przetwory z wątroby

PASZTET Z GRZYBAMI (Przepis pochodzi z książki "Przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji") Składniki (na 1 keksówkę): 1 kg karczku wieprzowego 1 kg boczku surowego 1/2 kg podgardla wieprzowego 1/2 Zobacz więcej
syrop z mniszka lekarskiego Zapewne większość z nas robi teraz zapasy na zimę, puste słoiki znikają w szybkim tempie:) Ja swoje przetwory zaczęłam już robić w maju wtedy to kwitnie mniszek lekarski Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomarańcza
Konfitury z żurawin

Konfitury z żurawin 785

0
, którą należy zmieniać co kilka tygodni. Owoce wtedy nie wysychają, a nawet zyskują na wyglądzie. Żurawiny zawierają sporo witaminy C, pektyn, a więc doskonałe są jako żelujący dodatek do różnych Zobacz więcej
w dniu imprezy. Mój domowy sok na kaca. Ten sok wspomaga funkcjonowanie wątroby. Łagodzi stany zapalne żołądka. Nawadnia organizm. Zmniejsza mdłości. Dostarcza energii. Łagodzi ból głowy Zobacz więcej
Jarzębina to cudowny owoc,z którego możemy zrobić pyszną konfiturę. Ma ona gorzkawy smak, którego tak do końca nie powinniśmy starać się pozbyć,gdyż właśnie dzięki tej gorzkości jest wspaniałym Zobacz więcej
, miód , awokado , soja , czosnek , kiełki pszenicy , kapusta , salata , szpinak , zboże , oleje roślinne Witamina B1 - drożdże, zboża, warzywa i nasiona strąkowe ,orzechy , ziemniaki, podroby, Zobacz więcej
Katerina2804
Katerina2804 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Katerina&Kuchnia
KONFITURA Z ARONII

KONFITURA Z ARONII 5473

2
Aronia-siostra jarzębiny , warto ją polubić bo ma walory nie tylko użytkowe, ale i ozdobne. Ma efektowne skórzaste liście, w sezonie ciemnozielone, a później ogniste. W drugiej połowie maja okrywa się Zobacz więcej
Na zrobienie tego miodu czekałam około roku. O wspaniałych właściwościach mniszka lekarskiego oraz wysokich walorach smakowych tego miodu dowiedziałam się w lipcu ubiegłego roku. Wtedy było już jednak Zobacz więcej
odwar leczniczy należy łyżeczkę nasion zalać filiżanką wody i pić 2 razy dziennie. Czarnuszkę wewnętrznie stosuje się również w przypadku nieżytu oskrzeli, w chorobach wątroby, przy kamicy żółciowej, Zobacz więcej
w wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów. W Polsce najczęściej uprawia się porzeczki czarne i czerwone. Mniej popularne są porzeczki białe. Owoce porzeczek są kwaśne, dlatego też najczęściej Zobacz więcej
Jakiś czas temu dostałam od Bei wspaniałą, pachnącą przeyłkę, tonkę, cudne "fasolki", których zapach, aromat i smak są ... no właśnie,... dla mnie to wanilia, anyż, cynamon, goździk w oparach Zobacz więcej
, galaretka, sosy do sałatek o obniżonej zawartości tłuszczu – z zalecanych produktów Herbatki ziołowe Bez czarny, brzoza, kora dębu, chmiel, lipa, liście malin i truskawek, mięta, mniszek lekarski Zobacz więcej
napromieniowania (np. od telewizora, czy komputera), wzmacnianie odporności na promieniowanie UV, łagodzenie dolegliwości wątroby oraz trzustki, zmniejszanie skutków ubocznych leków używanych przy Zobacz więcej
W mojej spiżarni najważniejsze miejsce zarezerwowane jest dla aronii, borówki, malin i z roku na rok, przez coraz to większe zapasy przetworów z cytryńca. W tamtym roku ususzyłam sporo jagódek a w tym Zobacz więcej
i Mistrz uczy nas,jak smażyć śledzie,jak gładzicę , a jak flądrę. Ogień ostry czy łagodny. Próbujemy Jego rybnych przetworów z wątroby dorsza, mleczy łososiowych i węgorza we własnej galaretce. Zobacz więcej
W trakcie leczenia antybiotykami, jedzmy cenne dla zdrowia: jogurty, kefiry, maślanki, kiszone ogórki i kapustę kiszoną – dostarczają one cenne bakterie kwasu mlekowego, które stymulują odporność Zobacz więcej
Śliwki i suszone śliwki-Zapobiegają zaparciom, a tym samym zmniejszają zagrożenie chorobą nowotworową jelita grubego,Śliwki chronią przed wolnymi rodnikami, zapobiegają rozwojowi nowotworów, a nawet Zobacz więcej
patusia
patusia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smak mojej kuchni
Konfitura z pigwy

Konfitura z pigwy 2771

0
Pigwa pospolita jest uprawiana w ogrodach jako roślina ozdobna. Owoce pigwy dojrzewają późną jesienią. Kształtem przypominają gruszki, są żółte, bardzo twarde i cierpkie w smaku. Nie nadają się do Zobacz więcej
grupa rodzaj Mięso i drób Bażant, wątroba Owoce morza Kałamarnica, karp, kawior, łosoś, Lucjan, okoń, omułki, sum, śledź świeży Jaja i produkty mleczne Chude mleko, mleko 2%, m. sojowe, ser cheddar, Zobacz więcej