przetworzone

„Przetworzona żywność” jest to teraz bardzo chwytliwe hasło w tematyce zdrowego odżywiania. Spróbujcie znaleźć choć jeden modny blog kulinarny, który nie zachwala kuchni opartej o produkty Zobacz więcej
/przepis Płatki owsiane górskie zalewamy wrzątkiem do napęcznienia. W dużej misce rozgniatamy jednego średniej wielkości banana. Dodajemy do niego płatki, jogurt naturalny, trochę oliwy, sodę Zobacz więcej
Ostatnio dotkliwie zainteresowałam się tematem żywności, oferowanej nam w sklepach. biorąc pod uwagę wszystkie środki, jakie obecnie stosuje się w produkcji, dochodzi się do wniosku, że właściwie Zobacz więcej
Na blogu pojawił się już jeden majonez, o tu. Ten, który proponuję Wam dziś jest wg mnie najbardziej zbliżony do oryginału, prosty oraz najmniej tłusty. Bazą jest co prawda silken tofu, które może być Zobacz więcej
Dużo się mówi w okresie poświątecznym na temat marnowania i wyrzucania żywności. W poniedziałek idę rano do pracy, mijam śmietniki na Placu Sebastiana, a tam na wierzchołku przepełnionych koszy - cały Zobacz więcej
Daktyle - najzdrowsze cukierki stworzone przez naturę • Surojadek Surojadek Zielone koktajle i soki. Blog o zdrowym odżywianiu. BLOG Przepisy Zielone koktajle POLECAM Wyciskarki do soków Wyciskarka Zobacz więcej
Cześć Niedługo zacznie się lato, a wraz z nim sezon na czereśnie. Jednym ze sposobów na "przetworzenie" tych owoców jest frużelina. Oryginalną wersję poniższego przepisu znajdziecie na stronie Zobacz więcej
Jeżyny również obrodziły w tym roku. Pierwsze już zebrane czekały w lodówce. Nie miałam za bardzo pomysłu co z nimi zrobić. Chociaż nie powiem, najbardziej za nami wino chodzi. Ale to może na kolejną Zobacz więcej
OdczarujGary
OdczarujGary Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
OdczarujGary
Domowe Przetwory

Domowe Przetwory 109

Wszystko o domowych przetworach PRZEPISY Przetwory to najsprytniejszy sposób na zatrzymanie smaku i letniego czasu. W słoikach i butelkach zamykamy dżemy, konfitury, marmolady, pikle, syropy, Zobacz więcej
Keczup z cukinii sprawdza się doskonale jako sos do pizzy, jako dodatek do naleśników meksykańskich czy chili con carne. Polecam Wam ten przepis, oczywiście możecie regulować smak keczupu dodając Zobacz więcej
Cześć W tym roku jeszcze nie jadłam własnych pomidorów. Niestety nie chcą dojrzewać. Wszystkie są zielone. :( Ale mam nadzieję, że to się wkrótce zmieni. Najczęściej pomidory z własnej działki Zobacz więcej
Słodko-kwaśne ogórki pachnące koperkiem i czosnkiem .Są chrupkie i jędrne ,dzięki temu że nie obieramy ich ze skórki.Nie tylko dobry dodatek do obiadu ale również świetna zagryzka na imprezę..:-) Zobacz więcej
Z moim mężem bardzo lubimy czosnek niedźwiedzi, chcemy też mieć go w użyciu gdy go zabraknie w wersji świeżej.Objadamy się dodając go wszystkiego do sałatki, zupy, pierogów, kanapek, pesto, Zobacz więcej
Otrzymałam od Cioci prezent - reklamówkę buraków, jabłek, papryk :) Część buraków przerobiłam znaczy się zamroziłam, z części zrobiłam zupę, ale i tak jeszcze zostało 3 kg ;o) R tylko powiedział - Zobacz więcej
ptasia78
ptasia78 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Coś niecoś
Czerwona porzeczka: przetwory

Czerwona porzeczka: przetwory 6432

Czerwone porzeczki znów obrodziły, ale w przeciwieństwie do poprzedniego roku, nie zostały zjedzone przez ptaszki. Poza sosem do sernika, część owoców, która nie została zjedzona na surowo, została Zobacz więcej
Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie z pasją
przetwory  - pomidory

przetwory - pomidory 11076

Czas na przetwory - wczorajszy poranek spędziłam robiąc kolejne słoiki z pomidorami. Jeśli chodzi o naszą rodzinkę to robiliśmy pomidory w całości i przeciery. Jednak ostatnio stwierdziliśmy, że Zobacz więcej
Bea
Bea Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bea w Kuchni
Figi - przetwory 2011

Figi - przetwory 2011 637

‚ To był jeden z moich pierwszych ‘wymyślanych’ dżemów. Gdy naście lat temu wpadłam w przetworowy szał, postanowiłam przygotować między innymi ‘słoiczkowe’ podarki na Święta (tamtego pamiętnego roku Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomarańcza
Slow Food Youth robi przetwory

Slow Food Youth robi przetwory 389

Lubię dobre jedzenie, czyli preferuję to co lokalne, świeże, nieprzetworzone, sezonowe. Potem się tym bawię i zmieniam w dania proste lub skomplikowane. ;-) Razem z grupą znajomych dzielimy się Zobacz więcej
Było już o suszonych pomidorkach - dziś o sałatce z zielonych!:)Wtrącę tylko, żewczoraj wysuszyłam kolejną, dwudziestokilogramową porcję, tym razem bez wydrążania środków a wkładając do piekarnika Zobacz więcej