ptysie roux

A&J
A&J Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cookbooks Targeted
Ciasto ptysiowe

Ciasto ptysiowe 488

0
Przepis: Ciasto ptysiowe Tytuł książki: Ciasta pikantne i słodkie Autor: Michel Roux Wydawnictwo: Bellona Opis: Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, jednak przepis nie do końca się Zobacz więcej
Dla Michel’a Roux to Krem Podstawowy. Dla mnie najlepszy sos waniliowy na świecie! Wykorzystywałam go do nadziewania ptysi i małych babeczek lub jadłam polane nim truskawki, maliny, jagody. Jest Zobacz więcej
Mika L.
Mika L. Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Na Grabinie
Leniwe ptysie :)

Leniwe ptysie :) 317

0
W sobotnie popołudnie siadam przed kominkiem z książką i talerzykiem ciastek.Pachnie świeżym praniem, palonym drewnem :) Ptysie smakują dziś tak leniwie... CIASTO PTYSIOWE przepis Michel Roux, z moimi Zobacz więcej
Kasia_kardamonek
Kasia_kardamonek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kardamonek
Ptyśki

Ptyśki 69

0
Ptysie, a właściwie profiterolki, są malutkie, akurat na jeden kęs. Wypełnione w środku ulubionym kremem: maślanym, budyniowym, czekoladowym... Łatwe w przygotowaniu, nawet dla osoby, która próbuje Zobacz więcej
Mała słodycz, która powstała na wieczór planszówkowy ;) Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Ciasto ptysiowe robiłam po raz pierwszy i nie wiem, dlaczego ptysie nie wyrosły, tak jak w książce "Ciasta" Zobacz więcej
tylife.pl
tylife.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
tylife.pl
Saint honore.

Saint honore. 211

2
Torcik na bazie ciasta francuskiego zptysiami, kremem patissierei karmelem. Początkowo nie byłam przekonana dotego połączenia smaków, jednak z pierwszym kawałkiem zmieniłamzdanie. Jest to jedno z Zobacz więcej
Pierwszy raz miałam do czynienia z ciastem parzonym - ptysiowym, ale napewno nie ostatni. Ptysie które dzisiaj prezentuje zniknęły tak szybko jak szybko sie pojawiły. Dawno nam tak coś nie smakowało. Zobacz więcej
mam dla Was malutkie ptysie, zwane profiterolkami. Przełożone kremem czekoladowym, oblane polewą z gorzkiej czekolady. Małe, rozpustne i pyszne. Czy to nie idealna propozycja na rozpustny czwartek? Zobacz więcej
Co tam oglądanie sportu w telewizji! Jeśli potrzebujesz mocnej dawki emocji, polecam upieczenie ptysi Niby nic, niby wszystko wiadomo, a podczas pieczenia siedziałam przyklejona do piekarnika i z Zobacz więcej
Ta-daam! Moje pierwsze ptysie :) A w zasadzie moje pierwsze udane ptysie. Najpierw zmierzyłam się z przepisem Michela Roux, ale niestety – ptysie urosły bardzo niewiele i błyskawicznie zrobiły się Zobacz więcej
Kiedy oglądam słodycze wszelkiego rodzaju wprost nie mogę się opanować. Tak było i tym razem. Znów powodem mojego działania był Michel Roux. Ach ten Michel. Okazuje się, że zasada – bądź farmaceutą w Zobacz więcej
Ptyś kojarzony jest głównie z kulistymi spodami z ciasta parzonego, obficie przełożonymi maślanym kremem albo bitą śmietaną. Z wierzchu posypany cukrem pudrem to prawdziwa bomba kaloryczna. Do tego Zobacz więcej
Pieczarkowe ptysie to cudowna przekąska, która z pewnością doskonale sprawdzi się na przyjęciu. Większość pracy można przygotować dzień wcześniej. Przepis pochodzi z książki słynnego Michela Roux pod Zobacz więcej
z całą historią jesiennych spotkań z naszymi belgijskimi sąsiadami. Profiterolki czyli ptysie podała nam Marina podczas przyjęcia u nich w domu, dwa dni później. Kupione w cukierni, wypełnione kremem Zobacz więcej
tylife.pl
tylife.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
tylife.pl
Karpatka.

Karpatka. 180

0
125 ml wody 100 g masła łyżeczki soli 1 łyżka cukru pudru 150 g mąki 4 jajka Masa: 1 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej litra mleka 250 g miękkiego masła 100 g drobnego cukru Zobacz więcej
Daga
Daga Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Z piekarnika
Ptysie w karmelu

Ptysie w karmelu 78

0
Po zrobieniu tych ptysiów chyba już nie będę miała ochoty na normalne. Karmelowy płaszczyk daje nie tylko świetny efekt wizualny, ale także ciekawe doznania smakowe. Gorzkawy smak karmelu sprawia, że Zobacz więcej
MrsCake
MrsCake Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sweet Corner 8
Croquembouche {Francja}

Croquembouche {Francja} 102

1
Czy już wspominałam jak bardzo uwielbiam ciasto parzone? Matko! Zawsze gdy wyciągam z piekarnika blachę eklerków/profiterolków/ptysiów nawet nie wiem kiedy łapię się na tym, że jeden z nich już w Zobacz więcej
i słodkie – Michel Roux Książka kucharska: Ciasta pikantne i słodkie – Michel Roux Ponieważ pieczenie ciast jest jedną z najtrudniejszych dziedzin kulinarnych staram się o niej czytać jak najwięcej. Zobacz więcej