pszenno-żytni

Chyba najbardziej charakterystyczny spośród polskich chlebów, czasami nazywany "baltonowskim". Chleb o dosyć zbitym, szaro-kremowym miękiszu, z popękaną, chrupiącą skórką, o lekko kwaskowym smaku. Zobacz więcej
Nie ma to jak zapach domowego pieczywa, a chleb pszenno-żytni smakuje doskonale ;) . Chleb powszedni pszenno- żytni składniki na 2 bochenki: 300 g mąki pszennej typ 450 250 g mąki pszennej Zobacz więcej
Chleb to podstawa, a że go wcinamy prawie każdego dnia to trzeba coś zrobić by też nam się nie znudził. Taki własnej roboty jest o wiele smaczniejszy niż obojętnie jaki kupiony w sklepie. Moi Rodzice, Zobacz więcej
ugorecka
ugorecka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Niedzielne Obiadki
Chleb pszenno-żytni

Chleb pszenno-żytni 31

W swoim dzieciństwie bardzo często, jadłam chleb na zakwasie, wypiekany w piecu ogrzewanym drewnem. Dziś to już wspomnienia aby przypomnieć smak, postanowiłam upiec chleb pszenno-żytni na drożdżach. Zobacz więcej
zewa
zewa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ewa w kuchni
Mleczny chleb pszenno - żytni

Mleczny chleb pszenno - żytni 82

Jakoś przepis na ten chleb mi umknął. Nadrabiam więc i dodaję dziś. Prosty chleb pszenno - żytni na mleku. Idealny na śniadanie lub kolację. Rozwiń i czytaj przepis : Zobacz więcej
Chleb na maślance to kolejne łatwe do przygotowania pieczywo, które niewielkim wysiłkiem możecie przygotować w domu. Dzięki maślance chleb jest miękki, ma delikatną strukturę i długo zachowuje Zobacz więcej
CHLEB PSZENNO - ŻYTNI Z PRAŻONĄ MĄKĄ - Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia CIASTA All Ciasta bez pieczenia Ciasta biszkoptowe Ciasta drożdżowe Ciasta ucierane Ciasto bezowe Ciasto francuskie Zobacz więcej
karodos
karodos Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Domowe potrawy
Chleb domowy pszenno-żytni

Chleb domowy pszenno-żytni 87

Chleb domowy jest najpyszniejszy a jego upieczenie daje ogromną frajdę. Nie trzeba być wytrawnym piekarzem aby upiec domowy chleb. Wystarczy zaopatrzeć w odpowiednie mąki: pszenną i żytnią oraz gotowy Zobacz więcej
Chlebek pszenno-żytni z ziarnami słonecznika upiekłam tym razem z gotowej mieszanki. Mieszanka pochodziła z Młynów Polskich. Upiekłam ją wg wskazówek na opakowaniu. Po wyrobieniu ręcznym, piekłam ( w Zobacz więcej
panimagoga
panimagoga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaki ogrodu
CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z KMINKIEM

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z KMINKIEM 55

Prosty, polski chleb pszenno-żytni na świeżych drożdżach, o urzekającym, kminkowym posmaku. Świetny z serem lub wędliną, a nawet z samym masłem. Skórka przyjemnie chrupie, a miąższ jest zwarty i Zobacz więcej
martyna12
martyna12 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SzczyptaChili
Chleb z majonezem pszenno-żytni

Chleb z majonezem pszenno-żytni 38

Puszysty chleb pszenno-żytni z dodatkiem majonezu który w smaku nie jest wyczuwalny. Chleb trzeciego dnia chociaż zaczyna się lekko kruszyć zachowuje swą świeżość i smak. Składniki: 250g. mąki Zobacz więcej
Chleb pszenno-żytni na zakwasie Składniki: Aktywny zakwas żytni - 180 g Mąka żytnia – 200g Mąka pszenna pełnoziarnista – 300g Woda – 330 ml Sól – 1,5 łyżeczki Ulubione nasiona, płatki – 3 łyżki Zobacz więcej
Jak mnie tu dawno nie było. Aż wstyd się tak nagle pokazać i tak zwyczajnie, jak gdyby nigdy nic, umieścić wpis. Pewnie specjalnie was nie zaskoczę pisząc, że to przez nadmiar obowiązków i brak czasu. Zobacz więcej
Dziś prezentuję chleb na zakwasie, który jest nowym numerem jeden w mojej kuchni. Do tego łatwy i szybki do zrobienia. Idealny dla kogoś, kto nie ma czasu piec codziennie. Pracę dzielimy na dwie raty. Zobacz więcej
Dzisiaj bardzo prosty i szybki przepis na chleb pszenno-żytni na zakwasie. Chrupiąca skórka, pełnoziarnisty środek tworzy idealne i przede wszystkim zdrowe połączenie. Często nie zdajemy sobie sprawy Zobacz więcej
Miękki, z chrupiącą skórką. Idealny chleb na zakwasie. Pszenno- żytni, najsmaczniejszy. Sposób wykonania analogiczny do poprzedniego wpisu, różnią się natomiast proporcje, dzięki czemu chleb jest Zobacz więcej
30 12 2012 Dotychczas piekłam tylko chleby na pszennej mące – tym razem spróbowałam z dodatkiem żytniej i wyszedł taki typowy, swojski chlebek, doskonały do domowego smalcu i kiszonych ogórków. Nieco Zobacz więcej
. Światowy Dzień Chleba 2012 r. Od jakiegoś czasu jestem zachwycona przepisem na chleb siostry Anieli z Anielskiej Kuchni. Przepis jest bardzo prosty, a na filmiku siostra Aniela pokazuje krok po Zobacz więcej
30 12 2012 Dotychczas piekłam tylko chleby na pszennej mące – tym razem spróbowałam z dodatkiem żytniej i wyszedł taki typowy, swojski chlebek, doskonały do domowego smalcu i kiszonych ogórków. Nieco Zobacz więcej
Lubicie domowe pieczywo? Ja je uwielbiam. Przypomina mi ono smak dzieciństwa :-) najbardziej lubię świeży chleb z chrupiącą skórką, posmarowany masłem i podany z kubkiem mleka - nic więcej do pełni Zobacz więcej