pszenno-żytni

Podobnie jak w przypadku wędlin, tak i chleba najlepsze to te domowe. Wędlina czy kiełbasa przygotowana we własnej kuchni, z dodatkami jakie nam odpowiadają, bez zbędnych konserwantów zawsze będzie Zobacz więcej
Chyba najbardziej charakterystyczny spośród polskich chlebów, czasami nazywany "baltonowskim". Chleb o dosyć zbitym, szaro-kremowym miękiszu, z popękaną, chrupiącą skórką, o lekko kwaskowym smaku. Zobacz więcej
Chleb pszenno - żytni to jeden z moich ulubionych, ma głęboki, lekko kwaskowy smak, chrupiącą skórkę i pachnie niesamowicie cudnie. Jeszcze ciepłą piętkę odkrawam i zajadam samą choć wiem że nie jest Zobacz więcej
Nie ma to jak zapach domowego pieczywa, a chleb pszenno-żytni smakuje doskonale ;) . Chleb powszedni pszenno- żytni składniki na 2 bochenki: 300 g mąki pszennej typ 450 250 g mąki pszennej Zobacz więcej
Czarnuszka ma w sobie co najlepsze i leczy wszystko oprócz śmierci tak mawiają znawcy więc tym razem postanowiłam dodać ją do chleba. Mak i czarnuszka to idealne połączenie, polecam. Chleb jest Zobacz więcej
Chleb to podstawa, a że go wcinamy prawie każdego dnia to trzeba coś zrobić by też nam się nie znudził. Taki własnej roboty jest o wiele smaczniejszy niż obojętnie jaki kupiony w sklepie. Moi Rodzice, Zobacz więcej
ugorecka
ugorecka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Niedzielne Obiadki
Chleb pszenno-żytni

Chleb pszenno-żytni 46

W swoim dzieciństwie bardzo często, jadłam chleb na zakwasie, wypiekany w piecu ogrzewanym drewnem. Dziś to już wspomnienia aby przypomnieć smak, postanowiłam upiec chleb pszenno-żytni na drożdżach. Zobacz więcej
zewa
zewa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ewa w kuchni
Mleczny chleb pszenno - żytni

Mleczny chleb pszenno - żytni 94

Jakoś przepis na ten chleb mi umknął. Nadrabiam więc i dodaję dziś. Prosty chleb pszenno - żytni na mleku. Idealny na śniadanie lub kolację. Rozwiń i czytaj przepis : Zobacz więcej
Chleb na maślance to kolejne łatwe do przygotowania pieczywo, które niewielkim wysiłkiem możecie przygotować w domu. Dzięki maślance chleb jest miękki, ma delikatną strukturę i długo zachowuje Zobacz więcej
CHLEB PSZENNO - ŻYTNI Z PRAŻONĄ MĄKĄ - Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia CIASTA All Ciasta bez pieczenia Ciasta biszkoptowe Ciasta drożdżowe Ciasta ucierane Ciasto bezowe Ciasto francuskie Zobacz więcej
Jak mnie tu dawno nie było. Aż wstyd się tak nagle pokazać i tak zwyczajnie, jak gdyby nigdy nic, umieścić wpis. Pewnie specjalnie was nie zaskoczę pisząc, że to przez nadmiar obowiązków i brak czasu. Zobacz więcej
Chlebek pszenno-żytni z ziarnami słonecznika upiekłam tym razem z gotowej mieszanki. Mieszanka pochodziła z Młynów Polskich. Upiekłam ją wg wskazówek na opakowaniu. Po wyrobieniu ręcznym, piekłam ( w Zobacz więcej
panimagoga
panimagoga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaki ogrodu
CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z KMINKIEM

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z KMINKIEM 65

Prosty, polski chleb pszenno-żytni na świeżych drożdżach, o urzekającym, kminkowym posmaku. Świetny z serem lub wędliną, a nawet z samym masłem. Skórka przyjemnie chrupie, a miąższ jest zwarty i Zobacz więcej
30 12 2012 Dotychczas piekłam tylko chleby na pszennej mące – tym razem spróbowałam z dodatkiem żytniej i wyszedł taki typowy, swojski chlebek, doskonały do domowego smalcu i kiszonych ogórków. Nieco Zobacz więcej
. Światowy Dzień Chleba 2012 r. Od jakiegoś czasu jestem zachwycona przepisem na chleb siostry Anieli z Anielskiej Kuchni. Przepis jest bardzo prosty, a na filmiku siostra Aniela pokazuje krok po Zobacz więcej
martyna12
martyna12 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SzczyptaChili
Chleb z majonezem pszenno-żytni

Chleb z majonezem pszenno-żytni 40

Puszysty chleb pszenno-żytni z dodatkiem majonezu który w smaku nie jest wyczuwalny. Chleb trzeciego dnia chociaż zaczyna się lekko kruszyć zachowuje swą świeżość i smak. Składniki: 250g. mąki Zobacz więcej
30 12 2012 Dotychczas piekłam tylko chleby na pszennej mące – tym razem spróbowałam z dodatkiem żytniej i wyszedł taki typowy, swojski chlebek, doskonały do domowego smalcu i kiszonych ogórków. Nieco Zobacz więcej
Chleb pszenno-żytni na zakwasie Składniki: Aktywny zakwas żytni - 180 g Mąka żytnia – 200g Mąka pszenna pełnoziarnista – 300g Woda – 330 ml Sól – 1,5 łyżeczki Ulubione nasiona, płatki – 3 łyżki Zobacz więcej
Lubicie domowe pieczywo? Ja je uwielbiam. Przypomina mi ono smak dzieciństwa :-) najbardziej lubię świeży chleb z chrupiącą skórką, posmarowany masłem i podany z kubkiem mleka - nic więcej do pełni Zobacz więcej
Urszula111
Urszula111 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Proste potrawy
Chleb pszenno - żytni

Chleb pszenno - żytni 1124

Chleb pszenno - żytni z suszoną śliwką Składniki : 1/2 szklanki mąki żytniej 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej płaska łyżeczka drożdży instant 2 łyzki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka cukru 1 łyżka Zobacz więcej