przetwory z jarzębiny

Nie każdego roku jarzębina daje dorodne owoce. Gdy trafi się taki sezon warto go wykorzystać. Zwłaszcza, że nalewka z jarzębiny z każdym dniem leżakowania nabiera smaku. Jarzębinówka im starsza, tym Zobacz więcej
Przetwory z truskawek - przepisy Blox.pl Załóż bloga Zaloguj Menu Zaloguj Załóż bloga Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Spaghetti w sosie Przetwory z truskawek - przepisy Zobacz więcej
z widokiem na stół konfitura z jarzębiny | z widokiem na stół blog przepisy fotogaleria zapiski podróżne o mnie kontakt Menu blog przepisy fotogaleria zapiski podróżne o mnie kontakt konfitura z Zobacz więcej
komarka
komarka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Every Cake You Bake
Dżem z jarzębiny

Dżem z jarzębiny 89

Dżem z jarzębiny to chyba najbardziej jesienny i ostatni z przetworów, którym kończę sezon słoikowy (no dobra, na takie miano zasługuje jeszcze marmolada z dyni :)). Ten piękny złotordzawy kolor - nie Zobacz więcej
taura
taura Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
qulinarny.blogspot.com
Nalewka z jarzębiny

Nalewka z jarzębiny 7903

Przepis pochodzi z rodzinnej Księgi Nalewek mojej koleżanki z pracy. Kiedy tylko o nim usłyszałam, od razu wiedziałam, że muszę zrobić tę nalewkę. 1 kg jarzębiny 0,5 l spirytusu 0,5 kg cukru 1 cytryna Zobacz więcej
nietylkopasta
nietylkopasta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
nietylkopasta.pl
Nalewka z jarzębiny

Nalewka z jarzębiny 403

To drugi z moich sprawdzonych przepisów na nalewkę z jarzębiny. Tym razem z wyraźną kwaskową nutą, więc jeśli lubicie nieprzesłodzone nalewki, ta na pewno będzie Wam smakowała. Zachęcam jednak abyście Zobacz więcej
Witajcie! W tym roku mamy piękną złotą jesień. Chodząc z dziećmi na spacery do parku córeczka zachwyciła się pieknymi czerwonymi koralami jarzębiny. Każdy z nas pamięta z dzieciństwa jakie "piękne" Zobacz więcej
Składniki : 30 dkg dojrzałych owoców jarzębiny 10 rodzynek 3-4 suszone daktyle 100 ml spirytusu 96 % 100 ml brandy 0,8 l czystej wódki 40 % 3 łyżki cukru Sposób wykonania : Jarzębinę opłucz, osusz, Zobacz więcej
AnKa
AnKa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zasmakuj Kuchni
Dżem z jarzębiny

Dżem z jarzębiny 179

Dżem z jarzębiny - Zasmakuj Kuchni Blox.pl Załóż bloga Zaloguj Menu Zaloguj Załóż bloga Menu Anna Kater - kilka słów o mnie ... Smakosze - witajcie na moim KULINARNYM blogu!Gotowanie jest dla mnie Zobacz więcej
Pan Piter
Pan Piter Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Twoje nalewki
Jarzębiak - wódka z jarzębiny.

Jarzębiak - wódka z jarzębiny. 5342

Jarzębiak tym się różni od nalewki jarzębinowej, że wymaga mniej zachodu przy jego wytwarzaniu. Ale jarzębiak musi dłużej dojrzewać. Dobry jarzębiak otrzymamy odczekawszy cierpliwie rok. Zobacz więcej
moje pasje
moje pasje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
moje pasje
Nalewka z jarzębiny lub kaliny

Nalewka z jarzębiny lub kaliny 5902

Kolejna propozycja na pyszny trunek. Dzisiaj proponuję Wam mocną nalewkę która możecie zrobić zarówno z owoców jarzębiny jak i kaliny. Przepis pochodzi z książki: "Wielka Księga Nalewek". Polecam Zobacz więcej
Fot. Maria Brzostowska - Fotolia.com Składniki : 1 kg dojrzałych owoców jarzębiny 1 l spirytusu 95% 30 dkg cukru 2-3 szklanki wody Sposób wykonania : Owoce jarzębiny wsypać na wrzącą wodę i gotować Zobacz więcej
ViolaPassion Dodatek do mięs , polecam do dziczyzny, pasztetów. Spotkałam się z tym produktem pierwszy raz na sklepowej półce Nie kupiłam , bo myślałam że ten smak mi najzwyczajniej w świecie nie Zobacz więcej
Ileż ja czekałam, żeby przygotować taki dżem! Kiedy rok temu przepis na to cudo wpadł w moje ręce, było już dawno po jarzębinie. Tym razem zdążyłam! :D I przywiozłam ją z samej Puszczy Noteckiej. Zobacz więcej
Przepis znalazłam na blogu Kasi. Oczywiście musiałam troszkę zmienić proporcje, pokombinować z zalewą i powiem Wam, że sałatka wyszła mi idealna! Idealna na zimę! Składniki : * 4 średnie cukinie * 4 Zobacz więcej
Pierwsze, co przychodzi mi do głowy, gdy widzę zdanie „Danie z dbałością” ? Suflet ! Suflet to danie, o które zdecydowanie trzeba dbać! Ten kultowy przepis kuchni francuskiej należy wykonywać z Zobacz więcej
Umyte i pozbawione ogonków owoce jarzębiny myjemy, obsuszamy i wkładamy do zamrażarki na 2-3 godziny. Można zostawić na całą noc. Przemrożoną jarzębinę przekładamy do rondla i zasypujemy cukrem. W Zobacz więcej
Jarzębina służy jako wyśmienity surowiec do wielu nalewek i innych trunków. Jarzębiak jest jednym z nich i jego jedyną wadą jest to, że praktycznie musi on długo leżakować. Ale warto poczekać, by Zobacz więcej
Cukinia w zalewie z curry -zimowe przetwory Podczas wizyty mojej przyjaciółki zostałam obdarowana, kilkoma słoiczkami tej pyszności , wraz z przepisem . Powiem Wam szczerze ,że ta cukinia jest Zobacz więcej
Zimą najczęściej dodatkiem do dań obiadowych są u nas surówki albo warzywa duszone. Nie szykuję dużej ilości gotowych sałatek bo nie ma takiej potrzeby. Zawsze przecież można zetrzeć jakiegoś selera Zobacz więcej