Przepis na przyprawy do tłuszczu gęsiego

zewa
zewa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ewa w kuchni
Gęś pieczona

Gęś pieczona 10276

Gęsina to drób, który nie co dzień gości na naszych stołach. Jeżeli nie mamy możliwości spożywania jej często to warto przygotować ją chociaż na Święta. Pieczona gąska jest pyszna, ale tłuszczu jaki Zobacz więcej
Mątewka
Mątewka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenne algorytmy
Pasztet z gęsi

Pasztet z gęsi 8040

Pierwsze pasztety robiłam z aptekarską dokładnością, musiało być takie a nie inne mięso i co do grama. Przepisy analizowałam, testowałam, wychodziło różnie choć czasami były udziwnione: a to Zobacz więcej
Z okazji Narodowego Święta Niepodległości postanowiłam wskrzesić powiedzenie, że "Na świętego Marcina najlepsza gęsina." Gęsina to smaczne, ciemne mięso o przyjemnym aromacie. Polska gęś owsiana jest Zobacz więcej
O konfitowaniu mówimy wtedy, gdy przygotowujemy mięso w ten sposób, że leży ono w tłuszczu w niskiej temperaturze aż zmięknie. Udka kacze przygotowane w gęsim tłuszczu mogą być przechowywane nawet Zobacz więcej
bagatelka
bagatelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pychotka
Gęś pieczona

Gęś pieczona 7866

Szczerze muszę przyznać, że pierwszy raz przyrządzałam i w ogóle jadłam gęś. Ale muszę również przyznać, że jej smak bardzo przypadł mi do gustu :) Niestety rzadko na co dzień jadamy gęś ale warto to Zobacz więcej
Nogi gęsi zamiast pieczenia, czy gotowania można też konfitować, czyli gotować w tłuszczu. Oczywiście najlepszym tłuszczem będzie tłuszcz gęsi, ale jeżeli nie mamy go, można użyć masło lub olej Zobacz więcej
Składniki: gęsi tłuszcz 20 dag, cebula 1 średnia, kapusta czerwona 1 średnia, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cukier 2 łyżki, ocet jabłkowy 1 łyżka, mąka pszenna 1 łyżka kapustę Zobacz więcej
Uczę się ziół. To bardzo pożyteczna wiedza. Zaczęłam od rozróżniania zaledwie kilku używanych w kuchni, takich jak mięta, tymianek, bazylia, natomiast łąka stanowiła dla mnie wielką tajemnicę. Ale na Zobacz więcej
Zaskakująco delikatne. Tak przygotowane udka, zanurzone w tłuszczu można przechowywać kilka dni, nawet po za lodówką, a w lodówce … ponoć kilka miesięcy…. 6 udek kaczych, 1 kilogram tłuszczu kaczego Zobacz więcej
Co jakiś czas następuje atak na tłuszcze zwierzęce.Wmawianam się, że tłuszcze odzwierzęce to winowajcy złego cholesterolu, chorób cywilizacyjnych i otyłości. Dla mnie nic bardziej mylnego. Wszystko to Zobacz więcej
Rosół - królowa polskich zup. To chyba jedna z najbardziej popularnych, a jednocześnie bardzo prostych potraw. Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu. W listopadzie warto Zobacz więcej
Confit to stara metoda przygotowywania i konserwowania żywności w tłuszczu, pochodząca z Francji. Była znana także w kuchni staropolskiej. Dawniej korzystali z niej głównie ubodzy dziś to wykwintna Zobacz więcej
Gutek
Gutek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowy prawie na wszystko...
Rosół z gęsi

Rosół z gęsi 1907

Rosołek dobra rzecz! Zwłaszcza kiedy zimno, wietrznie i wszyscy dookoła chodzą zasmarkani. Rosół niby zalicza się do zup, ale... no właśnie, nie jest to zwykła zupa. To jest królowa zup! Pierwszy raz Zobacz więcej
Dzisiaj druga propozycja na pieczoną gęś. Tym razem proponuję zapiec uda z gęsi w kapuście kiszonej. Danie jest wyjątkowo dobre bo mięso z gęsi bardzo dobrze łączy się z kiszoną kapustą ( jest Zobacz więcej
W poście z dnia 28.10.2014 „piekliśmy” razem na moim blogu GĘŚ FASZEROWANĄ: http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/pieczona-ges-faszerowana/ W trakcie pieczenia wytopiła się z „ptaszora” dość spora Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Pierś gęsi duszona w cydrze

Pierś gęsi duszona w cydrze 1516

Nie wszyscy lubią, gdy po upieczeniu mięso jest różowe, nie mówiąc o lekko krwistym. Dlatego proponuję pierś z gęsi duszoną. 2 piersi z gęsi, 500 ml cydru, kawałek cynamonu, 5 goździków, 2 owoce ziela Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Pierś gęsi z czereśniami

Pierś gęsi z czereśniami 1159

2 piersi z gęsi, 1 kg ciemnych czereśni, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, gałązką rozmarynu, sól, pieprz, 1 łyżka miodu, Najlepiej gdy pierś z gęsi jest lekko zmrożona. Piersi oczyścić, umyć, Zobacz więcej
rosół: korpus z gęsi, włoszczyzna, sól, 2 jagody jałowca, 4 ziarna pieprzu czarnego, 4 ziarna ziela angielskiego, mała gałązka rozmarynu, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, cebula pierożki: 3 Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Kiełbasa z gęsi

Kiełbasa z gęsi 664

Kiełbasa z gęsi Surowce, przyprawy i materiały pomocnicze: - mięso z gęsi 2,5 kg (z piersi, ud) - mięso wieprzowe kl. II 1,5kg (np. z karkówki) - mięso wieprzowe kl. III 1kg (np. z golonek) - tłuszcz Zobacz więcej