, ale i ozdobne. Ma efektowne skórzaste liście, w sezonie ciemnozielone, a później ogniste. W drugiej połowie maja okrywa się Zobacz więcej
Muszę przyznać, że są to jedne z bardziej oryginalnych lodów, jakie miałam okazję kosztować. Lekka, puszysta konsystencja za sprawą ubitej śmietany oraz delikatnie cierpko kwaśny smak jarzębiny i Zobacz więcej
kokosowymi. Schładzamy w lodówce, aby masa stężała. * Do tych ciastek użyłam marmolady o smaku różanym Stovit. Marmolada jest twarda, w sam raz słodka. Świetnie nadałaby się do nadziania pączków czy Zobacz więcej
Mamy swoją jarzębinę.Uratowaliśmy ją. To zdarzyło się na początku naszego wiejskiego życia. Wycieczka rowerowa. Ściana lasu wydawała się nam zupełnie niedaleko.A las, wiadomo,kryje tyle tajemnic... Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Jarzębina do mięs

Jarzębina do mięs 806

2
Przebierając jarzębinę po zerwaniu czułam się trochę jak kopciuszek, ale to żmudne zajęcie jest dość uspokajające. Po umyciu zamroziłam bo tak się robi żeby nie była gorzka. Jeden przetwór z niej - Zobacz więcej
homeandnature
homeandnature Obserwuj blogaObserwujesz bloga
HOMEandNATURE
Ziemia Czarownic

Ziemia Czarownic 177

0
, a przede wszystkim przecudowna przyroda. Zapraszam na impresje z jesiennego spaceru po Babich Dołach. Malina - dojrzewa sobie jak gdyby nigdy nic, na początku listopada. Bardzo kwaśna była! Kolory i Zobacz więcej
i domowa vegeta- Bożena, Moje domowe kucharzenie Przetwory : Buraczki w zalewie chrzanowej na zimę-Annaz, Kuchnia domowa Ani Buraczki obiadowe-Rafaello, Foto kulinarny specjal recepture Dżem Zobacz więcej