puree po irlandzku

Colcannon (czyli puree z ziemniaka, kapusty z dodatkiem masła i mleka - tradycyjnie podawane jednak nie dziś a w halloween) z kawałkami pieczonego kurczaka. Do tego oliwki, ogórek i dodatek Zobacz więcej
« Krokiety z kapustą i ... Ryba w ostrej marynacie » Irlandzka potrawka ziemniaczana Czyli po prostu puree ziemniaczane ze smażoną kapustą włoską. Niby nic a jednak obiad odmieniony i ziemniaki Zobacz więcej
Colcannon (biała kapusta) robiłam jak dotychczas raz i jest to na pewno jedno z tych dań, do ktorych będę wracać. Na czym polega sekret? Prostota, wręcz swego rodzaju "prymitywność", zrozumiała, jeśli Zobacz więcej
Nie sądziłam, że wyjdzie aż tak dobra : kremowe, tradycyjne irlandzkie puree i delikatna jagnięcina z ciemnym piwem ;] Robimy puree: ziemniaki ugotowane mleko albo masło cheddar szczypiorek sól gałka Zobacz więcej
to cry. Oh, wasn't it the happy days when troubles we had not, And our mothers made Colcannon in the little skillet pot" Colcannon to tradycyjna, irlandzka potrawa. Najprostsza i najsmaczniejsza. Zobacz więcej
Jedna z irlandzkich specjalności - jagnięcina. Rewelacyjne kotleciki z młodej jagnięciny podane z puree z ziemniaków i rzepy oraz z sosem z whisky. Oczywiście również irlandzkiej. Obiad dla 4 osób: 8 Zobacz więcej
postawiłam na kilka tradycyjnych, świątecznych potraw z Wysp. Moje pierwsze, wyczekiwane podejście do puddingu chlebowego. Wybrałam najprostszą z możliwych wersji. Smaczne. Nawet bardzo. Najchętniej Zobacz więcej
najbardziej. Trochę retro. Szare kolory. Krajobrazy za mgłą. Jedzenie irlandzkie wyszło cudnie: - Grzanki z chutney`em cebulowo- paprykowym pod cheddarem - Shepard`s Pie z prawdziwą baraniną Zobacz więcej
w piekarniku, kiedy zmięknie odcinam skórę i miksuję upieczony miąższ, a potem mrożę go porcjami specjalnie po to, by móc gotować irlandzką zupę dyniową również w zimie :) Podane proporcje wystarczą Zobacz więcej
Irlandii, gdzie trafił on tam i został szybko przyjęty, jako roślina jadalna dla ubogich. Dzisiaj kuchnię irlandzką trudno sobie wyobrazić bez tego warzywa. Ziemniak trafił także do Francji, gdzie Zobacz więcej
Jarmuż to bardzo wartościowe warzywo, dostarcza nam wapnia, żelaza oraz wit. K. Ostatnio znalazłam przypadkiem w sklepie i bez zastanowienia kupiłam. Nigdy wcześniej nie miałam okazji go przygotowywać Zobacz więcej
Prawie zupełnie klasyczna irlandzka zapiekanka – Shepherd’s pie (pasterska), zwana też Cottage pie (wiejska). Według niektórych źródeł do Shepherd’s pie dodaje się jagnięcinę, a do Cottage pie Zobacz więcej
Dziś kapusta w roli głównej. Jest dostępna w naszym kraju przez cały rok i tania. Mało, kto wie, że ma właściwości detoksykacyjne. Na talerzu: irlandzkie danie narodowe (puree ziemniaczane z kapustą Zobacz więcej
kasia.b
kasia.b Obserwuj blogaObserwujesz bloga
według przepisu
Zapiekanka pasterska

Zapiekanka pasterska 233

0
Zimową porą na obiad jak znalazł - zapiekanka pasterska z puree ziemniaczanym po irlandzku według przepisu Sophie Dahl z programu "Apetyczna panna Dahl". Składniki: Irlandzkie puree (champ) sól Zobacz więcej
SMAŻONE PRZEGRZEBKI NA PUREE ZE SŁODKIEGO ZIEMNIAKA Z CYTRUSOWYM VINEGRETTEM I CHRUPIĄCĄ SZYNKĄ PARMEŃSKĄ Przegrzebki są wspaniałą alternatywą dla każdej znudzonej codziennością pani domu choć ich Zobacz więcej
ptasia78
ptasia78 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Coś niecoś
Colcannon

Colcannon 138

0
Colcannon to jedyne danie z kuchni irlandzkiej, które spontanicznie przychodzi mi do głowy, a więc pierwsze, o jakim pomyślałam, gdy zaszła potrzeba potrawy tematycznej pod Guinessa. Wiedziałam tylko, Zobacz więcej
i tradycyjnego masła irlandzkiego Kerrygold, serem kozim, świeżymi ziołami- pokrojone, poupychane w blaszce i do piekarnika. Koniecznie polecam spróbować! Składniki: ciasto: 500g mąki orkiszowej Zobacz więcej
i irlandzkiej. Trudno jest ocenić, czy ta potrawa jest bardziej irlandzka, czy bardziej brytyjska. Ponadto w wielu kuchniach świata można także znaleźć podobne danie z kilkoma różnicami. Placek Zobacz więcej
W irlandzkim tygodniu ziemniaki pojawiają się wyjątkowo często. Oczywiście, nic w tym dziwnego, bo jest to jeden z charakterystycznych produktów kuchni Irlandii. O polskiej kuchni można powiedzieć to Zobacz więcej
, rozpływającej się w ustach wołowiny. Jeśli go nie mamy, powinniśmy użyć garnka o bardzo grubym dnie i ściankach oraz szczelnej, ciężkiej pokrywce. Trzeba dołożyć wszelkich starań, aby to drogie w Zobacz więcej