Ciągłością jesteśmy. Nie ma nowej karty, przełomu, nowego życia, grubej krechy, nowego działu. Lubimy widzieć we wszystkim symbole. Nowy rok, czy to szkolny, akademicki czy kalendarzowy. Urodziny,
Zobacz więcej
I znów pojawia się warzywo strączkowe, tym razem GROCH. Nigdy nic z niego nie gotowałam, nie czułam takiej potrzeby, aż tu nagle znalazłam ten przepis w Przemytnikach na wakacjach. Zainteresowałam się
Zobacz więcej
Yo, dziś na świeczniku dziczyzna! Jeleń w rzeczy samej. Choć jeleni nie brakuje na ulicy to musisz zdobyć takiego z lasu, a konkretnie jego udziec ;) Na 4 rolady będzie potrzebne około kilograma tego
Zobacz więcej
Pure z dyni w słoiku przyda się gdy zimą nabierzemy ochoty na zupę, ciasto, placki lub cokolwiek z dyni. Przygotowanie tego przetworu jest bardzo proste. Wystarczy dynię pokroić na mniejsze kawałki
Zobacz więcej
W czwartek postanowiłam, że w piątek na obiad będą kotlety z grochu. W nocy z czwartku na piątek, groch się namaczał. W piątek go ugotowałam i ulepiłam kotlety. Nie jest to potrawa mojego życia.
Zobacz więcej
Składniki: 1/2 kg kapusta kiszona, 30 dag groch, 3/4 łyżeczki pieprz czarny świeżo mielony, 2 łyżki olej, - do smaku maggi groch namoczyć na całą noc ugotować groch do miękkości z łyżką oleju i odlać
Zobacz więcej
Ciupka z grochem jest to wielkopolska nazwa kapusty z grochem. Przyrządza się ją z kiszonej kapusty, łuskanego grochu i zasmażki. Pomimo, że to potrawa wielkopolska to chyba większość ją zna,
Zobacz więcej
Dawno mnie nie było, mieliśmy długi urlop noworoczny ale wracając jeszcze do świąt trzeba wspomnieć o tym daniu bo bez niego nie może obyć się żadna wieczerza Wigilijna. Myślę, że każdy ma własną
Zobacz więcej
Myśleliście, że Was zostawię bez propozycji Świątecznych? Poniżej linki do moich świątecznych łakoci, pod którymi znajdziecie przepisy - żeby łatwiej było Wam szukać: Pasztet Karp Rolada z Indyka
Zobacz więcej
Dzisiaj zamiast przepisu mam dla Was torcik w grochy. Zrobiłam go na prośbę Kasi z okazji imienin jej Taty. Torcik podobno Tacie się spodobał i bardzo smakował :) Wnętrze tortu to już tradycyjnie masa
Zobacz więcej
Pod czujnym okiem Mamy i ku uciesze mojego Taty, powstała kapusta na Wigilię. W sumie nie dziwie się Tacie, że chce jeść tylko to, co Mama przyrządzi, bo Ona gotuje najsmaczniej na świecie.
Zobacz więcej
Puree z grochu, to doskonały dodatek do golonki. SKŁADNIKI: 20 dag łuskanego grochu sól, pieprz majeranek 10 dag boczku wędzonego 1/2 cebuli Groch opłukać i zalać w garnku zimną wodą. Odstawić na min
Zobacz więcej
Zupa grochowa z grochu łuskanego Grochówka jest już znana od lat, robiona z grochu całego, dużego ale również właśnie z łuskanego. Grochu łuskanego nie trzeba wcześniej moczyć w wodzie, a to jest
Zobacz więcej
Uwielbiam takie proste i dobrze znane potrawy. Mile się kojarzą i zawsze wychodzą. Tym razem uwielbiona przeze mnie kapusta z grochem. Można jeść ze smażonym boczkiem wędzonym lub/i smażoną cebulką.
Zobacz więcej
Może czasem lepiej zjeść coś innego niż tradycyjnego mielonego? Dla 4 osób: 200g suchego grochu 100g otrąb owsianych (w razie potrzeby można dodać więcej) 1 jajko lub 2 białka sól, pieprz olej
Zobacz więcej
Niegdyś mroziłam pure z dyni. Tym razem postąpiłam jak Anika i zamknęłam je w słoikach. Dla mnie ta wersja jest fajniejsza, gdyż nie muszę czekać aż pure się rozmrozi zanim coś z niego zrobię. Tak
Zobacz więcej
Nie tak dawno świętowałam swoje urodziny. Nie wiem, czy dzisiaj jeszcze świętuje się urodziny, ale jakiś czas temu postanowiłam wrócić do tego zwyczaju. Dawno temu, w czasach licealnych, te urodziny w
Zobacz więcej
Lubicie? My bardzo lubimy, bez wyjątku. O tej porze roku mam nieustanne ciśnienie na kaszę, czerwoną soczewicę i jak słusznie napisała jedna z uprzejmych komentujących- na nasycenie się kapuścianym
Zobacz więcej
Na naszym wigilijnym stole nie może zabraknąć kapusty z grochem. Przygotowanie do gotowania należy rozpocząć już dzień wcześniej, kiedy to należy namoczyć groch i grzyby. Zazwyczaj nie dodawałam
Zobacz więcej
Uwielbiam kotlety gryczane, niestety kasza gryczana jest mało lepka i bez zlepiacza kotlety często rozlatują się na patelni. Na szczęście wystarczy dodatek odrobiny mąki i uzyskujemy idealną
Zobacz więcej