przyprawy do tłuszczu gęsiego

3-4 owoce jałowca, pieprz młotkowany, sól, tłuszcz z gęsi – około kilograma, 400 g mieszanki owoców suszonych - śliwki, morele, jabłka, 600 ml czerwonego wytrawnego wina, Uda gęsi natrzeć przyprawami, Zobacz więcej
Nie wszyscy lubią, gdy po upieczeniu mięso jest różowe, nie mówiąc o lekko krwistym. Dlatego proponuję pierś z gęsi duszoną. 2 piersi z gęsi, 500 ml cydru, kawałek cynamonu, 5 goździków, 2 owoce ziela Zobacz więcej
Zaskakująco delikatne. Tak przygotowane udka, zanurzone w tłuszczu można przechowywać kilka dni, nawet po za lodówką, a w lodówce … ponoć kilka miesięcy…. 6 udek kaczych, 1 kilogram tłuszczu kaczego Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Królik confit

Królik confit 2367

1
do lodówki. Do naczynia do zapiekania włożyć pozostałe przyprawy, królika i zalać ciepłym tłuszczem. Tłuszczu musi być tyle aby przykryć mięso. Naczynie przykryć papierem do pieczenia przyciętym do Zobacz więcej
Składniki: 4-6 przepiórek 8-12 kalifornijskich śliwek suszonych (dorodnych) 4-6 długich plasterków boczku Sól, pieprz, curry, białe wino Smalec gęsi (z poprzedniego pieczenia drobiu) Przygotowanie: Zobacz więcej
Gyogyszerar
Gyogyszerar Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W przyprawach
Pierniczki

Pierniczki 456

1
Bardzo prosty i pyszny przepis mojej prababci na pierniczki. Składniki: 1 kg miodu 1/2 kg cukru 1/2 kg masła 200 g tłuszczu (smalcu najlepiej gęsiego) 2 kg mąki 4 żółtka 250 g kakao 3 paczki Zobacz więcej
comber z jelenia, 5 jagód jałowca, 4 owoce ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu czarnego, tłuszcz do smażenia (np. smalec z gęsi), 2 gałązki rozmarynu, siano, Comber z jelenia umyć, osuszyć, oczyścić Zobacz więcej
1 kg mięsa na gulasz z jelenia, 3 cebule, 6 ziaren pieprzu czarnego, 5 owoców ziela angielskiego, 4 jagody jałowca, 400 ml bulionu wołowego, mąka do oprószenia mięsa, tłuszcz do smażenia, sól 50 g Zobacz więcej
comber z jelenia, 5 jagód jałowca, 4 owoce ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu czarnego, tłuszcz do smażenia (np. smalec z gęsi), 2 gałązki rozmarynu, siano, Comber z jelenia umyć, osuszyć, oczyścić Zobacz więcej
1 kg mięsa na gulasz z jelenia, 3 cebule, 6 ziaren pieprzu czarnego, 5 owoców ziela angielskiego, 4 jagody jałowca, 400 ml bulionu wołowego, mąka do oprószenia mięsa, tłuszcz do smażenia, sól 50 g Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Kaczka konfitowana

Kaczka konfitowana 244

1
kaczka, 12 goździków, 2 torebki kardamonu, 3 gwiazdki anyżu, 1 łyżeczka cynamonu, sól, tłuszcz – ok. 2 kg* Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć Zobacz więcej
Inspiracją był przepis Jamiego Olivera. Jednak trudno mówić o inspiracji skoro od zawsze piekę ziemniaki z dodatkiem rozmarynu i czosnku, ale wykorzystałam do nich tłuszcz gęsi jak On zaleca. I to był Zobacz więcej
Dobry rosół to podstawa. Ostatnio rozsmakowałam się w rosole z gęsi oraz kaczki. Mięso z rosołu oraz włoszczyznę wykorzystałam do pasztetu czy raczej pasty z gęsi. Świetnie smakuje na kanapce lub jako Zobacz więcej
Pierś dzielę na zgrabne kotlety. Każdy przyprawiam i odstawiam na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie kolejno je obsmażam na rozgrzanym tłuszczu ( u mnie smalec gęsi). Układam w naczyniu Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Bażant konfitowany

Bażant konfitowany 11

0
bażant, 8 jagód jałowca, 8 ziaren pieprzu czarnego, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 liść laurowy, gałązka rozmarynu, tłuszcz (u mnie gęsi, może być masło lub dobry olej), Bażanta oskubać z pozostałości Zobacz więcej
kaczki poprawia się w trakcie przechowywania. Przed podaniem wyjmujemy nogi ze smalcu, oskrobujemy z resztek tłuszczu i przyrządzamy, np. pieczemy. Można z kaczki przygotować tzw. rillette (czytaj: Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Pierś gęsi z grilla

Pierś gęsi z grilla 1762

0
4 piersi z gęsi, 2 płatki gwiazdki anyżu, 8 goździków, 6 ziaren pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki nasion kolendry, sól 400 g czarnej porzeczki, 150 ml czerwonego wytrawnego wina, 2 goździki, 4 nasiona Zobacz więcej
Gęsina najlepiej smakuje jesienią. Z wygody najczęściej kupuję udka, gdyż można je szybko przygotować. Po pieczeniu poza mięsem zawsze zostaje dużo pysznego tłuszczu, który można wykorzystać jako bazę Zobacz więcej
Przepis dość stary i chyba bardzo popularny na początku XX wieku, gdyż pojawia się w większości książek kucharskich z tamtego okresu. Minimalnie oczywiście zmodyfikowany :) 1 kg mięsa z jelenia na Zobacz więcej
Kupiłam sporą pierś z gęsi. Pewnie we wcześniejszych latach upiekła bym ją w całości i nie było by problemu, ale dziś przeraziła mnie jej wielość , choć ważyła zaledwie ok. 1,2 kg . Burza mózgu co mam Zobacz więcej