Przepis na przystawka

Anettka87
Anettka87 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchcikownia
Przystawki z tortilli

Przystawki z tortilli 1327

TORTILLA I paczka tortilli serek almette (może być każdy twarożek, który pozwoli nam zlepić tortillę) szynka w plasterkach (dowolny rodzaj, może być zwykła gotowana szynka albo szynka parmeńska) Zobacz więcej
Skończyły się Święta, teraz na blogach zaczynają się pojawiać wszelkiego rodzaju przystawki, przekąski, zakąski i różnego rodzaju przepisy, które mogą pojawić na stole w Sylwestra. Ja proponuję Zobacz więcej
Dziś szybki przepis na przystawkę. Oczywiście w sezonie szparagowym jest dużo tańsza, ale ja ją robię także o tej porze. Kupuje gotowe szparagi w słoikach i gotowe. Składniki słoik szparagów szynka Zobacz więcej
Gotuj z Misiem
Gotuj z Misiem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z Misiem
Przystawki z cukinią

Przystawki z cukinią 528

Zainspirował mnie przepis, który znalazłem w Internecie. Była to przystawka z grillowanej cukinii i kaszanki udekorowanej ketchupem. Ponieważ nie wszyscy lubią kaszankę, postanowiłem część przystawek Zobacz więcej
kuchnia kachny
kuchnia kachny Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Kachny
przystawki na imprezę

przystawki na imprezę 5625

Nie tak dawno temu podawałam przykład fantastycznej przystawki na imprezę. O tu. Na dziś kolejne propozycje na przystawki. Tym razem bukiet warzyw i do tego dip :) Bardzo prosto, bardzo zdrowo, bardzo Zobacz więcej
Łosoś wędzony - przystawka Łosoś wędzony na zimno prosto z Norwegii, z cytryną i sosem jogurtowym. Składniki: łosoś wędzony (dowolna ilość z filetu) sos do ryby (jogurt 3 łyżeczki, majonez 1 łyżeczka, Zobacz więcej
vesenka
vesenka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Fabryka Przepisów
Przystawka z łososia

Przystawka z łososia 2817

To jedna z moich ulubionych przystawek. Łatwo ją przygotować, dobrze smakuje, a przy tym wygląda dość efektownie Po prostu, przystawka z łososia. Składniki Łosoś wędzony ( plastry ) – 200g Serek Zobacz więcej
gotujzkasia
gotujzkasia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z Kasią
Bakłażonowe przystawki

Bakłażonowe przystawki 763

Bakłażanowe przystawki 24 wtorek lip 2012 Autor: Kasia, w kategorii: przekąski Plasterki bakłażana i warzywny farsz zapieczone pod serkiem. Składniki: - 1 bakłażan - oliwa - sos pomidorowo – Zobacz więcej
najsmaczniejsze
najsmaczniejsze Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
najsmaczniejsze.pl
Przystawki sylwestrowe

Przystawki sylwestrowe 6049

Noc sylwestrowa coraz bliżej, a tydzień bardzo pracowity, jeśli nie macie czasu na długie przygotowywania dań to proponowane przystawki są w sam raz dla Was. Ich zaletą jest nie tylko to, że bardzo Zobacz więcej
Pewnie wielu z Was korzysta z naczyń żeliwnych i ceramicznych francuskiej firmy Staub (obecnie grupa Zwilling J.A. Henckels), ale w nasze ręce trafiły stosunkowo niedawno. Zaczęliśmy od zestawu do Zobacz więcej
Gotuj z Misiem
Gotuj z Misiem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z Misiem
Sałatki i przystawki

Sałatki i przystawki 2568

Farfale z wędzoną makrelą Śledź z jabłkiem Warkoczyki z szynką parmeńską Sałatka paryska z kurczakiem Sałatka hawajska Sałatka z brokułów Sałatka owocowa Carpaccio z pomidorów i mozarelli Śledzie ze Zobacz więcej
barwis1984
barwis1984 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pobite gary Barbary
Przystawki

Przystawki 581

Nie macie pomysłu na przystawki na dzisiejsze oglądanie meczu???? Z takimi przysmakami kibicowanie napewno będzie dużo przyjemniejsze:) Zobacz więcej
W jednej z "susharnii" kilka razy zaserwowano nam przystawkę z glonów wakame. Niestety przepisu na nią nikt nie chce nam zdradzić. Cóż było zrobić... Postanowiłam spróbować zrobić coś podobnego i choć Zobacz więcej
tapenda
tapenda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
TAPENDA
Krewetki Tygrysie na Przystawkę

Krewetki Tygrysie na Przystawkę 2565

Proponujemy krewetki tygrysie na przystawkę. Danie jest bardzo efektowne w sam raz, na rozpoczęcie kolacji złożonej z ryb i owoców morza. Owoce morza odawane w przystawkach nie wymagają wielu Zobacz więcej
Przystawka z gruszką to dobra propozycja dla Ciebie, jeżeli chcesz przygotować coś pysznego szybko, a równocześnie lubisz ładny wygląd potraw. Wszystkie składniki z łatwością zakupisz w każdym Zobacz więcej
Przystawki na każde przyjęcie | KulinarnyBlog.pl Strona główna Kontakt Współpraca Przystawki na każde przyjęcie Strona główna » Przekąski » Przystawki na każde przyjęcie Jesteśmy po balach Zobacz więcej
bezcebuli88
bezcebuli88 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bez Cebuli
Przystawka z łososiem

Przystawka z łososiem 1556

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na szybką i prostą przystawkę z dodatkiem wędzonego łososia i serka wiejskiego. Do przygotowania będziemy potrzebować: - 1 opakowanie wędzonego łososia (100 g) - 1 Zobacz więcej
Ponieważ zbliżają się Walentynki, wielkimi krokami, postanowiliśmy, że pomożemy Wam przygotować romantyczną kolację dla dwojga. Kolacja składać się będzie z przystawki, dania głównego oraz deseru. Zobacz więcej
Przystawki na przyjęcie dobrze wyglądające, a przede wszystkim smaczne przystawki to nieodzowny element każdego przyjęcia. Musimy pamiętać, że oprócz tego aby dobrze smakowały, to muszą także Zobacz więcej
kuchnia kachny
kuchnia kachny Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Kachny
Przystawki na impreze

Przystawki na impreze 7151

Kochani na dziś przygotowałam zestaw imprezowy - czyli szybki i proste przystawki :) Każdy z nas ma pewnie kilka szybkich przepisów gdy zaskoczą nas goście :) Na początek klasyka.. Jajka w majonezie, Zobacz więcej

Przystawki podawane są przed daniami głównymi na wszelkich bankietach, przyjęciach i spotkaniach. Mogą być jedzone na ciepło lub na zimno. Pozwalają gościom nasycić pierwszy głód i miło spędzić czas w oczekiwaniu na kolejne dania. Ilość przystawek zależy od całego menu. Jeśli przystawki są wstępem do dania głównego, powinny być niewielkie, lekkie i zaostrzyć apetyt.


Przystawki były podawane już w XIX w., na zamożnych dworach. Wówczas najczęściej składały się z niewielkich kanapek z kawiorem, małż i ostryg. Obecnie, w różnych krajach przystawki przygotowane są z lokalnych produktów. We Francji podawane są dwie przystawki. Najpierw goście otrzymują przystawkę na zimno, a po niej przystawkę na ciepło. Najczęściej francuskie przystawki przygotowywane są z owoców morza, ślimaków, mięsa w cieście, zestawu sałat, wędlin i pasztetów. Dopiero po tak przygotowanym wstępie goście częstowani są daniami głównymi, zdecydowanie lekkimi i w niewielkich porcjach. Wyjątek stanowią obfite biesiady, trwające często wiele godzin.

Najbardziej znanymi przystawkami są też włoskie antipasti. Zazwyczaj są to niewielkie porcje dań przygotowanych głównie z suszonych pomidorów, mozzarelli, pomidorów koktajlowych, oliwek, bazylii, oliwy z oliwek i szynki parmeńskiej. Najbardziej znaną przystawką z Włoch jest carpaccio, czyli przystawka z polędwicy wołowej z parmezanem i rukolą. Lubiana jest też bruschetta z pomidorami, mozzarellą, tuńczykiem i oliwkami, prosciutto con melon, który jest melonem zawiniętym w szynkę parmeńską, oraz insalata caprese, czyli sałatka z sera mozzarella, pomidorów i bazylii.

W Polsce temat przystawek wciąż ewoluuje, często dzięki wpływom zagranicznym, chętnie przyjmowanym przez lokalne zwyczaje żywieniowe. Dotąd najpopularniejszą przystawką krajową była zupa, nazywana pierwszym daniem. Głównie był to rosół oraz zupy na jego bazie: pomidorówka, zupa ogórkowa, kapuśniak i wiele innych. W gorące, letnie dni, zupy na ciepło często zamieniane są na chłodniki czy zupy owocowe. Obecnie coraz częściej przystawki są sałatkami, surówkami, również jedną z propozycji włoskich czy francuskich kuchni.


Przystawki często mylone są z przekąskami, które nie są wstępem do ucztowania, a raczej samodzielnym daniem, często jedynym podczas wernisaży, bankietów, wystaw i spotkań biznesowych. Podobnie jednak jak przekąski, przystawki muszą również zaskoczyć i zgrać się z pozostałymi daniami. Warto postawić na ich różnorodność i niecodzienne smaki. Przy ich przygotowywaniu, podobnie, jak przy układaniu całego menu, warto wziąć pod uwagę preferencje żywieniowe ucztujących.

Wegetarianie, dzieci, osoby na dietach itd. powinni również mieć wybór wśród przystawek, a każda z nich powinna być podana estetycznie i zachęcająco do spożycia. Tutaj zdecydowanie, obok smaku i wyważenia aromatów liczy się również wygląd. Warto skrupulatnie zaplanować całe menu, aby przystawki były początkiem idealnej uczty. Zdecydowanie nie warto robić sycących przystawek, bowiem utrudnią one lub uniemożliwią wypróbowanie wszystkich podanych dań.