przysmak słowiański

{{headerMessage}}
Piernik ten przygotowuje się 2-6 tygodni przed świętami. Długo leżakuje, dojrzewa, kusi. I stanowi pierwszą /pomijając wystawy sklepowe/ zapowiedź cudownego czasu bożonarodzeniowego. Szymanderska: Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Latem robione, w zimie jedzone. Nie wyobrażam sobie polskiej kuchni bez kiszonych ogórków. Cała wschodnia Europa je kiszone ogórki, aż po Niemcy, gdzie uprawą i kiszeniem ogórków na terenach Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kindziuk – ten słowiański przysmak ma dość ostry i pieprzny smak.W Polsce wędlina jest dziś łatwo dostępna, ponieważ produkują go również rodzime firmy wędliniarskie, choć oryginalnie wywodzi się z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
autorka: zufik | blog: zufikowo Pasta z bakłazana czyli baba ghanoush autorka: Ela Ma | blog: potrawy półgodzinne Falafel autorka: smakujmy.pl | blog: smakujmy.pl Turecka klasyka: kısır, czyli Zobacz więcej
LeMoniada
LeMoniada Obserwuj blogaObserwujesz bloga
LeMoniada
Mazurski sękacz i inne łakocie

Mazurski sękacz i inne łakocie 173

0
{{headerMessage}}
Sękacz - "Leksykon sztuki kulinarnej" M. E. Halabańskiego podaje, że jest to wypiek z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego z dodatkiem śmietanki, smażonej skórki pomarańczowej i ewentualnie substancji Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z naszych stołów. Jagły to kasza z prosa, która była przysmakiem kuchni staropolskiej i słowiańskiej. Jednak popularność ziemniaków usunęła w cień tak cenione przez nas kasze. Wszystko jednak się Zobacz więcej
FoodTrek
FoodTrek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
FoodTrek
Kulebiak z mięsnym farszem

Kulebiak z mięsnym farszem 147

2
{{headerMessage}}
masełko z niego jak te łzy, bo to nadzienie tłuste, soczyste, z jakiem, z dróbkami cebulą. Mam nadzieję, że właśnie pociekła wam ślinka ;) Wielkanoc to znakomita okazja do przygotowania tego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
najrozmaitszych warzyw a nawet owoców. Najczęściej są to pomidory, ogórki, rzodkiewka. Bazą każdego słowiańskiego chłodnika jest zsiadłe, wiejskie mleko, którego wg słynnej kucharki, Magdy Gessler w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kuchnia polska z irlandzką spotyka się, kiedy mówimy o ziemniakach i kapuście. Oba warzywa cieszą się taką samą popularnością i mnogością zastosowań i w Polsce, i w Irlandii. Irlandczycy jednak swojej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
będzie dyskutował. Nazwisko profesora przewijało się przez wszystkie lata studiów polonistycznych, zaczynając od opowieści, jak Brückner odnalazł Kazania świętokrzyskie, rozwalając okładkę kodeksu w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
w okolicy Osijeku. To miejsce gdzie stykają się na mapie różne kraje: Węgry, Serbia, Chorwacja, Bośnia i Hercegowina. Każdy kraj autonomiczny, podkreślający swoją odrębność a jednak tak bardzo Zobacz więcej
{{headerMessage}}
w historii kulinarnej świata. Nic więc dziwnego, że i kołobrzeska solanka pomogła stworzyć najlepsze ogórki kiszone w Polsce. Ogórki z Kołobrzegu są wpisane na listę produktów regionalnych i są tym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, kukurydza, patisonki, czosnek, cebulki, salatki, buraczki. Przetwory na długą, karpacką zimę. W jednej z restauracji polecono nam talerz warzyw konserwowych jako sałatkę. Byliśmy początkowo Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kuchni podlaskiej. Pierogi – przysmak pochodzący z Chin, znany w całym niemal świecie, jest także typowym daniem kuchni podlaskiej o bardzo starym rodowodzie. Piróg, perog, pyroh, piroggen w tradycji Zobacz więcej
Greta
Greta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
winegreta
Tort jagodowy – tort gitara

Tort jagodowy – tort gitara 480

0
{{headerMessage}}
wycięty karton w kształcie gitary i tak okroić gitarę. Należy odciąć prosty kawalek na „rączkę” i dołożyć do wyciętej formy. Masę można zrobić samemu lub kupić gotową. kolory uzyskuje się dzięki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
OKRES PRZEDŚWIĄTECZNY * Targi Wielkanocna na Rynku Głównym w Krakowie To święto producentów i smakoszy regionalnych potraw. Przybliża mieszkańcom Krakowa i turystom bogate dziedzictwo kulinarne Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zapiekanych pod warstwą kruszonki. Kwaskowaty warzywny przysmak na ogół spotykamy po uprzednim ugotowaniu, dodany do ciast i deserów. Bywa także marynowany, suszony i zalewany sokiem owocowym. Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
codogara
Gospoda Jamneńska – Recenzja

Gospoda Jamneńska – Recenzja 93

0
{{headerMessage}}
określeniem. Tłumacząc czym są kopytka, kelnerzy odpowiadają, że to „polski rodzaj gnocchi, tylko inaczej gotowany”. Do pierogów kucharze przygotowują różne okrasy, bo bez nich danie byłoby niepełne. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
genueńską, zwiedzałam każdy kościół, zabytek, pałac arystokracki, muzea oraz zajadałam się przeróżnymi przysmakami kuchni genueńskiej! Fajnie było! Sufit w kościle św. Łukasza Jak to się stało, że Zobacz więcej
{{headerMessage}}
niestety widzę wiecej komarów niż pszczół..). Z kwiatów lipy można wytwarzać wiele przysmaków: miód lipowy, lipowe lody, panna cottę, tradycyjną herbatkę.. tym jednak zajmiemy się w innych postach. Zobacz więcej