Przepis na pyzy kartacze

szefowa.kuchni1
szefowa.kuchni1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szefowa kuchni
Kartacze / Pyzy z mięsem

Kartacze / Pyzy z mięsem 186

Zapraszam do wędrówki po polskich, tradycyjnych smakach. Dziś zatrzymujemy się na Podlasiu a smaków tu co nie miara. Wiecie co jest wspaniałego w podróżach kulinarnych? Choć daleko tam od Pomorza Zobacz więcej
Pyzy z mięsem, w zależności od regionu Polski mają rozmaite nazwy. W rejonie Podlasia nazywają się kartacze i tam smakują mi najbardziej na świecie. Zazwyczaj mają kształt kuli lub są spłaszczone ku Zobacz więcej
Pyzy z mięsem, w zależności od regionu Polski mają rozmaite nazwy. W rejonie Podlasia nazywają się kartacze i tam smakują mi najbardziej na świecie. Zazwyczaj mają kształt kuli lub są spłaszczone ku Zobacz więcej
Kartacze, cepeliny, pyzy - nazwa tych kluchów w zależności od regionu jest zmienna, ale smak zawsze domowy, przywołujący miłe wspomnienia. U mnie dzisiaj wersja z mięsem,ale można zrobić mniejsze "z Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Kartacze

Kartacze 1073

Kartacze to jedna z najbardziej popularnych, tradycyjnych potraw w województwie podlaskim. Na Listę Produktów Tradycyjnych zostały wpisane już w 2005 roku. Robi się je z ciasta ziemniaczanego, zaś Zobacz więcej
Pochodzę z rejonu Polski gdzie danie te uważane jest jako regionalne. Mówimy na nie kołduny i odkąd sięgam pamięcią to przyrządzała je moja babcia i ciotki. Wielu z was pewnie pod nazwą kołduny Zobacz więcej
Pyzy z mięsem, kartacze, cepeliny, pewnie jeszcze i inne nazwy znajdą się dla tego dania. Pewnie znajdą się też i tacy, którzy orzekną, że to nie żadne pyzy, itp. Jak zwał tak zwał, dla mnie ważne, Zobacz więcej
kasiaganc5
kasiaganc5 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni
Pyzy

Pyzy 384

Ale pyzy się udały! Jedna – krągła… krągła druga… A ta trzecia – oczkiem mruga! – Matulu, matulu! Ta Pyza ma oczy! Ja Pyzę – na łyzę! A ona – jak skoczy! Pyzy gorące pyzy Lubicie ? Powiem wam w Zobacz więcej
baaaraneeek
baaaraneeek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ALBA
Kartacze

Kartacze 1492

Lasagne ze szpiankiem » Kartacze „Kartacze to tradycyjna potrawa kuchni podlaskiej. Są one bardzo popularne w północno - wschodniej Polsce. Jest to elipsowata pyza w której masa mączno – ziemniaczane Zobacz więcej
Sokolio
Sokolio Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Łakomy Kąsek
Kartacze vel Cepeliny

Kartacze vel Cepeliny 1678

Kartacze to potrawa pochodzenia litewskiego, która zagościła w kuchni regionalnej Suwalszczyzny. Na Litwie noszą nazwę cepelinów, chociaż to określenie przyjęło się również w Polsce. Kartacze uważane Zobacz więcej
Za każdym razem kiedy robię te ziemniaczane cuda, przypomina mi się pewna historia. Ładnych kilka lat temu moja mama (specjalistka w pyzach) poczęstowała znajomą takim wytworem. Koleżanka była tak Zobacz więcej
Kinia87
Kinia87 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kultura Kulinarna
Kartacze

Kartacze 1293

Bałam się, ale zrobiłam. Nie były trudne, więc polecam. Na chłodniejszy dzień to dla mnie idealne comfort food :) Kartacze: 500 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków (najlepsze są te „stare” – Zobacz więcej
Gotuj z Misiem
Gotuj z Misiem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z Misiem
Kartacze

Kartacze 480

Potrawa ta, podobnie jak kakory,przywędrowała w nasze strony z Litwy. Kartacze znane są także pod nazwą „cepeliny”, chyba ze względu na charakterystyczny kształt. Danie to pamiętam z dzieciństwa. Moja Zobacz więcej
Będąc na Suwalszczyźnie nie można nie spróbować kartaczy - regionalnej potrawy ziemniaczanej - takiej sporej pyzy nadzianej mięsem wieprzowym (przepis). W społeczności tatarskiej występuje bardzo Zobacz więcej
Cepeliny, kartacze czy po prostu pyzy z mięsem. Jak zwał tak zwał i chociaż jest przy nich trochę roboty to potem pyszna wyżerka :) Oczywiście można sobie pomóc ścierając ziemniaki w robocie, jeśli Zobacz więcej
Kartacze to bardzo tradycyjny i popularny produkt na Podlasiu. Faszerowany najczęściej mięsem , ale można również zrobić nadzienie z sera lub kapusty i grzybów. Przepis zaczerpnęłam z książki Roberta Zobacz więcej
Kartacze to popularne w północno-wschodniej Polsce duże „pyzy” z ciasta ziemniaczanego z nadzieniem z mięsa mielonego. Identyczne danie możemy spotkać na Litwie pod nazwą cepelin. Przyznam się Wam, że Zobacz więcej
Ania00
Ania00 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pokochaj gotowanie
Kartacze

Kartacze 2233

Składniki: - 350g mielonego mięsa - 2 kg ziemniaków - 1 duża cebula - 20 dag surowego boczku - majeranek, sól, pieprz - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 kostka rosołowa Sposób przygotowania: 1. Zobacz więcej
Bożena
Bożena Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje domowe kucharzenie
Pyzy

Pyzy 6463

Pyzy...pyszne ..polane zeszklona cebulką.. 1,5 kg ziemniaków mąka ziemniaczana mąka pszenna 1 jajko sól,pieprz Nadzienie: około 40 dag mięsa z kurczaka (gotowanego, pieczonego] 1 cebula sól pieprz Zobacz więcej
Komentarze 2013/05/06 12:39:06 Ech.., jakże skutecznie rozbudziłas mój apetyt na pyzy..... Nie pamiętam, kiedy jadłam je po raz ostatni..... Gość: sylwuszka, nat-1.181.28.217.skyggnir.is 2013/05/06 Zobacz więcej