Poniżej propozycje na krem. Podaję je w takiej formie, gdyż sama tak właśnie zrobiłam. Wymyśliłam sobie różne nadzienia do upieczonych ptysiów i nie mogłam się zdecydować na żaden konkretny, dlatego
Zobacz więcej
Potrzebujemy: 1 szklanka wody (250 ml) 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka 3 fix-śmietana 750ml śmietanki 30% Sposób przygotowania: Do rondelka wlać wodę i dodać masło, mieszać aż masło się
Zobacz więcej
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju wypieki z ciasta parzonego. Eklery, ptysie czy karpatkę. Dzisiaj zrobiłam ptysie. Ciasto robi się ekspresowo, jednak trzeba uważać, żeby go nie przypalić. Nadzienie to
Zobacz więcej
Ptysie Ptysie przygotowuje się, podobnie jak gniazdka (pączki hiszpańskie)z ciasta parzonego, więc tak naprawdę nie potrzeba wielkiego nakładu ani czasu, ani pracy, by cieszyć się tymi małymi słodkimi
Zobacz więcej
Ciasto: 1 szklanki mąki pszennej tortowej, szklanki wody, szklanki mleka, 7 łyżek masła ( 10 dag ), 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, szczypta cynamonu, 5 jaj (
Zobacz więcej
Przyznaję się, to nie było moje pierwsze podejście do ptysiów. Ale w końcu się udało ;--) Ptysie robi się z ciasta parzonego, czyli takiego kiedy mąkę wsypuje się do wrzącej wody z rozpuszczonym
Zobacz więcej
Jak już wspomniałam na FB, Nowy Rok rozpoczęłam ptysiami. Ptysie jak ptysie, ale koniecznie chciałam zrobić do nich masę z zaparzanej piany, mając nadzieję, że wyjdzie mi smak przypominający ten z
Zobacz więcej
Sezon ptysiowy, uważam za otwarty. :-) Do przygotowania ptysiów, potrzebujemy następujące składniki 2/3 margaryny 1 1/2 szkl wody 200g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr Oeatkera 400ml mleka 3.2%
Zobacz więcej
Ptysie - Saute.pl Mapa strony Kontakt Przepisy Porady Saute.pl Przepisy Ciasteczka Ptysie Tłusty Czwartek Róże karnawałowe Pączki tradycyjne Faworki Oponki Jak nadziewać pączki? Jak smażyć faworki?
Zobacz więcej
Można je podac z zaproponowanym przeze mnie kremem, bitą śmietaną lub zwykłym budyniowo-maślanym kremem. Ptysie Ciasto parzone: - 1 szklanka wody - 1/2 kostki masła - szczypta soli - 200 g mąki - 4
Zobacz więcej
'A ma pan może ptysia?' :-))) Moja odpowiedź na cytat z filmu nie może być inna niż: 'A mam! A jakże!' :P Ptyś z kremem śmietankowo - serkowym: Składniki: ptysie: 150g wody 80g masła szczypta soli 10g
Zobacz więcej
Zaczynamy od podgrzania wody wraz z tłuszczem. Gdy płyn będzie niemal wrzący zaczynamy dosypywać przesianą mąkę wraz z szczyptą soli - po trochu - cały czas intensywnie mieszając drewnianą łyżką (nie
Zobacz więcej
Propozycja na ciastko z kremem. Składniki na ciasto: -szklanka wody -1/2 kostki margaryny -szklanka mąki pszennej -5 jajek Składniki na krem: -budyń o dowolnym smaku -1,5 szklanki mleka -kostka
Zobacz więcej
Wg Wikipedii ptyś to kuliste ciastko z ciasta parzonego po przecięciu napełniane kremem bezowym lub bitą śmietaną. A mi został trochę kremu maślanego z przygotowań torta, więc postanowiłam wypełnić
Zobacz więcej
Poleca: Gosia Źródło: Moje Wypieki Kolejne pyszności ze standardowego ciasta parzonego. Uwielbiam. Podobno dobre są z kremem piankowym, ale jak dla mnie, to koniecznie muszą być ze śmietaną.
Zobacz więcej
Zbliża się Dzień Babci i Dziadka – może przygotujecie dla nich ptysie? Nie są trudne do wykonania a bardzo smaczne. Możne je podać same np. do kakao lub nadziać farszem słodkim czy wytrawnym.
Zobacz więcej
Zazwyczaj ptysie to z bitą śmietaną lub słodkim kremem. A u mnie dziś ptysie nieco inaczej... rumiane chrupiące ciasto z odrobiną lubczyku, a w środku farsz pieczarkowy pachnący tymiankiem. Pycha!
Zobacz więcej
Ptysie Tagi: ptysie, ciastka, ciasta z kremem, dla dzieci Dzisiaj klasyka. Na pewno każdy z Was jadł je chociaż raz w życiu, a prawdopodobnie miało to miejsce częściej niż raz. Jak byłam dzieckiem
Zobacz więcej
Jest to idealna przekąska na imprezę. Najlepiej smakuje podana na ciepło. Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Nie ukrywam, że ze mnie jest łasuch i chętnie nadziałabym je czymś czekoladowym. Zawsze
Zobacz więcej
Przepis mojej mamy na fantastyczne ptysie - smak który odchodzi do lamusa. Wszyscy znamy i pamiętamy ptyśki albo eklerki z dzieciństwa kupowane w cukierniach. Pora na przypomnienie tego smaku! Ciasto:
Zobacz więcej