puszyste racuchy z jabłkami

Puszyste racuchy z jabłkami to przysmak który królował u wielu mam, cioć i babć, dlatego dla wielu osób jest to smak, jaki pamiętają z dzieciństwa. Drożdżowe racuchy to proste placki wykonane z mąki, drożdży, jajek i mleka. Idealne powinny być puszyste i pulchne. Dodatek owoców np. jabłek czy bananów nadaje im wilgotności i wyjątkowego smaku.

\ \

Racuchy wyjdą puszyste jeśli wykonamy je ze świeżych drożdży. Niezbędne jest wykonanie zaczynu – dopiero gdy drożdże zaczną pracować, można zabrać się za ciasto na placki. Ciasto powinno mieć odpowiednią konsystencję – gdy będzie zbyt gęste, racuchy mogą wyjść za twarde. Jabłka, które dodajemy do ciasta możemy oprószyć cynamonem – będą bardziej aromatyczne. Przed smażeniem racuchy koniecznie muszą urosnąć – warto odstawić ciasto nawet na około godzinę. Problematyczne może być nakładanie ciasta na rozgrzany tłuszcz, jest ono bowiem bardzo lepiące, a poza tym trzeba z nim postępować delikatnie, aby nie uszkodzić bąbelków powietrza. Nasze babcie miały na to sposób i nakładały racuszki łyżką maczaną w wodzie. Racuchy smaży się na rumiano z obu stron. Puszyste racuchy z jabłkami to danie na słodko, dlatego powinno podawać się je posypane cukrem pudrem.

Mój synek bardzo często domaga się placuszków, tym razem padło na racuchy z jabłkami :) Składniki: 1 jajko, 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, 1 duże Zobacz więcej
Dla wszystkich łasuchów mam pyszne racuchy :) Składniki: 1 jajko, 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, 1 duże jabłko, cukier puder, olej do smażenia Zobacz więcej
Agabi
Agabi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
POTRAVEL
Puszyste racuchy z jabłkami

Puszyste racuchy z jabłkami 979

1
Takie racuchy gościły bardzo często na rodzinnym stole to wspomnienie mojego dzieciństwa. Racuchy lubią chyba wszystkie dzieci, nawet moja wybredna Zosia :) Idealne na śniadanie, obiad czy kolację. Zobacz więcej
mają niską wartość na indeksie glikemicznym, więc mogą je spożywać osoby cierpiące na cukrzyce lub hipoglikemię. Jabłka mają działanie moczopędne, ułatwiają przyswajanie wapnia.. itd. Można by tak Zobacz więcej
Te racuchy sprawdzą się na śniadanie, kolację, podwieczorek, a nawet deser. Ich przygotowanie to tylko chwilka. Myślę, że wszystkie potrzebne składniki na pewno znajdziecie w swojej kuchni. Zobacz więcej
do posypania Czas przygotowania: 40 min Przepis na: Puszyste racuchy z jabłkami Zainspirowana tym, że wczoraj zobaczyłam jabłka w cieście, dziś stwierdziłam, że zrobię racuchy. Ilość spokojnie Zobacz więcej
Racuszki chodziły już za mną bardzo długo. Pamiętam moje pierwsze podejście do racuchów parę ładnych lat temu, oczywiście próba okazała się nieudana. Problem leżał w zbyt gęstym cieście, racuchy Zobacz więcej
małym ogniu pod przykryciem. Bardzo rosną, więc zachowujemy odległości między plackami. Na jednego racucha spokojnie wystarczy jedna niezbyt duża łyżka ciasta. Z podanych proporcji wychodzi 25szt – Zobacz więcej
Pyszyste, cieplutkie i soczyste racuchy na śniadanie. Macie ochotę? :) Składniki na około 32 racuchy: 2 szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału 1 łyżeczka sody szczypta soli 2 jajka 2 łyżki cukru Zobacz więcej
Puszyste racuchy z jabłkami to pyszna propozycja nie tylko na śniadanie. Idealnie sprawdzą się również na kolację. Smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i zimno. Podajemy je z cukrem pudrem lub Zobacz więcej
Puszyste, z chrupiącymi brzegami i miękkie w środku. Aromatyczne dzięki szczypcie cynamonu i słodkich jabłek. Łatwo, szybko, przyjemnie i smacznie. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki Zobacz więcej
. Bardzo prostym i popularnym. Mam na myśli pyszne, leciutkie i puszyste racuszki z jabłkiem. Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby ciepłych racuszków oprószonych białym cukrem pudrem. Przepis, które Zobacz więcej
jajko, cukier i cukier waniliowy - energicznym ruchem ubić mieszankę na gładką puszystą masę. ( Im bardziej ubijemy cukier i jaja tym bardziej puszyste i pulchne wyjdą nam racuchy. Jeżeli masa będzie Zobacz więcej
Składniki: · * 3 jajka · * 3 łyżki cukru pudru (lub cukru) · * 200 ml zsiadłego mleka · * 150g maki pszennej · * 3jabłka · * szczypta soli · * olej Białka oddzielić od żółtek. 3 Zobacz więcej
do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 duże jabłka Przygotowanie: Mąkę przesiej z proszkiem i cukrem. Dodaj mleko, jajko i cynamon. Całość zmiksuj. Następnie zetrzyj na tarce jabłko dodaj do ciasta i Zobacz więcej
Pychota! Pierwszy raz robiłam racuchy na drożdżach! Już długo za mną chodziły placki z jabłkami. Dołączam się więc do akcji #jedzjablka i wrzucam przepis na cudne racuchy! W smaku nieco przypominają Zobacz więcej
Potrzebne: 1/2 litra mleka 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3dużejabłka masło klarowane lub olej do smażenia Opcjonalnie: cukier Zobacz więcej
w swojej kuchni bez konieczności wyjścia do sklepu. Jeżeli nie macie jabłek możecie zastąpić je jakimiś innymi owocami. racuchy z jabłkiem Składniki : 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 jajko 2-3 Zobacz więcej
Zastanawiałem się, co też to ja mogę dziś na obiad zrobić. Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłem racuchy; chyba moja babcia ostatnio mi racuchy robiła, lat temu z siedem. Nie mogę sobie również Zobacz więcej