pyzy kluski w mięsnym sosie

Kluski na parze z truskawkami W końcu mamy wakacje. 2 miesiące przerwy i pełen odpoczynek, a później 2 liceum, nowe decyzje, nowe problemy i nowe wyzwania, ale teraz nie trzeba o tym myśleć bo teraz Zobacz więcej
. Stanowią doskonałą alternatywę dla pyz, kopytek i innych standardowych dodatków do sosów mięsnych. A jeśli jeszcze przyrządzone zostaną z mąki razowej lub np trzy ziarna - to już w ogóle pełnia Zobacz więcej
Pyzy smakują dobrze zarówno z nadzieniem - mięsnym, owocowym czy innym - jak i same. Z sosem, surówką - stanowią samodzielne danie obiadowe. Podane jako dodatek do potrawy - np. pieczeni - też nic im Zobacz więcej
NinaJG
NinaJG Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj Sam!
Razowe buchty z warzywami

Razowe buchty z warzywami 118

0
Dzisiaj jeszcze o niedzielnym obiadku. Był ugotowany na parze z wyjątkiem duszonego w cebuli mięsa. Buchty śląskie i poznańskie pyzy to bardzo podobne kluchy gotowane na parze. Różnią się jednak Zobacz więcej
W moim rodzinnym Krakowie nazywało się te kluski paruchami, jednak zależnie od regionu noszą one różne nazwy. Znane są jako pyzy drożdżowe, buchty czy parowańce. Najczęściej przygotowuje się je na Zobacz więcej
Jednym z najbardziej lubianych przeze mnie warzyw są ziemniaki.Można z nich zrobić pyszne plackiczysałatkę. Dodaję je nawet do sernika.Jednak chyba najbardziej ziemniaki lubię wykorzystywać do klusek. Zobacz więcej
qualietta
qualietta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Skarbnica smaków
Pampuchy

Pampuchy 349

0
Nazw tych klusek jest wiele, w zależności od regionu każda inna: w Polsce środkowej - pampuchy, na Górnym Śląsku zwane są buchtami, natomiast dla mieszkańców Wielkopolski to pyzy. Muszę przyznać, że Zobacz więcej
pomidora), możesz dołożyć suszonego pomidora i duś na niedużym ogniu ok. 2 godzin. Po upieczeniu wyjmij mięso, zawiń w folię aluminiową odłóż na ok. 10 minut aby wystygło. Sos przetrzyj przez sito, Zobacz więcej
Kluchy na łachu, buchty, parzaki, pampuchy, knedliczki, parowańce, pyzy poznańskie... co region to nazwa. A prawda jest taka, że każdy to poczciwie wyglądające danie nazywa zupełnie inaczej. Dużo z Zobacz więcej
Cucina
Cucina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cucina della Felicita
Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem 329

0
smacznego, dobrze doprawionego nadzienia (nie żałujcie nadzienia!) Ciasto składa się z utłuczonych, gotowanych ziemniaków i startych, surowych ziemniaków. Jest miękkie, sprężyste i świetnie formuje Zobacz więcej
„masło”, – ale i tak lepiej to robi na głowę niż napisane tłuszcze zwierzęce i roślinne. Można również kupić gotową masę ziemniaczaną na kluski – odpada wówczas obieranie kartofli, tarcie, gotowanie Zobacz więcej
Rolady, rolady, rolady! Rolling! Kochacie mięcho? Nie wiecie co zrobić na niedzielny obiad? A to proszę bardzo! Zapraszam na moje rolady z farszem tradycyjnym - czyli takim jak znajdziecie w śląskich Zobacz więcej
Pod zagadkowo brzmiącą nazwą ukrywa się jeden ze skarbów Litwy... Cepeliny, zwane na Podlasiu kartaczami, a na Żmudzi didžkukuliai, to potężnych rozmiarów, owalne pyzy z nadzieniem, przypominające Zobacz więcej
cepeliny, czyli większe pyzy o charakterystycznym owalnym kształcie. Danie wywodzi się z kuchni litewskiej (cepeliny) a spolszczona wersja to właśnie kartacze. Rzekomo oryginalna wersja jest Zobacz więcej
Zrazy wołowe tradycyjne, zawijane z ogórkiem kiszonym, kawałkiem boczku, duszone we własnym sosie. Cudowne wspomnienie z dzieciństwa, kiedy w niedzielne popołudnie Babcia krzątała się w kuchni, a na Zobacz więcej
… jak śliwka w kompot Wpaść jak śliwka w kompot to znaczy znaleźć się w niezręcznej sytuacji, znajdować się w kłopocie, wpaść w pułapkę. Myślę, że bohater dzisiejszego przepisu jest zadowolony z Zobacz więcej
Nie jestem wielką mięsożerczynią, ale czasem nachodzi mnie ochota na porządną dawkę mięsa na obiad. Z takiej potrzeby zrodził się pomysł na przygotowanie zrazów, a że mamy sezon grzybowy, to upiekłam Zobacz więcej
– pomrożone sztuki przekładamy do jednej torebki zbiorczej, w ten sposób nie skleją się i będziemy mogli potem wyjąć po sztuce do odmrożenia - w taki sposób jak wyżej mrozimy też pierogi, pyzy, Zobacz więcej
; <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> Zobacz więcej