Są pewne potrawy bez których ciężko by nam było wyobrazić sobie Wigilię, albo bez których Wigilia nie byłaby Wigilią. U mnie taką właśnie potrawą jest ryba. O ile wciągu roku jem w domu bardzo dużą
Zobacz więcej
Cześć =) Karp, to ryba, która w polskiej tradycji nierozerwalnie kojarzona jest z Wigilią i to właśnie wtedy większość z nas ją spożywa. Ja, jako miłośnik ryb, jem karpia bardzo często, średnio 2 razy
Zobacz więcej
Nie wiem jak Wy ale ja świąt nie wyobrażam sobie bez karpia. Czekam na nie cały rok:D. A Wy lubicie karpie? Jecie je w Wigilię? Składniki - kawałki karpia - cebula - sól - pieprz - mąka - jajko -
Zobacz więcej
Całe wieki nie jadłam karpia smażonego (nawet w Wigilię), ale z chęcią sięgam po duszonego lub pieczonego. Po pierwsze zdrowiej, po drugie smażenie zdecydowanie zajmuje więcej czasu (no, może tyle
Zobacz więcej
Zapominamy o nim na codzień wogóle chyba większość z nas zapomina na cały rok ,ze istnieje taka ryba jak karp, przypominamy sobie przed świetami ... i z pośpiechem biegniemy ażeby tylko nam nie
Zobacz więcej
Karp smażony to chyba moje ulubione danie wigilijne. Poza Wigilią jadam tę rybę niezwykle rzadko, zresztą tak samo jak większość Polaków. Nie wiem jak inni, ale ja po prostu wolę inne ryby chociaż ten
Zobacz więcej
Jedliście rybę gotowaną na parze? Brzmi dziwnie i nieco egzotycznie? My byliśmy przyzwyczajeni do smażonego karpia czy pstrąga. Wielką niespodzianką okazała się dla nas ryba na parze! Na któreś święta
Zobacz więcej
Sezon połowów w pełni, ryb pewnie nałowiliście też pełno więc czemu by nie zrobić z takiego karpika zupkę? Wyśmienita gęsta zupa. Nie wali mułem i nie jedzie rybą na kilometr. Pożywne sycące danie, no
Zobacz więcej
Pieczona sarnina - Dziczyzna - DeliciousEating - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU DeliciousEating Pieczona sarnina (08.01.2014)Tradycyjna zupa ogórkowa (03.01.2014)Zupa rybna z karpia
Zobacz więcej
Jak rozpoznać czy karp jest świeży? - Skóra karpia powinna wyglądać świeżo i ładnie, nie może być pokryta klejącym śluzem. - Skrzela karpia powinny być czerwone i nie mogą być pokryte gęstymśluzem
Zobacz więcej
Klasyka kuchni polskiej - lin w smietanie.Ponoc zadna inna ryba nie pasuje do sosu smietanowego jak lin wlasnie.Ma bardzo smaczne,delikatne ,biale i raczej chude mieso.Ryba bardzo podobna w smaku do
Zobacz więcej
Smażony karp wigilijny. I jak odpowiednio przygotować rybę. Gotuję, bo lubię o autorzeo bloguwspółpracaksięga gościnapisz do mniePhotography by Kasia Szablon tego bloga poczyniła EmiliaSzablony by
Zobacz więcej
Ja do tej pory karpia jadłam tylko w Święta i tak mi się kojarzył. Karp smażony w tradycyjnej panierce to danie, na które czekam cały rok, aż do grudnia, bo pewnie jakby się go jadło częściej nie
Zobacz więcej
Sposobów na przygotowanie karpia na Wigilię jest pewnie tyle ile kucharzy. Bez względu jednak na to, co finalnie zamierzamy zrobić z karpiem warto rybę zamarynować. Nie jest to trudne, ale warto to
Zobacz więcej
Odkąd sięgam pamięcią, tradycyjny karp zawsze gościł napolskiej Wigilii wmoim domu. Aleco mówi tradycja? … że, nastole wigilijnym powinna znaleźć się ryba! Koniec, kropka. Ryba tostary chrześcijański
Zobacz więcej
Karp jest jednym z moich faworytów na wigilijnym stole. 1. Karpia dokładnie czyścimy . 2. Następnie kroimy go w dzwonki 3. Dzwonki posypujemy dokładnie przyprawą do ryb i Vegetą i pozostawiamy na dwie
Zobacz więcej
W mojej rodzinie karp na stole wigilijnym to podstawowe danie. Zapiekana ryba z cebulą smakuje wybornie i mniej "mulisto" ;). Przepis mojego dziadka - Romusia :) Składniki: 1 karp 6 dużych cebul olej
Zobacz więcej
Zupa rybna z karpia - Święta Bożego Narodzenia! - DeliciousEating - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU DeliciousEating Zupa rybna z karpia (30.12.2013)Schab ze śliwką (30.12.2013)Karp
Zobacz więcej
Opis: Zupę rybną odkąd pamiętam, gotuje się u nas na Wigilię i wtedy też najbardziej nam smakuje. Jako dziecko niezbyt mi smakowała, później była już znośna, a dziś nie wyobrażam sobie bez niej
Zobacz więcej
Amur bardzo dobrze nadaje się do obiadu , można podawać go z ziemniakami. Ja również często zastępuje nim wigilijnego karpia. Cały sekret potrawy tkwi w mleku i cebuli, które nie dość, że nadają
Zobacz więcej