przetwory z żurawiny czy trzeba pasteryzować

{{headerMessage}}
się kolejne :) Wszystkie przetwory są naturalne, bez konserwantów, sztucznych barwników, czy dodatków smakowych. Konfitury są pasteryzowane domowym sposobem, syropy to połączenie owoców i cukru w Zobacz więcej
gatita
gatita Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarne przygody Gatity
Chutney śliwkowy

Chutney śliwkowy 2060

0
{{headerMessage}}
Przy okazji śliwkowego ciasta postanowiłam zrobić też jakieś śliwkowe przetwory. Powidła mam jeszcze z zeszłego roku, więc może nie dżem... może coś bardziej wytrawnego... coś do pieczonego schabu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Surówka z cukinii i buraków W przecierze pomidorowym Dynia Marynowana Na słodko z anyżem Słodzik dyniowy z alkoholem Z żurawiną na słodko Fasolka szparagowa Marynowana Gruszka W occie Grzyby Grzyby z Zobacz więcej
KasiaJ
KasiaJ Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pełny talerz
Dżem truskawkowo-porzeczkowy

Dżem truskawkowo-porzeczkowy 178

0
{{headerMessage}}
cukierniczego (nie dotykamy dna). Przetwory żelują się w temperaturze ok. 103-105C. 2. Do dżemów używam niewielkiej ilości cukru i dlatego dodatkowo gorące słoiczki z dżemem pasteryzuję w piekarniku Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś przedstawiam Wam połączenie, które smakuje mi tak bardzo, że łamię wszelkie zasady i jem wieczorem… owoce! Pomódlcie się za mnie ;) Powód jest jeden. Mieszanka, którą zaraz Wam zdradzę uzależnia. Zobacz więcej
Bernadetta
Bernadetta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Prawo do gotowania z pasją
Dżem z aronii

Dżem z aronii 1835

1
{{headerMessage}}
wszystkie owoce są najbardziej soczyste, a aronia w większości miejsc jest już po pierwszych przymrozkach. Lećcie więc szybko na działki i zamykajcie się w kuchni. Co prawda myślałam, że już w tym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pigwa to owoc, na który czekam cały rok. Ze względu na przetwory. Przede wszystkim za oczekiwaną przez wszystkich nalewkę z pigwy, a także konfiturę do herbaty. Poza wspomnianymi, w tym roku Zobacz więcej
{{headerMessage}}
sobie podmokłe tereny pomorza wschodniego. Przecier przypomina w smaku przetwory z żurawiny, ma intensywny słodki smak, przełamany kwaskowatą nutą. Konfiturę przygotujecie w dość prosty sposób. Owoce Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomarańcza
Akcja Przetwory - Slow Food Youth

Akcja Przetwory - Slow Food Youth 266

2
{{headerMessage}}
Niedawno wspólnie z innymi członkami Slow Food Youth przygotowywałam przetwory. Wybraliśmy kilka smaków ipomagając sobie nawzajemszybko poradziliśmy sobie z ich wykonaniem. Większość przepisów, z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wszystko co napisałam poprzednio o swoich przygotowaniach do świąt to prawda. Oprócz piernikowego ciasta na doroczne spotkanie z Joannami nie robiłam nic. Robię jednak jeszcze jeden wyjątek: Zobacz więcej
{{headerMessage}}
dodajemy cukier i dalej podsmażamy na niewielkim ogniu. Długość tego procesu zależy od Was. Wy decydujecie po jakim czasie konsystencja Was satysfakcjonuje (lecz musi to trwać nie mniej nic 15 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
- Suszone płatki chabrów porzeczki - Konfitura z wiśni i czerwonej porzeczki - Kompot z porzeczek w słoikach na zimę - Kompot ze śliwek i porzeczek wiśnie - Konfitura z wiśni - Konfitura z wiśni i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
owoców jest konieczne,gdyż mają niesłychanie twardą skórkę i bez tego zabiegu soku raczej nie puszczą gdy puści sok rozpocząć smażenie.Moją smażyłam około 1,5 godziny jabłka obrac,pokroić w kostkę i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zakochałam się w żurawinie. Zakochałam się nie tylko ze względu na jej genialny, nieoczywisty smak, lecz także dlatego, że wszelkie przetwory z nią robi się błyskawicznie. Gdzieś wyczytałam, że Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Na półkach z przetworami mam swoich ulubieńców. Należy do nich dżem rabarbarowo-truskawkowy z różą i kardamonem, klasyczne trzydniowe konfitury z truskawek, powidła earl grey, czy konfitury morelowe z Zobacz więcej