przysmak słowiański

Piernik ten przygotowuje się 2-6 tygodni przed świętami. Długo leżakuje, dojrzewa, kusi. I stanowi pierwszą /pomijając wystawy sklepowe/ zapowiedź cudownego czasu bożonarodzeniowego. Szymanderska: Zobacz więcej
Latem robione, w zimie jedzone. Nie wyobrażam sobie polskiej kuchni bez kiszonych ogórków. Cała wschodnia Europa je kiszone ogórki, aż po Niemcy, gdzie uprawą i kiszeniem ogórków na terenach Zobacz więcej
Kindziuk – ten słowiański przysmak ma dość ostry i pieprzny smak.W Polsce wędlina jest dziś łatwo dostępna, ponieważ produkują go również rodzime firmy wędliniarskie, choć oryginalnie wywodzi się z Zobacz więcej
autorka: zufik | blog: zufikowo Pasta z bakłazana czyli baba ghanoush autorka: Ela Ma | blog: potrawy półgodzinne Falafel autorka: smakujmy.pl | blog: smakujmy.pl Turecka klasyka: kısır, czyli Zobacz więcej
królewski stół na Wawelu. W przedwojennej Polsce pojawienie się w witrynach stołecznych cukierni ustrojonego cukrowymi kwiatami sękacza było nieomylnym zwiastunem zbliżającej się Wielkanocy. Zobacz więcej
z naszych stołów. Jagły to kasza z prosa, która była przysmakiem kuchni staropolskiej i słowiańskiej. Jednak popularność ziemniaków usunęła w cień tak cenione przez nas kasze. Wszystko jednak się Zobacz więcej
FoodTrek
FoodTrek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
FoodTrek
Kulebiak z mięsnym farszem

Kulebiak z mięsnym farszem 145

2
masełko z niego jak te łzy, bo to nadzienie tłuste, soczyste, z jakiem, z dróbkami cebulą. Mam nadzieję, że właśnie pociekła wam ślinka ;) Wielkanoc to znakomita okazja do przygotowania tego Zobacz więcej
najrozmaitszych warzyw a nawet owoców. Najczęściej są to pomidory, ogórki, rzodkiewka. Bazą każdego słowiańskiego chłodnika jest zsiadłe, wiejskie mleko, którego wg słynnej kucharki, Magdy Gessler w Zobacz więcej
Kuchnia polska z irlandzką spotyka się, kiedy mówimy o ziemniakach i kapuście. Oba warzywa cieszą się taką samą popularnością i mnogością zastosowań i w Polsce, i w Irlandii. Irlandczycy jednak swojej Zobacz więcej
będzie dyskutował. Nazwisko profesora przewijało się przez wszystkie lata studiów polonistycznych, zaczynając od opowieści, jak Brückner odnalazł Kazania świętokrzyskie, rozwalając okładkę kodeksu w Zobacz więcej
się tam z południowo słowiańskimi gustami i zwyczajami oraz zachodnioeuropejskim wyrafinowaniem. O ludziach zamieszkujących Bałkany mówi się, że mają gorącą krew przez swoją wieloetniczność i Zobacz więcej
fotografie oraz pisane źródła historyczne informują o wykorzystywaniu źródeł solankowych począwszy od VII-VIII wieku. Źródła te wypływały po obu brzegach Parsęty. Otoczenie prawobrzeżnych źródeł Zobacz więcej
na kolejkę linową, która miała zwieźć nas na dół i kupiliśmy pieczony na węglach węgierski kurtosz. Był gorący, miękki w środku, na zewnątrz chrupki i cynamonowy. Pycha. Objadaliśmy się kaszkawałem, Zobacz więcej
kuchni podlaskiej. Pierogi – przysmak pochodzący z Chin, znany w całym niemal świecie, jest także typowym daniem kuchni podlaskiej o bardzo starym rodowodzie. Piróg, perog, pyroh, piroggen w tradycji Zobacz więcej
Greta
Greta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
winegreta
Tort jagodowy – tort gitara

Tort jagodowy – tort gitara 470

0
na ... ~bernikula: Kurki i ser pleśniowy- pyyycha! ~Kuchnia i Podróże: Pyszne danie, uwielbiam kurki :-)A do mnie zapraszam na makaron z borowikami Zobacz więcej
OKRES PRZEDŚWIĄTECZNY * Targi Wielkanocna na Rynku Głównym w Krakowie To święto producentów i smakoszy regionalnych potraw. Przybliża mieszkańcom Krakowa i turystom bogate dziedzictwo kulinarne Zobacz więcej
zapiekanych pod warstwą kruszonki. Kwaskowaty warzywny przysmak na ogół spotykamy po uprzednim ugotowaniu, dodany do ciast i deserów. Bywa także marynowany, suszony i zalewany sokiem owocowym. Zobacz więcej
określeniem. Tłumacząc czym są kopytka, kelnerzy odpowiadają, że to „polski rodzaj gnocchi, tylko inaczej gotowany”. Do pierogów kucharze przygotowują różne okrasy, bo bez nich danie byłoby niepełne. Zobacz więcej
genueńską, zwiedzałam każdy kościół, zabytek, pałac arystokracki, muzea oraz zajadałam się przeróżnymi przysmakami kuchni genueńskiej! Fajnie było! Sufit w kościle św. Łukasza Jak to się stało, że Zobacz więcej
niestety widzę wiecej komarów niż pszczół..). Z kwiatów lipy można wytwarzać wiele przysmaków: miód lipowy, lipowe lody, panna cottę, tradycyjną herbatkę.. tym jednak zajmiemy się w innych postach. Zobacz więcej