Przepis na przetwory z kabaczka w słoiku

Któregoś piątkowego popołudnia przyjechało do mnie dziesięć kilogramów cukinii, wielki wór fasoli szparagowej, seler, marchew, por, kabaczka i cebula. Niby od przybytku głowa nie boli, tylko szkoda, Zobacz więcej
Dostałam sporo cukinii od kuzynki i wyszukałam taki oto przepis na sałatkę. Zalewa wyszła lekka i pyszna, więc myślę, że i cała sałatka będzie dobrze smakować. Przepis pochodzi z książeczki Janiny i Zobacz więcej
Cukinia czy kabaczek? Zachodzę w głowę, jaka to różnica? Ostatnio nawet na straganie na bazarku dwie panie mędrkowały nad tym samym. Kabaczek-cukinia-kabaczek... Przecież widzę, że to cukinia... Jedna Zobacz więcej
Witajcie :) Sezon słoikowy uważamy za otwarty. My pierwsze przetwory m.in. z truskawek i malin mamy już zrobione, a teraz nadszedł czas na cukinie, ogórki i pomidory. Dziś na blogu przepis na fajną Zobacz więcej
powoli kończę zabawę z przetworami. tegoroczna "spiżarnia" pełna jest różnego rodzaju eksperymentów. jeszcze przede mną zabawa z pasteryzowanymi pomidorami , których w ubiegłym roku było 20 kg i Zobacz więcej
megenta
megenta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pracownia Cukiernicza
Keczup z kabaczka

Keczup z kabaczka 3462

Kabaczek to takie wdzięczne warzywo, z którego można wyczarować mnóstwo pysznych rzeczy. Tym razem keczup, którego nigdy dość i który obok keczupu z dyni stał się w moim domu przetworem obowiązkowym. Zobacz więcej
Sezon na przetwory w pełni, choć ja przyznaję, że nieczęsto je robię. A to wszystko za sprawą tego, że o moje zimowe zapasy zawsze dba moja mama. Ale koleżanki zadbały, aby odrobinę jej w tym roku Zobacz więcej
megenta
megenta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pracownia Cukiernicza
Keczup z kabaczka

Keczup z kabaczka 2856

Kabaczek to takie wdzięczne warzywo, z którego można wyczarować mnóstwo pysznych rzeczy. Tym razem keczup, którego nigdy dość i który obok keczupu z dyni stał się w moim domu przetworem obowiązkowym. Zobacz więcej
Gaska Malwinka
Gaska Malwinka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gąska Malwinka
Po prostu kabaczek

Po prostu kabaczek 2342

Zwycięstwo!!! Znalazłam kabaczka!!! A szukam go i szukam od dawna... Dlaczego? Moja Babcia zawsze na działce miała kabaczki. Każdego lata daje nam kilka sztuk, ale w tym roku nie było mi za bardzo po Zobacz więcej
Fasolka szparagowa przygotowana z tego przepisu przechowuje się bardzo długo, po otwarciu słoika smakuje jak świeżutka, dopiero co zebrana i ugotowana. Wykorzystuje ją najczęściej jako dodatek do Zobacz więcej
martucha
martucha Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kociewianka
Sos słodko-kwaśny z kabaczka

Sos słodko-kwaśny z kabaczka 2441

Sos słodko-kwaśny zkabaczka 2011/09/24 @ 3:47 pm (Przetwory) Dostałam od koleżanki Joanny 4 sadzonki kabaczka (słownie: cztery) które obrodziły, że hoho, coś więc z ty trzeba robić w imię zasady w Zobacz więcej
Lato w pełni... Chociaż pogoda ma co do tego odmienne zdanie... Na szczęście warzywa i owoce dalej rosną jak szalone :) Sezon przetworów nie mija, bo co chwila pojawia się coś do zawekowania. Ogórki Zobacz więcej
Jabłka w słoiku – przetwory 2014 Jabłka w słoiku, czyli jak zachować pyszny jesienny smak owoców na zimę. Prosto, wręcz bardzo prosto i szybko.Tak przygotowane jabłka w zimie możemy wykorzystać do Zobacz więcej
Dżem z cukinii, inaczej też dżem z kabaczka – brzmi dziwnie? Jak to dżem z warzywa? A no tak! A jaki pyszny! :) Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to zróbcie go koniecznie! :) Idealnie nadaje się do Zobacz więcej
Magdalena Poniewierska
Magdalena Poniewierska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Limonkowy
PIKLE

PIKLE 1578

Składniki (na 6 litrowych słoików): 3 młode cukinie 3 młode kabaczki 3 młode patisony ok. 18 młodych i malutkich ogóreczków ok. 18 malutkich cebulek 2 papryczki chilli 2 litry wody 1 i 1/2 szklanki Zobacz więcej
Co roku kupuję coraz większą ilość pomidorów i zaprawiam je w słoiki, w najprostszy chyba z możliwych sposobów. Dzięki temu przez cały rok nie korzystam z pomidorów z puszki, tylko używam własnych aż Zobacz więcej
tarzynka
tarzynka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
tarzynkowo
Słoiki do przetworów i pasteryzacja.

Słoiki do przetworów i pasteryzacja. 1354

Robię przetwory. Czasami. Co roku. Całkiem długo je przechowuję. Nie lubię, gdy mi się psują. Czasem pasteryzuję je nawet dłużej, niż jest napisane w przepisie. Po pierwsze. Trzeba wyparzyć słoiki. Zobacz więcej
Jak mówię, że robię słoiki na zimę, to większość moich znajomych dziwi się i najczęściej słyszę komentarz: ŻE TEŻ CI SIĘ CHCE. Przecież teraz można wszystko kupić gotowe, PRAWDA?. Fakt, że są mniej Zobacz więcej
Skoro jeszcze trwa sezon na cukinie (u mnie na ogródku jeszcze są) to pokazuję przepis na wdzięczną sałatkę z cukinii, pochodzi on z książki z kolekcji Kuchnia Polska z części pt. „Przetwory” Zobacz więcej