pyzy kartacze

Będąc na Suwalszczyźnie nie można nie spróbować kartaczy - regionalnej potrawy ziemniaczanej - takiej sporej pyzy nadzianej mięsem wieprzowym (przepis). W społeczności tatarskiej występuje bardzo Zobacz więcej
blogzapetytem
blogzapetytem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Blog z apetytem
Kartacze/Cepeliny

Kartacze/Cepeliny 77

Kartacze/Cepeliny Jest to potrawa regionalna, popularna w północno-wschodniej Polsce. Jej przygotowanie jest dość pracochłonne ale ten smak z pewnością watr jest zachodu. Pyszne kluchy ziemniaczane, Zobacz więcej
Magdalena Z
Magdalena Z Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Biały Fartuszek
Ekspresowe kartacze

Ekspresowe kartacze 58

Często mamy problem co zrobić z zamrożonym mięsem z rosołu, w końcu ile można jeść krokiety czy pierogi :). Dziś dodaje przepis na kartacze właśnie z takim mięsem w środku. Szybki i bardzo prosty Zobacz więcej
Po raz pierwszy przepyszne kartacze jedliśmy w Gołdapi, lata świetlne temu. Jeszcze w latach 90-tych. Jejku, to naprawdę było tak dawno? Wtedy były to cepeliny z mięsem. Wiele lat później próbowaliśmy Zobacz więcej
Komentarze 2013/05/06 12:39:06 Ech.., jakże skutecznie rozbudziłas mój apetyt na pyzy..... Nie pamiętam, kiedy jadłam je po raz ostatni..... Gość: sylwuszka, nat-1.181.28.217.skyggnir.is 2013/05/06 Zobacz więcej
szefowa.kuchni1
szefowa.kuchni1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szefowa kuchni
Kartacze / Pyzy z mięsem

Kartacze / Pyzy z mięsem 114

Zapraszam do wędrówki po polskich, tradycyjnych smakach. Dziś zatrzymujemy się na Podlasiu a smaków tu co nie miara. Wiecie co jest wspaniałego w podróżach kulinarnych? Choć daleko tam od Pomorza Zobacz więcej
galaszewska.a
galaszewska.a Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SzamAnkowa
Kartacze

Kartacze 360

Kartacze to potrawa regionalna północno-wschodniej Polski, w tym moich regionów, czyli Suwalszczyzny. To absolutne niebo w gębie i prawie wszyscy, którzy je kiedyś spróbowali muszą przyznać, że są one Zobacz więcej
gcichowski
gcichowski Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepisy babci Gosi
Pyzy

Pyzy 77

Pyzy to pyszny dodatek do dań mięsnych. Można też je traktować jako wyłączne danie. Dobre są też nadziewane mięsem. Nie jestem specjalistką od pyz ale czasem je robię. Właśnie niedawno zrobiłam je na Zobacz więcej
Elżbieta Majkowska
Elżbieta Majkowska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pomyslowakuchnia
Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem 357

Dzisiaj polecam pyzy z mięsem. Często kupujemy gotowe mrożone pyzy jako szybkie danie (nie ukrywam też mi się zdarza), ale zdecydowanie lepszy sak maja pyzy przygotowane samemu. Pyzy z mięsem Zobacz więcej
Pyzy z kaszą manną Bardzo smaczne pyzy na obiad z dodatkiem kaszy mannej. Takie pyzy trzeba od razu gotować, bo inaczej ciasto zrzednie i pyzy będą się rozwalać. Zobacz więcej
Kartacze to bardzo tradycyjny i popularny produkt na Podlasiu. Faszerowany najczęściej mięsem , ale można również zrobić nadzienie z sera lub kapusty i grzybów. Przepis zaczerpnęłam z książki Roberta Zobacz więcej
Madame Edith
Madame Edith Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
madameedith.com
Kartacze

Kartacze 3301

Kartacze to danie polskiej kuchni kresowej. Najczęściej można je spotkać na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Litewskim odpowiednikiem kartacza są cepeliny - nazwa ta się wzięła od ich wrzecionowatego Zobacz więcej
Bożena
Bożena Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje domowe kucharzenie
Pyzy

Pyzy 6291

Pyzy...pyszne ..polane zeszklona cebulką.. 1,5 kg ziemniaków mąka ziemniaczana mąka pszenna 1 jajko sól,pieprz Nadzienie: około 40 dag mięsa z kurczaka (gotowanego, pieczonego] 1 cebula sól pieprz Zobacz więcej
Pyzy z mięsem, w zależności od regionu Polski mają rozmaite nazwy. W rejonie Podlasia nazywają się kartacze i tam smakują mi najbardziej na świecie. Zazwyczaj mają kształt kuli lub są spłaszczone ku Zobacz więcej
Rafal
Rafal Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Się Gotuje
Kartacze

Kartacze 2189

Ziemniaki Mięso mielone Cebula Czosnek Majeranek Pieprz Sól Ziemniaki i jedną cebulę zetrzeć, następnie porcjami odcisnąć z nich wodę, najlepiej użyć nowej pieluchy tetrowej. Wodę z ziemniaków Zobacz więcej
Kartacze z mięsem mielonym to typowa polska potrawa, szczególnie jest popularna w północno-wschodniej części Polski. Są one wykonane z ciasta, które zostało wyrobione z surowych i gotowanych Zobacz więcej
Ania00
Ania00 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pokochaj gotowanie
Kartacze

Kartacze 2039

Składniki: - 350g mielonego mięsa - 2 kg ziemniaków - 1 duża cebula - 20 dag surowego boczku - majeranek, sól, pieprz - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 kostka rosołowa Sposób przygotowania: 1. Zobacz więcej
baaaraneeek
baaaraneeek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ALBA
Kartacze

Kartacze 1364

Lasagne ze szpiankiem » Kartacze „Kartacze to tradycyjna potrawa kuchni podlaskiej. Są one bardzo popularne w północno - wschodniej Polsce. Jest to elipsowata pyza w której masa mączno – ziemniaczane Zobacz więcej
Nic nie powiem tylko tyle, że są pyszne. Trochę z nimi pracy, ale warto. Przygotowanie farszu – Do garnka wrzucić mięso i wlać wodę, tyle żeby mięso było przykryte. Marchew i pietruszkę obrać i dodać Zobacz więcej
paproszek
paproszek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Paproszkowe smaki...
Kartacze.

Kartacze. 1828

Potrawa bardzo pracochłonna, ale tania i wyśmienita. Z przepisu wychodzi ok. 15 kartaczy. Składniki: 5 kg ziemniaków (waga przed obraniem). 1 jajko 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej Farsz: 300 g mięsa Zobacz więcej