pyszny chleb zytnio pszenny na zakwasie

zuziawkuchni
zuziawkuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zuzia w kuchni
Chleb pszenny na zakwasie

Chleb pszenny na zakwasie 30

Klasyczny chleb pszenny na zakwasie, z pysznym miękkim w środkiem z niedużymi dziurkami w miąższu, z bardzo chrupiącą skórką. Najlepszy oczywiście na ciepło :). Przygotowanie go wymaga odrobinę Zobacz więcej
Ostatnio znowu na blogu zrobiło się chlebowo. Mam czasem takie rzutu, że piekę jak szalony, chleb za chlebem. A potem przez miesiąc czy dwa miesiące nic. W końcu trzeba podążać za pragnieniami, za tym Zobacz więcej
Przyznam się, że wcale nie zamierzałam piec chleba. Pamiętam Babcię jak piekła chleb w piecu. Wielkie pachnące bochny chleba, które z upływem czasu kroiło się w coraz cieńsze kromki. Sam proces Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Chleb na zakwasie pszennym

Chleb na zakwasie pszennym 68

Dziś przedstawiam chleb, prosty i bardzo pyszny. Polecam do zrobienia bo chleb robi się szybko, tylko chwilę trzeba poczekać aż dojrzeje - wyrośnie. Chleb zrobiłam według formuły 1 - 2 - 3 czyli na 1 Zobacz więcej
Prawdziwy chleb dla lenia. Mało pracy, dużo witamin i cennych składników mimo wypiekania. Dodałam bowiem tutaj pokrzywę, młode listki, przepłukaną na sicie, bo wówczas traci ona swoje właściwości Zobacz więcej
Od dawien dawna, chleb był podstawą diety człowieka. To chyba jedyny składnik naszej diety, który otoczony jest, aż tak dużym szacunkiem.Szacunek dla chleba jest częścią naszego dziedzictwa Zobacz więcej
moje pasje
moje pasje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
moje pasje
Chleb żytnio - pszenny na zakwasie

Chleb żytnio - pszenny na zakwasie 1306

Przepis znaleziony na blogu Pracownia Wypieków. Bardzo prosty w wykonaniu, pod warunkiem, że go nie ponaglamy ;) Pyszna chrupiąca skórka i sprężysty środek. Polecam :) Składniki na zaczyn: 360g mąki Zobacz więcej
OSa
OSa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smacznie i zdrowo
CHLEB ŻYTNIO-PSZENNY NA ZAKWASIE

CHLEB ŻYTNIO-PSZENNY NA ZAKWASIE 1211

Najbardziej lubię pieczywo na zakwasie i ze sporym dodatkiem mąki żytniej. Ten przepis spełnia oba te warunki i jest to jeden z moich ulubionych chlebów. Przepis z bloga Liski. Bardzo polecam. CHLEB Zobacz więcej
Cudownie pachnący chleb, naturalny i tak smaczny, że można go jeść tylko z masłem. Do jego wypieku nie trzeba wcale specjalnych wypiekaczy. Składniki na 1chleb (foremka 30cm x 11cm): 1 szkl. letniej Zobacz więcej
Pskitania
Pskitania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przysmaczki
CHLEB ŻYTNIO-PSZENNY NA ZAKWASIE

CHLEB ŻYTNIO-PSZENNY NA ZAKWASIE 880

Przepis zmodyfikowałam ale oryginalnie pochodzi ze strony Mirabelki chleb mieszany z maszyny, inspirowałam się też wskazówkami odnośnie pieczenia Liski Pracownia Wypieków Będziesz potrzebować 400g Zobacz więcej
Poleca: Hania Źródło: Chleb- moja domowa piekarnia Składniki: 250 g zakwasu żytniego (wg przepisu podstawowego na zakwas żytni z mąki razowej) 250 g mąki żytniej razowej 250 g mąki pszennej chlebowej Zobacz więcej
Qchenne kaprysy
Qchenne kaprysy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Qchenne kaprysy
Chleb pszenny na zakwasie

Chleb pszenny na zakwasie 110

Pyszny, pachnący chleb domowy – przygotowany z ciasta na domowym zakwasie chlebowym. Przygotowanie takiego chleba, to oprócz wspaniałego smaku i zapachu, ogromna satysfakcja. Polecam. Mnie zmotywował Zobacz więcej
Mój pierwszy taki - na zakwasie. Chleby na drożdżach piekę od kilku lat. Nie wiedzieć czemu, nie miałam odwagi (a może samozaparcia?), żeby zabrać się za upieczenie chleba na zakwasie. W końcu Zobacz więcej
Skoro wyhodowaliśmy zakwas nachleb togrzechem byłoby go nie wykorzystać tak szybko jak tomożliwe. Tak wiec odkładamy trochę zakwasu dohodowli następnego, aresztę wykorzystujemy dochleba. Dziś będzie Zobacz więcej
Dzisiaj chlebem i solą mogłabym rzec ale będzie samym chlebem. Dawno nie piekłam chleba na zakwasie więc oto jest żytnio – pszenny. W lodówce mam aktywny zakwas, ale muszę pamiętać żeby raz w tygodniu Zobacz więcej
Qchenne kaprysy
Qchenne kaprysy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Qchenne kaprysy
Zakwas pszenny na chleb

Zakwas pszenny na chleb 36

Żeby cieszyć się domowym chlebem pieczonym na zakwasie musimy sobie ten zakwas najpierw wyhodować i w brew pozorom nie jest to wcale trudne a jedynie czasochłonne. Nie jest to jednak problem, tym Zobacz więcej
Od początku byłam tak zaintrygowana ideą włączenia kawy do chleba, że z trudem wytrzymałam do całkowitego ostygnięcia bochenka, żeby móc go rozkroić... Wgryzając się w aromatyczną, czarną przylepkę z Zobacz więcej
A oto i mój debiut w dziedzinie chlebów na zakwasie. Dostałam zakwas od mamy, która od dawna piecze pyszny chleb żytni (taki tylko łyżką mieszany). Zakwas chciałam już od dawna, ale dopilnowałam sobie Zobacz więcej
Lubię przepisy kulinarne, nawet bardzo, ale jeszcze bardziej lubię je modyfikować. Tym razem modyfikacja wynikła raczej z potrzeby zewnętrznej, niż z wewnętrznych ciągot ku eksperymentowaniu. Po Zobacz więcej
Co tu dużo mówić - najlepszy! Odkąd zaczęłam go piec ponad pół roku temu, nie mogę przestać :) Zakwas dostałam od siostry, ale jeśli chcecie go zrobić sami, to polecam przepis ze strony źródłowej Zobacz więcej