przetwory z żurawiny czy trzeba pasteryzować

się kolejne :) Wszystkie przetwory są naturalne, bez konserwantów, sztucznych barwników, czy dodatków smakowych. Konfitury są pasteryzowane domowym sposobem, syropy to połączenie owoców i cukru w Zobacz więcej
Przy okazji śliwkowego ciasta postanowiłam zrobić też jakieś śliwkowe przetwory. Powidła mam jeszcze z zeszłego roku, więc może nie dżem... może coś bardziej wytrawnego... coś do pieczonego schabu Zobacz więcej
Przetwory przetwory przetwory! Uwielbiam sezon gromadzenia zimowych zapasów! Kiedy dookoła jest pełno pysznych i zdrowych owoców i warzyw... Każdego roku moja spiżarnia pęka w szwach :) Zachęcam zatem Zobacz więcej
cukierniczego (nie dotykamy dna). Przetwory żelują się w temperaturze ok. 103-105C. 2. Do dżemów używam niewielkiej ilości cukru i dlatego dodatkowo gorące słoiczki z dżemem pasteryzuję w piekarniku Zobacz więcej
składniki ok. 1h w 180st. Po ok. pól h wszystko dokładnie mieszamy i uważamy żeby się nie poparzyć. Po pierwszym pieczeniu dodajemy przyprawy oraz wcześniej przelaną wrzątkiem żurawinę, wszystko Zobacz więcej
Niedawno wspólnie z innymi członkami Slow Food Youth przygotowywałam przetwory. Wybraliśmy kilka smaków ipomagając sobie nawzajemszybko poradziliśmy sobie z ich wykonaniem. Większość przepisów, z Zobacz więcej
Wszystko co napisałam poprzednio o swoich przygotowaniach do świąt to prawda. Oprócz piernikowego ciasta na doroczne spotkanie z Joannami nie robiłam nic. Robię jednak jeszcze jeden wyjątek: Zobacz więcej
dodajemy cukier i dalej podsmażamy na niewielkim ogniu. Długość tego procesu zależy od Was. Wy decydujecie po jakim czasie konsystencja Was satysfakcjonuje (lecz musi to trwać nie mniej nic 15 Zobacz więcej
- Suszone płatki chabrów porzeczki - Konfitura z wiśni i czerwonej porzeczki - Kompot z porzeczek w słoikach na zimę - Kompot ze śliwek i porzeczek wiśnie - Konfitura z wiśni - Konfitura z wiśni i Zobacz więcej
jabłek.Jeszcze podczas smażenia miał cierpkawy smak,ale już po usmażeniu jest naprawdę pyszny.Ponoć przetwory z aronii powinno przygotowywać się po uprzednim przemrożeniu owoców.Mnie zapewniano,iż Zobacz więcej
Zakochałam się w żurawinie. Zakochałam się nie tylko ze względu na jej genialny, nieoczywisty smak, lecz także dlatego, że wszelkie przetwory z nią robi się błyskawicznie. Gdzieś wyczytałam, że Zobacz więcej
Na półkach z przetworami mam swoich ulubieńców. Należy do nich dżem rabarbarowo-truskawkowy z różą i kardamonem, klasyczne trzydniowe konfitury z truskawek, powidła earl grey, czy konfitury morelowe z Zobacz więcej
odrobinę galaretki i sprawdź czy szybko zastyga. Gotową galaretkę, gorącą, przełóż do wyparzonych słoików. Zakręć i postaw na 5 minut do góry dnem. Możesz też je pasteryzować dla pewności.. Galaretkę Zobacz więcej
wszystkie owoce są najbardziej soczyste, a aronia w większości miejsc jest już po pierwszych przymrozkach. Lećcie więc szybko na działki i zamykajcie się w kuchni. Co prawda myślałam, że już w tym Zobacz więcej
Pigwa to owoc, na który czekam cały rok. Ze względu na przetwory. Przede wszystkim za oczekiwaną przez wszystkich nalewkę z pigwy, a także konfiturę do herbaty. Poza wspomnianymi, w tym roku Zobacz więcej