przetwory z żurawiny czy trzeba pasteryzować

{{headerMessage}}
się kolejne :) Wszystkie przetwory są naturalne, bez konserwantów, sztucznych barwników, czy dodatków smakowych. Konfitury są pasteryzowane domowym sposobem, syropy to połączenie owoców i cukru w Zobacz więcej
gatita
gatita Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarne przygody Gatity
Chutney śliwkowy

Chutney śliwkowy 2059

0
{{headerMessage}}
Przy okazji śliwkowego ciasta postanowiłam zrobić też jakieś śliwkowe przetwory. Powidła mam jeszcze z zeszłego roku, więc może nie dżem... może coś bardziej wytrawnego... coś do pieczonego schabu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Z marchewką Kapusta Kapusta czerwona kwaszona z borówkami Koper Z solą Morela Dżem Nasturcje A’la kapary Ogórki Konserwowe – przepis babci Kiszone / kwaszone Mizeria Mizeria z octem na winie Papryka Zobacz więcej
KasiaJ
KasiaJ Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pełny talerz
Dżem truskawkowo-porzeczkowy

Dżem truskawkowo-porzeczkowy 175

0
{{headerMessage}}
Próbowaliście kiedyś dżemu z truskawek i czerwonych porzeczek? To jeden z moich ulubionych. Przyrządzany według starej receptury polegającej na łączeniu owoców z dużą zawartością pektyn (czyli np. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś przedstawiam Wam połączenie, które smakuje mi tak bardzo, że łamię wszelkie zasady i jem wieczorem… owoce! Pomódlcie się za mnie ;) Powód jest jeden. Mieszanka, którą zaraz Wam zdradzę uzależnia. Zobacz więcej
Bernadetta
Bernadetta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Prawo do gotowania z pasją
Dżem z aronii

Dżem z aronii 1832

1
{{headerMessage}}
Dziś dzielę się z Wami przepisem na dżem, który wykombinował mój Teściu, a ja później odtworzyłam w swojej kuchni. Dżem z aronii z gruszką, jabłkiem, śliwką i brzoskwiniami. Świetne połączenie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pigwa to owoc, na który czekam cały rok. Ze względu na przetwory. Przede wszystkim za oczekiwaną przez wszystkich nalewkę z pigwy, a także konfiturę do herbaty. Poza wspomnianymi, w tym roku Zobacz więcej
{{headerMessage}}
sobie podmokłe tereny pomorza wschodniego. Przecier przypomina w smaku przetwory z żurawiny, ma intensywny słodki smak, przełamany kwaskowatą nutą. Konfiturę przygotujecie w dość prosty sposób. Owoce Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomarańcza
Akcja Przetwory - Slow Food Youth

Akcja Przetwory - Slow Food Youth 262

2
{{headerMessage}}
Niedawno wspólnie z innymi członkami Slow Food Youth przygotowywałam przetwory. Wybraliśmy kilka smaków ipomagając sobie nawzajemszybko poradziliśmy sobie z ich wykonaniem. Większość przepisów, z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wszystko co napisałam poprzednio o swoich przygotowaniach do świąt to prawda. Oprócz piernikowego ciasta na doroczne spotkanie z Joannami nie robiłam nic. Robię jednak jeszcze jeden wyjątek: Zobacz więcej
{{headerMessage}}
dodajemy cukier i dalej podsmażamy na niewielkim ogniu. Długość tego procesu zależy od Was. Wy decydujecie po jakim czasie konsystencja Was satysfakcjonuje (lecz musi to trwać nie mniej nic 15 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z rabarbaru pokrzywa - Sok z pokrzywy szczaw - Szczaw pasteryzowany w słoikach na zimę szparagi szpinak CZERWIEC agrest botwinka boćwina czereśnie - Dżem z czereśni koperek kwiaty czarnego bzu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jabłek.Jeszcze podczas smażenia miał cierpkawy smak,ale już po usmażeniu jest naprawdę pyszny.Ponoć przetwory z aronii powinno przygotowywać się po uprzednim przemrożeniu owoców.Mnie zapewniano,iż Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zakochałam się w żurawinie. Zakochałam się nie tylko ze względu na jej genialny, nieoczywisty smak, lecz także dlatego, że wszelkie przetwory z nią robi się błyskawicznie. Gdzieś wyczytałam, że Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Na półkach z przetworami mam swoich ulubieńców. Należy do nich dżem rabarbarowo-truskawkowy z różą i kardamonem, klasyczne trzydniowe konfitury z truskawek, powidła earl grey, czy konfitury morelowe z Zobacz więcej