pszenny na zakwasie

Bożena
Bożena Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje domowe kucharzenie
Zakwas pszenny

Zakwas pszenny 201

0
2 czubate łyżki aktywnego zakwasu żytniego (czyli takiego który był dokarmiony co najmniej 12 godzin wcześniej) 50g wody 50g razowej mąki pszennej chlebowej lub mąki pszennej (ja używam zawsze mąki Zobacz więcej
zewa
zewa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ewa w kuchni
Zakwas pszenny

Zakwas pszenny 57

1
Bardzo lubię domowe pieczywo. Przeważnie jest ono na drożdżach ale czasami też na dobrym domowym zakwasie. Tym razem postanowiłam zrobić zakwas pszenny. A w przygotowaniu go pomogła mi świetna mąka Zobacz więcej
SePichce
SePichce Obserwuj blogaObserwujesz bloga
SePichce.pl
Zakwas pszenny

Zakwas pszenny 82

0
by Witold Wildner | | Zakwas pszenny który został zastosowany do wypieku chleba mieszanego. Składniki: - letnia woda - mąka pszenna Mieszamy szklankę wody z szklanką mąki, wlewamy do słoika i Zobacz więcej
gabioza
gabioza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
menudnia
Zakwas pszenny

Zakwas pszenny 40

0
Składniki: 175 g mąki pszennej razowej 225 ml wody czas dojrzewania: 96 godzin Dzień 1 np. godzina 21:00 Do szklanego naczynia wsyp 50 g mąki. Dolej stopniowo 125 ml letniej wody ( 37-40 stopni) i Zobacz więcej
Składniki: mąka pszenna 500 (lub każda inna 450, 750, razowa - pół na pół z lżejszą) przegotowana zimna woda Wykonanie: 3 łyżki mąki zalewam niepełną szklanką wody i miksuję (blenderem z nasadką Zobacz więcej
Oprócz zakwasu żytniego można zrobić również taki zakwas. Przepis wzięłam od Mirabbelki. Mój zakwas pszenny jest bardziej dziarski niż żytni i zawsze szybciej wyrasta. Oczywiście, jak każdy żywy Zobacz więcej
Ewita
Ewita Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Życie smakiem się toczy
Zakwas pszenny

Zakwas pszenny 87

0
Rozpoczynając swoją przygodę z zakwasem, przygotowałam dwie jego wersje bazujące na dwóch różnych recepturach. Pierwszy (o którym pisałam tutaj) to zakwas żytni. Drugi to zakwas mieszany "prawie Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Zakwas pszenny

Zakwas pszenny 45

0
Często słyszę że nie możecie piec chleba na zakwasie bo go nie posiadacie. Teraz jak sobie zrobicie taki zakwas nie będzie wymówek, będziemy razem piekli pyszne chleby. Jak zrobić zakwas żytni pisałam Zobacz więcej
baby-w-kuchni
baby-w-kuchni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
BaBy w kuchni
Zakwas pszenny

Zakwas pszenny 55

0
Poleca: Ewa Źródło: Przepis na chleb Fot. Ewa Są (co najmniej) dwa sposoby przygotowywania zakwasu pszennego. Albo robimy go od zera podobnie jak zakwas żytni, tylko zamiast mąki żytniej dajemy Zobacz więcej
Składniki keksówka 12cm 320 g mąki pszennejchlebowej typ 750 Młyn Kopytowa 190 ml wody szczypta drożdży 100 g zakwasu żytniego aktywnego 10 g soli 5 g cukru/miodu Thermomix Wlać […] Zobacz więcej
Od kilku lat piekę chleb prawie codziennie . Staram się modyfikować przepisy , by za każdym razem był inny . Cały czas szukam tej najlepszej receptury , ale wydaje mi się , ze ona jest jeszcze Zobacz więcej
Czasami uwielbiam pojeść sobie przez jakiś czas chleb na zakwasie. Tak na co dzień zajadamy raczej chleby na drożdżach bo po prostu szybciej się je robi ale jak mam już więcej czasu to taki Zobacz więcej
Składniki: mąka pszenna (500g) ciepła woda (300ml) drożdże (20g) zakwas (150g) 1 łyżeczka soli Przygotowanie: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy zakwas i dokładnie mieszamy. Dosypujemy Zobacz więcej
Dziękuje Gosieńko za zakwas! A przede wszystkim za inspirację:) zaczyn 110g zakwasu 180g mąki pszennej typ 750 woda (odpowiednia ilość by uzyskać gładkie połączenie składników) po 12h 180g oliwy z Zobacz więcej
Wypróbowałam już zakwas żytni, więc czas był aby zobaczyć jakie wypieki wyjdą z pszennego. Na pierwszy ogień poszły bagietki pszenne na zakwasie, które upodobał sobie bardzo mój Kochany Mąż :-) Zobacz więcej
Chlebek pszenny na zakwasie pszennym. Zakwas pszenny wyhodowałam dokarmiając zakwas żytni mąką pszenną. Chlebek upieczony metodą opisaną w poście o chlebku wiejskim. Cudowna, chrupka skórka. Środek na Zobacz więcej
paulak
paulak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Fabryka Smaku
Chleb pszenny na zakwasie

Chleb pszenny na zakwasie 97

3
Składniki: Na zaczyn (wieczór wcześniej) 65g mąki pszennej chlebowej 5g mąki żytniej 45g wody 2 łyżki aktywnego zakwasu Wszystkie składniki wymieszać. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w Zobacz więcej
Zakwas pszenny 100% Dzień pierwszy: Do słoja dodaj 100g mąki pszennej T2000 oraz 100g wody , odstaw na 12h w temperaturze pokojowej. Nie zamykaj słoja, ma dochodzić powietrze! Dzień drugi: Wyrzuć Zobacz więcej
Ten przepis stanie się jednym z moich ulubionych, gdyż posiada miękki miąższ oraz równomierną porowatość.Jego chrupiąca skórka przypomina mi smak dzieciństwa, kiedy w piekarni z mamą kupowałam Zobacz więcej