puszyste racuchy z jabłkami

Puszyste racuchy z jabłkami to przysmak który królował u wielu mam, cioć i babć, dlatego dla wielu osób jest to smak, jaki pamiętają z dzieciństwa. Drożdżowe racuchy to proste placki wykonane z mąki, drożdży, jajek i mleka. Idealne powinny być puszyste i pulchne. Dodatek owoców np. jabłek czy bananów nadaje im wilgotności i wyjątkowego smaku.

\ \

Racuchy wyjdą puszyste jeśli wykonamy je ze świeżych drożdży. Niezbędne jest wykonanie zaczynu – dopiero gdy drożdże zaczną pracować, można zabrać się za ciasto na placki. Ciasto powinno mieć odpowiednią konsystencję – gdy będzie zbyt gęste, racuchy mogą wyjść za twarde. Jabłka, które dodajemy do ciasta możemy oprószyć cynamonem – będą bardziej aromatyczne. Przed smażeniem racuchy koniecznie muszą urosnąć – warto odstawić ciasto nawet na około godzinę. Problematyczne może być nakładanie ciasta na rozgrzany tłuszcz, jest ono bowiem bardzo lepiące, a poza tym trzeba z nim postępować delikatnie, aby nie uszkodzić bąbelków powietrza. Nasze babcie miały na to sposób i nakładały racuszki łyżką maczaną w wodzie. Racuchy smaży się na rumiano z obu stron. Puszyste racuchy z jabłkami to danie na słodko, dlatego powinno podawać się je posypane cukrem pudrem.

precelia
precelia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wyspasmaku.blog.pl
Puszyste racuchy z jabłkami

Puszyste racuchy z jabłkami 4446

31
{{headerMessage}}
Mój synek bardzo często domaga się placuszków, tym razem padło na racuchy z jabłkami :) Składniki: 1 jajko, 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, 1 duże Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dla wszystkich łasuchów mam pyszne racuchy :) Składniki: 1 jajko, 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, 1 duże jabłko, cukier puder, olej do smażenia Zobacz więcej
Agabi
Agabi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
POTRAVEL
Puszyste racuchy z jabłkami

Puszyste racuchy z jabłkami 1301

1
{{headerMessage}}
Takie racuchy gościły bardzo często na rodzinnym stole to wspomnienie mojego dzieciństwa. Racuchy lubią chyba wszystkie dzieci, nawet moja wybredna Zosia :) Idealne na śniadanie, obiad czy kolację. Zobacz więcej
ipobitegary
ipobitegary Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ipobitegary
Puszyste racuchy z jabłkami

Puszyste racuchy z jabłkami 21979

4
{{headerMessage}}
mają niską wartość na indeksie glikemicznym, więc mogą je spożywać osoby cierpiące na cukrzyce lub hipoglikemię. Jabłka mają działanie moczopędne, ułatwiają przyswajanie wapnia.. itd. Można by tak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Te racuchy sprawdzą się na śniadanie, kolację, podwieczorek, a nawet deser. Ich przygotowanie to tylko chwilka. Myślę, że wszystkie potrzebne składniki na pewno znajdziecie w swojej kuchni. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
do posypania Czas przygotowania: 40 min Przepis na: Puszyste racuchy z jabłkami Zainspirowana tym, że wczoraj zobaczyłam jabłka w cieście, dziś stwierdziłam, że zrobię racuchy. Ilość spokojnie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Racuszki chodziły już za mną bardzo długo. Pamiętam moje pierwsze podejście do racuchów parę ładnych lat temu, oczywiście próba okazała się nieudana. Problem leżał w zbyt gęstym cieście, racuchy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
małym ogniu pod przykryciem. Bardzo rosną, więc zachowujemy odległości między plackami. Na jednego racucha spokojnie wystarczy jedna niezbyt duża łyżka ciasta. Z podanych proporcji wychodzi 25szt – Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pyszyste, cieplutkie i soczyste racuchy na śniadanie. Macie ochotę? :) Składniki na około 32 racuchy: 2 szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału 1 łyżeczka sody szczypta soli 2 jajka 2 łyżki cukru Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Puszyste racuchy z jabłkami to pyszna propozycja nie tylko na śniadanie. Idealnie sprawdzą się również na kolację. Smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i zimno. Podajemy je z cukrem pudrem lub Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Puszyste, z chrupiącymi brzegami i miękkie w środku. Aromatyczne dzięki szczypcie cynamonu i słodkich jabłek. Łatwo, szybko, przyjemnie i smacznie. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Racuchy z jabłkami bez drożdży to bardzo elastyczne danie. Możemy je przyrządzić jako drugie danie, śniadanie podwieczorek lub jako deser. U mnie, zazwyczaj zajadamy się racuchami po pierwszym daniu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Bardzo prostym i popularnym. Mam na myśli pyszne, leciutkie i puszyste racuszki z jabłkiem. Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby ciepłych racuszków oprószonych białym cukrem pudrem. Przepis, które Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jajko, cukier i cukier waniliowy - energicznym ruchem ubić mieszankę na gładką puszystą masę. ( Im bardziej ubijemy cukier i jaja tym bardziej puszyste i pulchne wyjdą nam racuchy. Jeżeli masa będzie Zobacz więcej
Kukułeczki
Kukułeczki Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuking
PUSZYSTE RACUCHY Z JABŁKAMI

PUSZYSTE RACUCHY Z JABŁKAMI 43

1
{{headerMessage}}
do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 duże jabłka Przygotowanie: Mąkę przesiej z proszkiem i cukrem. Dodaj mleko, jajko i cynamon. Całość zmiksuj. Następnie zetrzyj na tarce jabłko dodaj do ciasta i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pychota! Pierwszy raz robiłam racuchy na drożdżach! Już długo za mną chodziły placki z jabłkami. Dołączam się więc do akcji #jedzjablka i wrzucam przepis na cudne racuchy! W smaku nieco przypominają Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Potrzebne: 1/2 litra mleka 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3dużejabłka masło klarowane lub olej do smażenia Opcjonalnie: cukier Zobacz więcej
{{headerMessage}}
w swojej kuchni bez konieczności wyjścia do sklepu. Jeżeli nie macie jabłek możecie zastąpić je jakimiś innymi owocami. racuchy z jabłkiem Składniki : 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 jajko 2-3 Zobacz więcej