przypalona konfitura z czarnej porzeczki

szybko się przypali, a środek serka nie zdąży się rozpuścić. Jeśli nie mamy żurawiny, może być konfitura lub dżem z czarnej porzeczki. Pycha :) Przepis na tą pyszną przystawkę mam od siostry Anetki. Zobacz więcej
Składniki: na kilo owoców czarnej porzeczki pół kilo cukru Owoce płuczemy a następnie dokładnie oczyszczamy z gałązek i listków. Mieszamy owoce z cukrem w rondelku i wstawiamy na małym ogniu. Kiedy Zobacz więcej
W ogródku dojrzewają owoce więc trzeba je przetworzyć i zatrzymać trochę lata przynajmniej w słoikach. Konfiturę z czarnej porzeczki robię co roku. Dodaję do herbaty lub do przełożenia ciast. Jest Zobacz więcej
Wczoraj była konfitura z czarnej porzeczki, więc dzisiaj przyszedł czas na czerwoną. Konfiturę robiłam identycznie jak tą z czarnej, z tym że dałam trochę więcej cukru, bo na kilogram owoców użyłam Zobacz więcej
Uwielbiam konfiturę z czarnych porzeczek, ale nienawidzę ich obierać. Jednak warto się pomęczyć dla tego cudownego słodko-cierpkiego smaku. Konfiturę najczęściej najczęściej wykorzystuję w tortach: w Zobacz więcej
kosteczek. Można je zrobić z samej kaszy manny i podać z jogurtem naturalnym i owocami, a można pokusić się o szaleństwo i do wody dodać różnokolorowe dżemy, zrobić dzień kostek fioletowych (z Zobacz więcej
Prawdziwa konfitura z malin… obłędna, słodka, ale nie jest mdląca, lekko kwaskowa. Gęsta, ale nie sztywna. Niedawno przedstawialiśmy Wam przepis na prawdziwą konfiturę z czarnych porzeczek pisząc, że Zobacz więcej
Jak byłam dzieckiem to w spiżarni u Mamy był dżem: truskawkowy, czereśniowy, z agrestu, czarnej porzeczki i mirabelek. Trzy kompoty: truskawka, śliwka i gruszka, powidła śliwkowe i kilka sałatek z Zobacz więcej
melocoton
melocoton Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bardzo słodkie
Drugie urodziny ♥

Drugie urodziny ♥  77

0
babeczek/ 170g zimnego masła 2 żółtka 60g cukru pudru szczypta soli skórka starta z 1 cytryny 150g mąki pszennej + 130g mąki orkiszowej 400-450g serka homogenizowanego waniliowego 1 łyżka żelatyny Zobacz więcej
kupiłam kilogram świeżych czarnych porzeczek. Część MUSIAŁAM zjeść natychmiast z jogurtem naturalnym, a gdy nasyciłam pierwszy porzeczkowy głód rozpoczęłam pichcenie. Nigdy wcześniej nie robiłam sama Zobacz więcej
porcja. Składniki: 275 g mąki 1/2 kostki margaryny Kasia (czyli 125 g) 2 jajka (1 do ciasta + 1 roztrzepane do smarowania przed pieczeniem) 25 g świeżych drożdży 1/3 szklanki ciepłego mleka 1/2 Zobacz więcej
pieczenia 150 g miękkiego masła 100 g cukru 50 g masy marcepanowej 1 jajko Ozdobny brzeżek z marcepanu: 250 g masy marcepanowej 1 jajko 50 g cukru Ponadto: 100 g galaretki żurawinowej (można dać dżem Zobacz więcej
Za ćwikłą przepada przede wszystkim M. toteż od czasu do czasu pojawia się ona w porze obiadu. Nie inaczej było i tym razem kiedy to wylądowała w towarzystwie grillowanej piersi z kurczaka oraz Zobacz więcej
zabrać do pracy i już problem jednej z pięciu porcji warzyw mamy rozwiązany czas przygotowania: 2,5 h stopień trudności: łatwe SKŁADNIKI (4 – 6 osób): 3 buraki średniej wielkości 1 duże jabłko 1 Zobacz więcej
sofii14
sofii14 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kulinarnegraffiti
Pani Walewska

Pani Walewska 241

0
ekstraktu waniliowego Składniki na wierzch: • 120 g płatków migdałowych • 1 słoiczek konfitury z czarnejporzeczki (ok. 250 g) Robimy ciasto: Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy, ewentualnie Zobacz więcej
mysza75
mysza75 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wesoła kuchnia
Miodownik z różą

Miodownik z różą 79

1
Palma z murzynkiem Bielmar 3 łyżki miodu naturalnego szczypta cynamonu 1 łyżeczka sody masa: 1/2 litra mleka 4 łyżki kaszki manny 250 gram Palma z murzynkiem Bielmar 1/2 szklanki cukier kryształ 1/2 Zobacz więcej
, warstwa ganache z mlecznej czekolady). No i jest bardzo słodkie...:) Do ganache użyłam mlecznej czekolady, jest słodsza niż gorzka, wy możecie użyć gorzkiej. Do przygotowania ciasta użyłam: na spód: Zobacz więcej
Spieszcie się na targ i zakupcie czarną porzeczkę póki jeszcze jest! W zeszłym roku niestety przegapiłam ją, pewnie przez wakacyjny wyjazd i niestety nie miałam ani jednego domowego słoika Zobacz więcej
. KONFITURA 1 szklanka owoców czarnej porzeczki (u mnie mrożone) 1 szklanka pokrojonego rabarbaru świeżego cukier brązowy do smaku (około 1 szklanka) Owoce przełóż do rondla zasyp cukrem i odstaw na Zobacz więcej
Prawdziwe konfitury z czarnej porzeczki. Ukochany smak z dzieciństwa zamknięty w słoiczku. Nieco kwaśny, nieco słodki, pełen słońca. Czarne porzeczki kocham w każdej postaci, jednak to właśnie bez Zobacz więcej